Reprint, wydawnictwo

• Autor wątku Autor wątku bs-530
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bs-530

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

proszę o potwierdzenie możliwości wykonania reprintu i sprzedaży książki wg danych zawartych poniżej. Szukałem informacji prawnych w temacie, ale jednak mam pewne wątpliwości.

Wydanie: Centralny Zakład Techniczno Badawczy Ministerstwa Przemysłu i Handlu, Warszawa 1948. - wkrótce minie 70 lat, jednak nie od śmierci autora.
- czy prawa wydawnicze przeszły na instytucję, która kontynuuje działalność, w tym przypadku musi chodzić o WITU w Zielonce.

Autor nie żyje od 1978 roku, z tego co udało mi się ustalić, nie posiadał potomstwa.

Druga sprawa to rozliczanie się po nadaniu książce numeru ISBN t.j. 5% VAT.
Czy po nadaniu dodatkowego nr PKD w firmie, która należy do kogoś z rodziny i zajmuje się całkiem innym rodzajem działalności gosp., aby spełnić prawne wymogi - trzeba na stronie redakcyjnej pisać ...wydawnictwo: "nazwa firmy"... - chodzi o to, że nazwa firmy nie będzie całkowicie pasować do tematyki wydawniczej.
Trochę nietypowe pytanie, ale proszę o wskazówki/linki/źródła.

Pozdrawiam

bs-530 napisał:
... - czy prawa wydawnicze przeszły na instytucję, która kontynuuje działalność, ...
Tutaj mają znaczenie autorskie prawa majątkowe. Umowa wydawnicza (nie istniejąca w obecnie panującej ustawie) mogła obejmować jedno lub kilka wydań wyraźnie określonych w umowie i nie uprawniała do dalszego korzystania utworu. Zatem następca prawny nie nabywał żadnych dodatkowych praw. Tutaj raczej mielibyśmy do czynienia z umową o nakład.
Nawet gdyby owe Wydawnictwo nabyło prawa autorskie majątkowe to nie ma to znaczenia w określeniu czasu trwania ochrony prawnoautorskiej, liczy się ona od roku następującego po roku śmierci autora tutaj będzie ona trwać do końca 2048 roku. Należy szukać innych spadkobierców.

Nazwa wydawcy nie ma żadnego znaczenia.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za informacje! Spadkobierców raczej nie uda się znaleźć, tak że sprawa odpada.

Pozdrawiam

Powrót