Renta z tytułu wypadku przy pracy

• Autor wątku Autor wątku Posejdon26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Posejdon26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojej sprawy, bo gubię się w całym tym gąszczu przepisów.

W 1979 roku została mi przyznana renta z tytułu wypadku przy pracy.
Na mocy obowiązującej wtedy ustawy z dnia 12 czerwca 1975 roku o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy, nabyłem prawo do nie zawieszania renty wypadkowej z powodu osiąganych przychodów.

Tymczasem, 1 stycznia 2003 roku weszła w życie nowa ustawa z 30 października 2002 roku o ubezpieczeniach społecznych z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych - która wprowadziła inne od dotąd obowiązujących zasady pobierania rent z tytułu niezdolności do pracy, przyznawanych na podstawie przepisów obowiązujących do 31 grudnia 2002 r.
Organ rentowy powołując się na art. 50 ust. 3 tej ustawy oraz stosowne artykuły ustawy z dn. 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS, a także przepisy ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, podjął decyzję o rozliczeniu mojej renty i w efekcie mam zwrócić ZUS-owi świadczenia nienależnie (ich zdaniem) przeze mnie pobrane w 2008 roku.

Czy to w ogóle możliwe, by ZUS ustalał mi teraz wysokość przychodów i na tej podstawie zawieszał mi rentę i zobowiązywał do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, skoro na mocy ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach pieniężnych z tytułu wypadków przy pracy, nabyłem prawo do nie zawieszania renty wypadkowej z powodu osiąganych przychodów?

Znajdzie się ktoś kto to ogarnie i powie mi czy mam szanse w sądzie?

...ale przepisy zmieniły się od 1.01.2003, a szanse na wygranie sprawy praktycznie żadne. Trzeba czytać pouczenie w decyzjach.

PS. Pobiera Pan też emeryturę ? :)

Pani Moreno, emerytury nie pobieram, jedynie rentę z tytułu wypadku przy pracy. Dodatkowo też jestem legalnie zatrudniony i odprowadzam wszelkie składki.
Zastanawiam się, jak to możliwe, że dawna ustawa z 12 czerwca 1975 roku przyznała mi prawo do renty z tytułu wypadku i jednocześnie zagwarantowała mi (art. 25a), że ta renta nie może zostać zawieszona ani zmniejszona z uwagi na osiąganie przychodów, a teraz nagle ZUS zawiesza mi rentę i każe mi zwrócić nienależnie pobrane świadczenie, bo moje przychody przekroczyły ustaloną na dany rok kwotę graniczną.
Przecież art. 49a ust. 2 ustawy z dnia z dnia 30 października 2002 r.
o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, mówi że "Do spraw o świadczenia z tytułu wypadków, które nastąpiły przed dniem 1 stycznia 2003 r., oraz z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego chorobą zawodową, a stwierdzonego przed tą datą, stosuje się przepisy obowiązujące w dniu, w którym nastąpił wypadek lub w którym stwierdzono uszczerbek na zdrowiu spowodowany chorobą zawodową".

Drodzy prawnicy, czy ktoś zechciałby zając się analizą przedstawionej przeze mnie sprawy? zmierzyć się z tymi przepisami, to zadanie ponad moje siły.

Powrót