renta z 4 kwartałów

• Autor wątku Autor wątku kciuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kciuki

Użytkownik
Odpowiedzi
155
to i jak może mi pomóc w interpretacji załącznika nr 1 i 2 Monitora Polskiego rok 1991-nr 46,poz.326
Jak mogłabym sprawdzić czy wskaźnik wysokości podstawy wymiaru powinien ulec zmianie?
Czy nie ma prostszego sposobu by go przeliczyć gdy np:5X1991r wynosil 142% do1300000 a np:5XII 142% do 1700000 i nadal nie jest zmieniony?

Jeszcze raz uprzejmie proszę moderatorów lub przyjaciół forum o pomoc w interpretacji wzoru na obliczenie wskażnika podstawy wymiaru od stycznia 1992 wg. wzoru:

P-0,24x b(p)
wwp(n= ____________________________ x 100
b(p) {0,013 x l+0,007 x n+0,007xh}
dla np: hipotetycznego miliona

a także wskaźnika wysokości świadczenia :

P
wwś(P)=___ x100
b(p)
Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!

A w czym konkretnie jest problem?
W 1992 roku były wydawane decyzje podwyższające świadczenie w związku z wprowadzeniem podatku dochodowego. Bardzo stary temat. Ten przepis miał zastosowania raz, właśnie 18 lat temu.

Witam Panią i dziękuję za zainteresowanie!Jestem wcześniejszym emerytem od 2005r(po rencie i orzeczonej na stałe drugiej grupie inwalidzkiej 04-0)w 1991 r przy wyliczaniu mi renty(z 4 kwartałów roku 1990)... trzykrotnie przeliczano mi wskaźnik podstawy wymiaru od 110% do 142,5% ...pewnie w miarę napływu informacji z byłego zakładu pracy.Po dwu latach kompleksowej rehabilitacji w Klinice w Katowicach czyli w 1993r mogłam podjąć pracę na pół etatu ,czasem czwartą część etatu (głównie jako opiekun praktykantów)...służąc swą wiedzą i doświadczeniem i będąc jedyną żywicielką swej niepełnej Rodziny,a renta po 18 latach pracy była niewielka.Pracuję nadal.We wrześniu chciałam przeliczyć emeryturę po ukończeniu 60 lat pracy z wcześniejszej na zwykłą...no i zaczęły się problemy...niedowidząc ...podpisałam wniosek nie o przeliczenie starej lecz o wyliczenie "nowej"...gdy zorientowałam się że "nowa"emerytura będzie dla mnie mniej korzystna i że zablokowano mi wypłatę starej wcześniejszej emerytury ...z trudem wycofałam wniosek nadal prosząc o przeliczenie starej...bez skutku!..otrzymuję odpowiedzi że mi się już TA emerytura nie należy...porównując tzw. "paski" i przeszukując stare dokumenty wykryłam wg mnie sporo błędów popełnionych przy wyliczeniu mi renty.np :wskaźnik podstawy wymiaru z moich wyliczeń wychodzi mi 152,5% nie 142,5%,co prawda inaczej wychodzi wyliczając kwartałami a inaczej rocznie...ale może nie był przeliczony zgodnie z w/w załącznikiem nr 2.-stąd moje zainteresowanie ...
albo...w związku z wprowadzeniem podatku dochodowego świadczenie pani zostało przeliczone od 1.1.1992r....itd.... ale dopiero 11.3.1993roku...nie potrafię powiedzieć czy dobrze...niestety nie wiem ile mam jeszcze czasu na odwołanie się...
a nie cierpiąc ekonomii ...niestety zbyt wiele lat nie sprawdzałam wyliczeń :(

Przepraszam...pracowałam 35 lat...te 60 to lata życia..:)

Dzisiaj nie liczy się kwartałami, tylko wg lat :10 kolejnych z 20-lecia sprzed złożenia wniosku lub z 20 z całego okresu ubezpieczenia.
Mogło się zdarzyć, że po tzw. ubruttowieniu wskaźnik wynosiłby 152,5 %, ale to nie jest wskaźnik z faktycznych zarobków i nie można brać go do ustalenia obecnej podstawy emerytury. Poza tym od 1992 kilkakrotnie zmieniały się zasady waloryzacji, zmieniały się stawki podatku i wprowadzono składkę zdrowotną, więc ubruttowienie z 1992 roku i hipotetyczne wskaźniki nie mają wpływu na obecną wysokość świadczenia.
Skoro pracowała Pani 35 lat proszę przedłożyć wykaz zarobków z całego okresu zatrudnienia i ZUS wybierze najkorzystniejsze.

Jeżeli chodzi o możliwość odwołania - 1 miesiąc od otrzymania decyzji.

Dziękuję za wyjaśnienia,ale takie właśnie wszędzie słyszę...wykaz zarobków jest w ZUS i kapitał początkowy też...ale pierwsze 18 lat pracy były niskopłatne....a 17 pozostałych na pół lub czwartą etatu lepiej nie doliczać :(...starałam się wtedy tylko zawsze NIE BYĆ PASOŻYTEM...jak kiedyś mnie niestety nazwano.. obecnie prosiłam ZUS ...TYLKO o przeliczenie mi emerytury po przepracowaniu ok 45 miesięcy na wcześniejszej emeryturze i ukończeniu 60 lat życia...i po "przeliczeniu" mam taką samą jak poprzednio..(nie mówiąc o niezmiennym od 19 lat wskaźniku)... smutno mi jednak...pozdrawiam

Powrót