Renta z Polski a meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku consta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

consta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Moje pytanie dotyczy świadczenia rentowego. Czy mogę pobierać rentę z Polski a zameldować się i mieszkać w Niemczech? Jestem osobą chorą i nie wiem czy będę mogła podjąć w Niemczech jakakolwiek pracę, w Polsce przepracowałam ponad 20 lat. A może istnieje jakaś możliwość przeniesienia renty z Polski do Niemiec gdyż jesteśmy w Unii?

no pewnie ,ze mozna
wiesz ile Emerytow/rencistow polskich mieszka w Niemczech..jak udowodnisz ze posiadasz wystarczające srodki na utrzymanie w Niemczech to nie ma problemu z dokumentem na pobyt/Freizügigkeitsbescheinigung..
ubezpieczenie polskie przenosisz do Niemiec/info w internecie na ten temat

polecam Google
Transfer rent i emerytur

http://www.e-podatnik.pl/artykul/do...m_zamieszkalym_w_panstwach_czlonkowskich.html

wszystko na temat

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedz...... słyszałam ,ze najmniejsza renta w Niemczech to ok 600 euro, ja mam najniższą w Polsce problem w tym ,ze ja się tam za moją nie utrzymam. Ciekawa jestem czy najniższa renta polska jest przeliczana na najniższą rentę niemiecką ?

na rentę Niemiecka?hmmmmmmmm

Transfer emerytur i rent

Transfer świadczeń polega na tym, że pieniądze podążają za tobą niezależnie od tego, w którym państwie członkowskim mieszkasz. Zgodnie z przepisami unijnymi, emerytury nie mogą doznać żadnego uszczerbku, czyli nie mogą być obniżone, zmienione, zawieszone, uchylone tylko z tego powodu, że osoba do nich uprawniona przebywa lub mieszka na terytorium innego państwa członkowskiego niż to państwo, które jest zobowiązane do wypłaty przyznanej emerytury.

Z możliwości transferu korzystają także ci, którzy całe życie przepracowali w jednym kraju, lecz po uzyskaniu prawa do emerytury przenieśli się do innego.
Transferowane są:
- emerytura
- renta
itd

http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=64

Ostatnia edycja:
dowiedzialas sie cos wiecej...bo mnie tez interesuje ten temat.prosze o kontakt

Jestem na polskiej emeryturze i jest ona transferowana do Niemiec,jest ona przeliczana na aktualny kurs euro .Jeśli euro jest po wysokim kursie to otrzymuję niższą emeryturę.

Podłączę sie pod temat.
Jak taka emerytura jest opodatkowana i gdzie płaci się podatek a gdzie ubezpieczenie zdrowotne w jakiej wysokości są te opłaty.

a czy masz moze jakas doplate do najnizszej niemieckiej?

Nie może być dopłat. Jest to nielogiczne i - co za tym idzie - wbrew prawu.

W Niemczech nie ma ani ustawowej pensji minimalnej (jest tylko w niektorych branzach) ani ustawowej emerytury minimalnej. Jest tylko pojecie "Existenzminimum" w wysokosci tzw. socjalu, ale to NIE przysluguje emerytom z innych krajow, ktorzy tu nigdy nie pracowali.

Emeryt z Polski przeprowadzajacy sie na stale do Niemiec musi sie zglosic do opolskiego oddzialu ZUSu, ktory transferuje mu emeryture do Niemiec, ale w takiem samej wysokosci jak w Polsce. Placi tez nadal ubezpieczenie chorobowe w Polsce, ale musi sie zarejestrowac sie w dowolnej niemieckiej ustawowej kasie chorych, ktora wyda mu niemiecka karte ubezpieczeniowa, a koszty leczenia bedzie rozliczac sama z ZUSem.

Jesli jednak emerytura polska po przeliczeniu na euro okaze sie nizsza niz niemieckie minimum egzystencjalne, to niemiecki urzad ds. cudzoziemcow moze takiemu emerycie odmowic wydania karty stalego pobytu.

kand
Jeżeli taki Emeryt zamieszka w Niemczech to jego dzieci zamieszkałe w Niemczech
przejmują nad nim opiekę i sprawy finansowe.

Niekoniecznie, bo jest tzw. Grundsicherungsrente, ktora emeryt z obywatelstwem niemieckim moze dostac od panstwa, jesli jego dzieci nie maja wlasnego majatku/wysokich dochodow, nie pamietam z glowy, ale przy zarobkach/dochodach do chyba 100 tys. euro rocznie dzieci nie musza lozyc na rodzica.

Emerytura z Polski zostanie przeliczona na euro, jesli bedzie ponizej minimum egzystencjalnego (Grundsicherung, ok. 370 euro miesiecznie), to reszte doplaci panstwo. A wiec jak ktos ma w miare dobra emeryture z Polski, powiedzmy 1300-1500 zlotych, to dostanie co najwyzej dodatek mieszkaniowy i tyle.

Ejjjjj....co za dyskusja,polska rente dostajesz na konto niemieckie,a jak masz za malo na zycie placi ci panstwo mieszkanie i wszystko...wiem to z praktyki...Pozdrawiam...

Obecnie mieszkam w Polsce i otrzymuje rente policyjna z II grupa inwalidzka. Jest to renta Polska. Służyłem w Policji w Polsce. Chciałbym osiedlić się w Niemczech gdyż jestem również obywatelem Niemieckim. Gdzie sie udać zeby formalnie pozałatwiać wszystkie sprawy z tym zwiazane?

Do oddzialu ZUSu w Opolu, ktory sie zajmuje niemiecko-polskimi sprawami rentowo-emerytalnymi.

Po przyjezdzie do Niemiec i zameldowaniu, mozesz sie dodatkowo zglosic do dowolnego oddzialu Deutsche Rentenversicherung z prosba o ocene twojej sytuacji, oni sie na tym doskonale znaja i wspolpracuja zreszta z odzialem opolskim ZUSu

Dziekuje za szybka odpowiedz.
Ocena sytuacji?? co to znaczy? Mozemy pogadac imeilowo?

To sa tak skomplikowane sprawy, gdzie graja role bardzo male niuanse, a ja nie jestem specjalista od spraw emerytalnych, wiec wymiania wiadomosci przez priva nic ci nie da.

Musisz sobie przygotowac zestawienie wszystkich okresow skladkowych w Polsce, kwity na aktualnie otrzymywana rente i wtedy w Deutsche Rentenversicherung ci doradza, czy ewentualnie moze ci przyslugiwac cos wiecej niz transfer renty polskiej do Niemiec. Ale jesli ta renta polska bedzie przewyzszac minimum socjalne w Niemczech, to raczej nie.

Poza tym w Opolu i tak ci wszystko powiedza, bo oni z nimi wspolpracuja

Obecnie moja renta wynosi w Polsce ok.2 tyś zl czyli w przeliczeniu ok 460 euro. Nie znam statusu bytowego w Niemczech i jakie obowiazują tam koszty zycia. Czy jako Obywatel Niemiec moglbym tam liczyć na jakąś pomoc. Wychowuje 2 synow ktorzy rownież maja obywatelstwa Niemieckie. Jesli zamieszkał bym w Niemczech to czy moje dzieci mogą pozostac w Polsce?

460 euro przekracza kwote tzw. Grundsicherungsrente o kilkadziesiat euro. Masz ew. szanse na doplate do czynszu (Wohngeld). Dzieci moga mieszkac w Polsce, jesli sie ucza, to ewentualnie dostaniesz na nie Kindergeld

Powrót