Reprodukcja obrazu na własny użytek

• Autor wątku Autor wątku kloog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kloog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Mam zamiar wykonać reprodukcję kilku obrazów dwóch artystów:
1) malarz współczesny (żyjący) - 3,4 obrazy
2) Vincent van Gogh - 2 obrazy

W obu przypadkach reprodukcje byłyby wyłącznie na własny użytek - tzn. powieszone w domu na ścianie, a obrazy te zostały ściągnięte z Internetu.
Jeśli chodzi o technikę reprodukcji obrazów malarza współczesnego, to miałyby to być zdjęcia. Czy dozwolone jest wydrukowanie zdjęć:
1) przez zakład fotograficzny - czy mogą oni taki obraz wydrukować, czy ja mogę im zlecić wykonanie takiej kopii
2) wydrukowałabym sobie je we własnym zakresie, na domowej drukarce

Jeśli chodzi o reprodukcje obrazów van Gogh'a, to mam zamiar zlecić wydruk na płótnie firmie, która się takie usługi świadczy. Czy również w tym przypadku mogę zlecić wykonanie takiej usługi?

Czy zlecenie ww. usług i posiadanie takich obrazów na własny użytek jest zgodne z prawem? Czy musiałabym gdzieś uiścić jakieś opłaty w związku z wykonywaniem kopii?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
kloog napisał:
Czy musiałabym gdzieś uiścić jakieś opłaty w związku z wykonywaniem kopii.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp)
Przepis prawny:
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
umożliwia korzystanie z kopii rozpowszechnionych utworów do użytku osobistego bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich, a więc można wykonać sobie kopie utworów lub ich opracowania (opracowania - czyli, przykładowo - zdjęcie obrazu...).
Jeśli chodzi o technikę reprodukcji obrazów malarza współczesnego, to miałyby to być zdjęcia. Czy dozwolone jest wydrukowanie zdjęć:
1) przez zakład fotograficzny - czy mogą oni taki obraz wydrukować, czy ja mogę im zlecić wykonanie takiej kopii
2) wydrukowałabym sobie je we własnym zakresie, na domowej drukarce
tak, zakład wykonuje usługę dla Ciebie.
Jeśli chodzi o reprodukcje obrazów van Gogh'a, to mam zamiar zlecić wydruk na płótnie firmie, która się takie usługi świadczy. Czy również w tym przypadku mogę zlecić wykonanie takiej usługi?
jw
Czy musiałabym gdzieś uiścić jakieś opłaty w związku z wykonywaniem kopii?
nie, opłaty ponosi się w przypadku rozpowszechniania utworów - przykładowo - fotografujesz obraz współczesnego autora, a następnie umieszczasz zdjęcie w Internecie....

Co do obrazów van Gogha, to majątkowe prawa autorskie do nich już wygasły (w ogólności dzieje się to po 70 latach od śmierci autora - czyli w tym przypadku stało się to w roku 1962...

Ostatnia edycja:
Powrót