Renta z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku user27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Moja matka pobiera rente z Niemiec po moim ojcu i tyle że, w Polsce jest pobierany podatek od tej renty chyba z 19%. W Niemczech nie ma podatku od tej renty dopiero gdy jest przesyłana do Poski jest pobierany od niej podatek.

I się zastanawiam czy nie można by odbierać tej renty w Niemczech tak aby ominąć ten podatek bo dosc duza kwota jest pobierana z tej renty.
Matka ma również pochodzenie niemieckie z papierami jeśli w czymś by to pomogło.

Witam,
domyślam się, że Pani matka pobiera "zwykłą" rentę wdowią, a zatem podatek musi być potrącany tylko w Polsce. (Nadmieniam tylko, że są wyjątki przy świadczeniach "wojennych")

Witam
Moja matka dostaje rente z Niemiec po zmarłym meżu w wypadku i gdy renta przychodzi do banku Polskiego ten ją opodatkowuje 19% i matce bierze około 100 euro.

I się zastanawiam czy matka tej renty nie mogłaby odbierać w Niemczech bez opodatkowania
w koncu to 100 euro na miesiąc. To się wiążę z zameldowaniem chyba, bo musiała by tam być zameldowana tylko czy można tam znaleść meldunek dla niej?

Moja Babka tez dostrawala rete niemiecka, ale na niemieckie konto a mieszkala w pl po smierci dziedka. Oczywiscie my niczego nie swiadomi nie zglosilismy tego w ubezpieczalni i teraz mamy mase problemow z tego powodu. Miedzy innymi taki za niemcy zazyczyli sobie zwrot renty od momentu kiedy Babka jest w pl czyli ok 2 lat, co daje asronomiczna sume 30 000 euro. Wiec User27 100 Euro to nie majatek...

Coś takiego znalazłem

Powrót