Renta z tytułu odszkodowania, a praca?

• Autor wątku Autor wątku sykus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sykus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Otrzymuję rentę wyrównawczą z tytułu odszkodowania po zmarłym w wypadku ojcu. Przez kilka lat Towarzystwo Ubezpieczeń wypłacało owe świadczenie bez problemu. Teraz kiedy podjęłam pracę, a dalej pobieram naukę (zaczęłam studia niestacjonarne), chcą abym przedstawiła swoje zarobki, a także zaświadczenie z ZUSu o wysokości otrzymywanej renty rodzinnej.
Moje pytanie jest następujące:
Czy firma ubezpieczeniowa może mi wstrzymać rentę z tytułu odszkodowania, ponieważ zaczęłam pracę? Jeśli tak, to na jakiej podstawie?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Sylwia

na podstawie kodeksu rodzinno opiekuńczego.

Ubezpieczyciel wypłaca tzw. rentę alimentacyjną, a skoro podjęłaś pracę to ocjec gdyby żył nie miałby obowiązku Cię utrzymywać.

Dziękuję za odpowiedź. Jednak mam jeszcze wątpliwości. Dlaczego w takim razie ZUS może wpłacać mi rentę rodzinną, a ubezpieczyciel nie? Skoro ta renta z tytułu odszkodowania została mi przyznana poprzez wyrok sądowy. Czy nawet wtedy obowiązuja te same przepisy z kodeksu?

Sądzę, że ten obowiązek istnieje na podstawie art. 446 § 2 kc, ale mniejsza o to.

[cytat:1bubycdb]Skoro ta renta z tytułu odszkodowania została mi przyznana poprzez wyrok sądowy. Czy nawet wtedy obowiązują te same przepisy z kodeksu?[/cytat:1bubycdb]
Wszystko zależy od tego jaki jest wyrok. Najprawdopodobniej jest tam napisane do kiedy renta została zasądzona. Jeżeli nie, to podstawą do zmiany wysokości lub czasu trwania renty jest art. 907 kc. Jeżeli Ubezpieczyciel cofnąłby Tobie rentę zasadnie, ale Ty byś się na to nie zgadzała a wyrok sądowy nie ustalił renty na czas określony to miałabyś podstawy do uzyskania tytułu egzekucyjnego. W tym przypadku Ubezpieczyciel musiałby złożyć pozew do sądu o uchylenie obowiązku płacenie renty (tak w skrócie). Jak by było to zasadne i wygraliby spór, to prawdopodobnie zostałabyś obciążona kosztami post. sądowego.

Co do ZUS'u to tam obowiązują inne zasady. Zapewne liczy się tylko wiek osoby uprawnionej. W PZU liczy się również szkoda, która polega na utracie przez Ciebie (poprzez śmierć rodzica) możliwości uzyskiwania środków na swoje utrzymanie od Zmarłego (poprzez obowiązek alimentacyjny)...

Powrót