rewizja w Anglii

• Autor wątku Autor wątku AnusiaSz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnusiaSz

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam . Mój chłopak pracuje jako roznosiciel ulotek w Anglii. Pewnego dnia gdy stał na chodniku i patrzył w mapę (przy jego pracy posługiwanie się mapą jest niezbędne) zatrzymał go radiowóz policyjny. Policja uznała że wygląda podejrzanie i urządziła mu na tym chodniku przed domami mieszkalnymi rewizję. Przeszukali mu cały plecak, kazali wyjąć wszystko z kieszeni w ubraniu i sprawdzali długopisem czy opróżniłem wszystko z tych kieszeni. Oczywiscie żadnych podejrzanych rzeczy przy nim nie znaleźli wiec po ok. 30 minutach go puścili. Czy mieli do tego prawo????

Poza tym mojego chłopaka rewidowały dwie kobiety. TAka rewizja jest uwłaczająca - rewidowanie kogoś jak jakiegoś bandziora , na środku chodnika, na widoku z różnych domów, moim zdaniem bez żadnego konkretnego powodu, bo czy to wystarczający powód:

"wyglądał podejrzanie patrząc w mapę i stojąc przy głównej ulicy a w okolicy niedawno było włamanie". - jak napisano w policyjnej notatce.?????:?:

Policjant, w ramach wykonywania swoich obowiązków, ma prawo cię zatrzymać i przeszukać. Nie musi to oznaczać, że popełniłeś przestępstwo. Miejsce gdzie możesz zostać zatrzymany i przeszukany zależy od powodu, z jakiego policjant cię zatrzymuje.
Jeśli jesteś podejrzewany o posiadanie narkotyków, broni lub rzeczy kradzionych, możesz być przeszukany tylko w miejscu publicznym. Tylko kontrole OSOBISTE MUSZĄ być przeprowadzone wyłącznie przez funkcjonariusza tej same płci.

Powrót