Reprodukcja mapy przez nieletniego

• Autor wątku Autor wątku tipex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tipex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

W 2006 roku stworzyłem strone informacyjną o osiedlu, na którym mieszkam. Zamieściłem na na niej zrzut z mapy polski. Był to projekt na zajęcia szkolne z informatyki. Strona znajdowała się na serwerze i nie była wykorzystywana przeze mnie w celach zarobkowych.
W grudniu serwer został wyłączony. Niedawno otrzymałem wezwanie na policje i zostałem przesłuchany. Stawiane są mi zarzuty reprodukcji owej mapy na podstawie ustawy o prawie autorskim 116 ust. 1.
Firma posiadająca prawa do mapy żąda 2500 zł. Jest to bodajże roczna opłata licencyjna.
Przesłuchujący mnie policjant stwierdził, że najlepszym wyjściem to dojście z firmą do porozumenia.
W sierpniu obchodzę 17 urodziny.
Proszę o jakieś porady.

Popatrz na ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/501-pozew-za-wykorzystanie-fragmentu-mapy.html?highlight=map1 może coś Ci pomoże.

Inna rzecz, że jesteś niepełnoletni i zrobiłeś to jako projekt w szkole. Hm, to właściwie chyba szkoła powinna odpowiadać za to, że dopuściła byś umieścił w tym projekcie utwór (tzn. mapę) bez uzyskania licencji od właściciela praw. Przecież po to są zajęcia z informatyki, żeby właśnie nauczać takich rzeczy. W tej chwili masz zarzut z odpowiedzialności karnej - napisz może ten post jeszcze raz w dziale karnym -niech się wypowiedzą bieglejsi w tych sprawach.

W razie czego idź z kimś dorosłym do prawnika...

Powrót