Renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy problem

• Autor wątku Autor wątku Ragnar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ragnar

Ragnar

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
Z powodu długoletniej choroby (genetyczne przewlekłe zapalenie trzustki) i komplikacji (cukrzyca nabyta, incydenty neuroglikopenii) otrzymałem orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym (w ZUS i Starostwie). Orzeczono, że jestem niepełnosprawny od kwietnia choć choruję od 2012r ale to nie problem. Przez leczenie opioidami musiałem zrezygnować z pracy na początku 2019r. Jako że ostatni okres składkowy był więcej niż 1.5r temu, ZUS odmówił wypłaty renty kierując mnie do MOPS. MOPS również odmówił jakiejkolwiek pomocy ponieważ niepełnosprawność powstała po ukończeniu 18 r.ż. Na tą chwilę nie jestem w stanie podjąć pracy nawet na umowę zlecenie/dzieło ze względu na ból i leczenie p. bólowe Tramal/Morfina. Przez incydenty utraty przytomności i brak środków do życia musiałem przeprowadzić się do rodziców żeby mieć jakąkolwiek pomoc.
Mam 31 lat, zachorowałem na studiach ale na początku aż tak bardzo to nie przeszkadzało, teraz nie wiem co mam robić, gdzie się zwrócić o jakąś pomoc :(
Jeżeli ktoś orientuje się w temacie to będę wdzięczny za każdą wskazówkę,
Pozdrawiam

zasiłek stały jest uzależniony od kryterium dochodowego, z jakich środków się utrzymujesz?

Na tą chwilę nie mam środków, mieszkam z rodzicami i żywię się u nich, po pogorszeniu stanu zdrowia musiałem zrezygnować z mieszkania, zleceń i na tą chwilę jestem bezrobotny od kwietnia zupełnie

Ragnar napisał:
MOPS również odmówił jakiejkolwiek pomocy ponieważ niepełnosprawność powstała po ukończeniu 18 r.ż.
nie wiem o jaką pomoc wnioskowałeś

możesz złożyć wniosek o zasiłęk stały lub okresowy - kryterium dochodowe dla osoby w rodzinie to 528 zł na osobę,

składałem o zasiłek pielęgnacyjny i jeszcze jakiś dodatek, muszę zerknąć do odmowy który to był bo znajoma z mopsu mi podpowiadała co tam złożyć. Dzwoniłem później w tej sprawie i przedstawiając sytuację to jedyna dostępna opcja to było coś około 540 zł minus kwota dodatku mieszkaniowego, który wtedy otrzymywałem to wychodziło ok 240zł na przeżycie tak naprawdę. A zasiłek stały przysługuje w przypadku częściowej niezdolności do pracy? Będę jeszcze drążył sprawę w ZUS.
Jak są liczone dochody w takim przypadku? rodzice są na emeryturze, ja nie mam miejsca zameldowania tylko u rodziców przebywam na zasadzie chwilowej mam nadzieję pomocy

zasiłek pielęgnacyjny - faktycznie nie przysługuje jeżeli niepełnosprawność stwierdzono po 21 roku życia (przy umiarkowanym stopniu)

Ragnar napisał:
a to było coś około 540
to właśnie zasiłek stały - przyznaje go MOPS a nie ZUS

Ragnar napisał:
. A zasiłek stały przysługuje w przypadku częściowej niezdolności do pracy?
tak

Ragnar napisał:
ja nie mam miejsca zameldowania tylko u rodziców przebywam na zasadzie chwilowej mam nadzieję pomocy
suma dochodów rodziców dzielone na 3 osoby, meldunek nie ma tu nic do rzeczy, chwilowość też nie - liczy się co jest teraz

Jeśli zachorowałeś na studiach udowodnij to w ZUSie poszukaj dokumentacji poproś o ksero to wtedy będziesz mógł się starać o rentę socjalną :) ale musisz być uznany za całkowicie niezdolnego do pracy i

Powrót