rewizja osobista - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku andy88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andy88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z góry chciałbym nadmienić, że jestem świadom iż podobny temat był już zakładany aczkolwiek w żadnym z nich nie znalazlem wszystkich odpowiedzi na pytania, które mam zamiar zadać ;) więc postanowilem zalożyc własny temacik w nadziei wyjaśnienia paru spraw.

Postaram się teraz nakreślić sytuację.
Godzina około 17 po zajęciach stoimy ze znajomym na parkingu koło naszej uczelni. Rozmawiamy koło samochodu kolegi. Podjeżdża do nas samochód - tzw. tajniaków. Wysiada 2 policjantów. a następnie:
-chcą na wylegitymować - chcą nasze dowody osobiste etc.
-każą nam wyjąć wszystko z kieszeni
-przeszukują nas (wszystkie kieszenie etc.)
-przeszukują nasze portfele, torby, wszystkie rzeczy które mieliśmy ze sobą
-przeszukują samochód kolegi (wszystkie schowki, bagażnik etc.)

-sprawdzają czy nie mamy kradzionych telefonów
-sprawdzają nas w bazie danych czy nie jestesmy karani

i teraz moje pytanie brzmi - czy policja może od tak sobie zgarnąć 2 osoby z ulicy i przeszukać je nie podając konkretnych zarzutów? dokonać kompletnej rewizji osobistej? czy nie jest to jakieś nadużycie z ich strony?

zaznaczam że byliśmy trzeźwi nie wykazywaliśmy żadnych oznak wandalizmy etc.

jeśli było to nadużycie to byłbym bardzo wdzięczny za podanie kodeksów paragrafów etc. w których mogę znaleźć takie informacje.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
andy88 napisał:
czy policja może od tak sobie zgarnąć 2 osoby z ulicy i przeszukać je nie podając konkretnych zarzutów? dokonać kompletnej rewizji osobistej?
nie przeszukac a dokonac kontroli osobistej - tak może

andy88 napisał:
czy nie jest to jakieś nadużycie z ich strony?
Nie

co do osób tak ale nie mam pewności ze tak jest z pojazdem.Moim zdaniem powinni sporządzić protokół z kontroli (przeszukania) pojazdu i bagażu oczywiście na ządanie właściciela wczesniej informując go o takim prawie.

casanowa108 napisał:
Moim zdaniem powinni sporządzić protokół z kontroli (przeszukania) pojazdu i bagażu oczywiście na ządanie właściciela wczesniej informując go o takim prawie.
mylisz się

Ustawa o Policji mówi że policjant ma prawo do:
Art 15
4) przeszukiwania osób i pomieszczeń w trybie i przypadkach określonych w przepisach Kodeksu postępowania karnego i innych ustaw;

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;
Kontrola osobista jak i inne w/w są czynnościami procesowymi i tu obowiązuje kpk I aby tych czynności dokonać muszą zaistnieć przesłanki, uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary i tutaj się nie mylę. Wiadome jest ze policjant zawsze jakoś to uzasadni wyjdzie z tego obronna ręką co jednak nie zwalnia go z obowiązku poinformowania ze przyługuje ci prawo o czym mówi art.15 pkt 7 tejże ustawy cytuję: " Na sposób prowadzenia czynności, o których mowa w ust. 1, przysługuje zażalenie do miejscowo właściwego prokuratora" jak i masz prawo ządać protokołu z przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego i o tych prawach policjant powinien cię poinformowac czego zazwyczaj nie robi co wynika z ich niewiedzy bądź braku takich protokółów przy sobie (protokołów jest wiele rodzaji i policjant musiałby chodzić z walizką protokołów by mieć je wszystkie pod ręką.)

casanowa108 napisał:
Kontrola osobista jak i inne w/w są czynnościami procesowymi
Kontrola osobista nie jest czynnością procesową tylko administracyjno-porządkową. Z tej kontroli protokół sporządza się jedynie na żądanie kontrolowanego.

I jest tak jak napisałem że policjant ma obowiązek pouczyć o prawie do żądania protokółu z tej czynności, czy to czynność adm-porz czy procesowa ... i tak zawsze składa się zażalenie do prokuratury.Między jednym a drugim jest cienka linia i czynność adm-porz może zmienić się w procesową.
Reasumując to co zostało napisane zawsze można złożyć zażalenie do prokuratury na kontrolę czy przeszukanie bo ma się takie prawo o czym policjant też powinien poinformować

ale pytanie autora tematu brzmiało inaczej i uzyskał już na nie odpowiedzi...

czy osoba przeszukiwana ma prawo nagrac np. na dyktafon cała procedure przeszukania informujac wczesniej o tym przeszukujacego?

casanowa108 napisał:
I jest tak jak napisałem że policjant ma obowiązek pouczyć o prawie do żądania protokółu z tej czynności, czy to czynność adm-porz czy procesowa ...
W przypadku kontroli nie ma obowiązku pouczać o prawie do sporządzenia protokołu. Temat ostatnio poruszany na forum policyjnym.

Potwierdzam, bo miałem postępowanie wyjaśniające m.in. za niepoinformowanie o prawie do protokołu po kontroli osobistej, i zostało umorzone :D

Rozumiem, ze ustawa rozróżnia tylko kontrolę i przeszukanie. Więc czy "rewizja" to nieformalna, zwyczajowa nazwa kontroli? Zetknąłem się niedawno w piśmie procesowym pisanym przez doświadczonego adwokata z terminem "rewizja osób i samochodu".

Pojęcie rewizji jest użyte w ustawie o służbie celnej. Celnicy, gdy na ulicy zaglądają do bagażnika dokonują rewizji środka transportu. Ale osobę już przeszukują. Choć w tej ustawie pada też określenie "rewizja osobista", lecz w tym kontekście, iż celnik wykonujący kontrolę na terenie zakładu nie podlega tam rewizji osobistej.

Taka jeszcze ciekawostka. Policjant w ramach czynności administracyjno-porządkowych może tylko dokonać kontroli osobistej z ograniczeniami (m.in. bez odsłaniania zasłoniętych części ciała). Celnik w ramach swoich czynności w trakcie kontroli celnej (nie tylko granica, także kontrole wewnątrz kraju) może przeszukać osobę bez tego rodzaju ograniczeń.

Mam pytanie czy jako 14 latka policja bez powodu może zrewidować mi miejsca intymne?

Powrót