Reprodukcja herbu miejscowości

• Autor wątku Autor wątku filczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie!

Jakiś czas temu udało mi się pobrać herb mojej miejscowości (~3000 mieszkańców). Plik cyfrowy jaki uzyskałem nie był jednak wysokiej jakości (widoczna piksela), a urząd z którego go pobrałem (szkoła podstawowa) niestety nie posiada innej wersji. W latach 90' wraz z dołączeniem miejscowości do innej gminy (po odłączeniu od miasta), herb został zastąpiony emblematem gminnym, przez co popadł w zapomnienie. Szkoła która udostępniła mi herb, to jedyna instytucja która zachowała go do dnia dzisiejszego. W internecie trudno też go szukać

Postanowiłem jednak stworzyć nową wersję herbu przy pomocy grafiki wektorowej. Wersja ta został przeze mnie wykonana z zachowaniem tych samych proporcji i kolorystki oryginału dostarczonego przez szkołę. Herb jest estetyczny i można go dowolnie powiększać.

Moje pytanie brzmi, czy nie łamię praw autorskich publikując herb i jednocześnie dostarczając jego nową wersje szkole z której go pobrałem? Szkoła udzieliła mi praw do korzystania z herbu, lecz niestety z powodu słabej jakości umieszczanie gdziekolwiek pixelowatego pierwowzoru byłoby nie na miejscu. Czy będę musiał podpisać że szkołą porozumienie w tej sprawie?

Witaj,

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"
Przepis prawny:
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego (podkreślenie moje):
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.
tak więc można go wykorzystywać, z tym, że w praktyce władze miast potrafią wprowadzać różne warunki i ograniczenia. A więc przydałoby się sprawdzić w urzędzie gminy (miasta?) czy nie ma tam czegoś powiedzianego o tym tym herbie. Szkoła raczej do tego nic nie ma.

Chyba najlepiej będzie skontaktować się z Urzędem Gminy. Mam nadzieję że nie będą robić problemów, bo odnowiona wersja herbu to korzyść dla obydwu stron.

Dziękuje za szybką odpowiedź!
Pozdrawiam

Powrót