U
usiorek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 40
Witam piszę z takim problem. Otóż wczoraj oglądałem w telewizji konkurs skoków narciarskich tj. MŚ w Seefeld na normalnym obiekcie. Zaskoczony wynikiem naszych skoczków chciałem jeszcze raz zobaczyć sobie fragmenty drugiej serii. Akurat na Youtubie znalazłam już po emisji w Telewizji taką retransmisje całej II serii. Skusiło mnie i chwile kilka fragmentów oglądnąłem ponownie. Gdy chciałem odświeżyć ten film wyskoczyła taka informacja. "Ten film wideo zawiera treść od partnera TelewizjaPolska-itvp, który zablokował go w Twoim kraju na mocy praw autorskich." Przestraszyłem się i trochę się niepokoje. Chciałem się zapytać co mi oglądającemu samemu w domu może grozić. Poczytałem trochę na temat praw autorskich ale mam mętlik w głowie bo jest tego dużo a w Polsce takie zachowanie jest różnie interpretowane. Wywnioskowałem, że w tym wypadku nie powinna mnie spotkać raczej kara pozbawienia wolności a ewentualnie kara finansowa. Ta retransmisja na pewno nie była legalna. W związku z Art. 79 Praw autorskich może być nałożona na mnie sankcja. Moja wina to jest fakt tylko się zastanawiam jaka to może być kwota kiedyś to było trzykrotność wartości a teraz coś się chyba zmieniło no i w grę wchodzą zarówno prawa autorskie i pokrewne. Nie mam pojęci jaka też może być kwota odszkodowania w tym wypadku czy to będzie 100, 1000 itd.. Wolę się już przygotować na ten fakt psychicznie dlatego pytam. Sam ne zarabiam nie wiadomo ile i nie wiem czy będzie mnie stać na zapłatę. Boję się, ze kwota może być w tym wypadku o wiele większa niż 1000 zł. Czytałem, że nie takie kwoty ludzie dostawali.