renta wdowia

• Autor wątku Autor wątku anna_p52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna_p52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

mieszkam od 30 lat w Niemczech .moj zmarly maz mieszkal w Polsce.czy nalezy mi sie renta po nim?jezeli tak to kto ja bedzie wyplacal?strona niemiecka czy polska?

Prosze sie nie gniewac,ale skoro Pan juz i tak odpisal na moj post to mogl Pan mnie przynajmniej pokierowac na odpowiedni dzial forum. Bo jak rozumierm ta strona jest stworzona dla osob, ktore szukaja pomocy. A ja niestety nie mam pojecia gdzie powinnam skierowac to pytanie.Gdybym sie znala na tych wszystkich prawniczych procedurach to chyba jest jasne,ze nie prosilabym o pomoc.

Przecież jest Pani w odpowiednim dziale, ja tylko dałem adres strony poradnika.
Jeśli są jakieś niejasności po zapoznaniu się z poradnikiem, proszę zadać pytanie, mam nadzieję że ktoś Pani odpowie.

nie rozumiem tego poradnika.poprosze o konkretna odpowiedz na moje pytanie.dziekuje.

Renta rodzinna przysługuje po ubezpieczonym , który w chwili śmierci miał ustalone prawo do emerytury lub renty lub spełniał warunki wymagane do przyznania tych świadczeń.
Wdowa ma prawo do renty rodzinnej , jeżeli w chwili śmierci męża ukończyła wiek 50 lat lub była niezdolna do pracy albo wychowuje dziecko uprawnione do renty rodzinnej po zmarłym mężu.
Uprawnienia do renty przysługują także wdowie, która warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy spełniła w okresie nie dłuższym niż 5 lat od chwili śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania dziecka .
Wdowa , która nie spełnia warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej i nie posiada niezbędnych źródeł utrzymania , ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od chwili śmierci męża , albo przez okres uczestniczenia w zorganizowanym szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do uzyskania pracy zarobkowej , nie dłużej jednak niż przez dwa lata od śmierci męża.
Małżonka rozwiedziona lub wdowa, która przed śmiercią męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej , ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia pozostałych warunków , miała w dniu śmierci męża prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem lub ugodą sądową.

A co nie jest jasne??

Proszę zapoznać się z warunkami i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy spełnia Pani warunki do przyznania renty, czy tez nie.
Sam fakt zamieszkiwania w Polsce nie daje nikomu prawa do świadczeń,czy jego małżonkowi po nim - trzeba jeszcze spełnić dodatkowe warunki. A czy Pani je spełnia?? Pani post jest tak lakoniczny, a nikt tutaj nie będzie wróżył.

Ostatnia edycja:
Powrót