Renta

• Autor wątku Autor wątku 98792
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

98792

Stały bywalec
Odpowiedzi
625
Zakończyłem 182 dni zwolnienia lekarskiego w związku z tym mam pytanie. Czy pracując mogę składać wniosek o przyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy?

Nie. Jak pracujesz jesteś zdolny do pracy.

A możesz podać podstawę prawną swojej odpowiedzi? Czy jest to tylko Twoje prywatne przemyślenie?

To jest raczej aspekt medyczny, a nie prawny.
Skoro jesteś zdrowy i pracujesz to nie jesteś chory czyli niedolny do pracy. A renta, jak z samej nazwy wynika jest dla osób niezdolnych do pracy.

Tak lekarz leczący po 182 dniach zwolnienia wystawił mi skierowanie do pracy. Jednak mój stan zdrowia wcale się nie poprawił. Raczej do pracy się nie nadaję i nie wiem co dalej z tym fantem zrobić.

nie wiem co dalej z tym fantem zrobić.
Po prostu zastosować się do opinii i zaleceń lekarza. Na pewno chorego nie uznałby za zdolnego do pracy.

Panie Januszu. Nie powinienem tego robić na forum ponieważ moja choroba jest moją raczej prywatną sprawą,ale ujawnię co mi dolega: Dyskopatia kręgosłupa szyjnego od C3-C7 z obustronnym uciskiem na rdzeń kręgowy+ dyskopatia kręgosłupa lędzwiowego L4-L5+L5-S1.Podałem wyniki badań Rezonansu Magnetycznego.Mam pytanie: Czy lekarz mając taką wiedzę może dopuścić pacjenta do pracy fizycznej? Właśnie dlatego zadałem wcześniej pytanie czy po 182 dniach zwolnienia i dopuszczeniu do pracy mogę składać wniosek o rentę? Czy znowu muszę być na kolejnym zwolnieniu lekarskim i dopiero wtedy składać wniosek o przyznanie renty? Będę wdzięczny za odpowiedż.

Czy lekarz mając taką wiedzę może dopuścić pacjenta do pracy fizycznej?
Ależ tu jest forum prawne, a nie lekarskie. Nie posiadamy takiej wiedzy jak lekarze, więc nikt nie odpowie na to pytanie. Chyba, że znajdzie się wśród użytkowników jakiś lekarz.
Wniosek o rentę składa się na podstawie opinii wydanej przez lekarza prowadzącego.
Co do dopuszczenia do pracy, to niezbędna jest opinia lekarza medycyny pracy.

Dziękuję za odpowiedz

Powrót