Rezydencja podatkowa bank

• Autor wątku Autor wątku marcinnek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinnek

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Witam, od stycznia tego roku przebywam w niemczech, pracuje i mam meldunek niemiecki jak i polski i moje pytanie brzmi w takim przypadku jaka rezydencje podatkowa powinienem mieć? Polska czy Niemiecka . Mój niemiecki bank ING wystosował do mnie pismo abym w ciągu 30 dni ich poinformował o rezydencji..

Dodam że pracuje na niemieckiej umowie o pracę i mieszkam w niemczech, ale mam mieszkanie w Polsce i płace za nie rachunki i niedługo planuje je wynająć..

marcinnek napisał:
Witam, od stycznia tego roku przebywam w niemczech, pracuje i mam meldunek niemiecki jak i polski i moje pytanie brzmi w takim przypadku jaka rezydencje podatkowa powinienem mieć? Polska czy Niemiecka . Mój niemiecki bank ING wystosował do mnie pismo abym w ciągu 30 dni ich poinformował o rezydencji..

Po 185 dniach ciągłej rezydencji stajesz się niemieckiem rezydentem do celów podatkowych.

Ciągłej rezydencji czyli przebywania zameldowania prscy w danym kraju? Trzeba to gdzieś zgłaszać? Trzeba otrzymać certyfikat rezydencji? Jakieś formalności??

marcinnek napisał:
Ciągłej rezydencji czyli przebywania zameldowania prscy w danym kraju? Trzeba to gdzieś zgłaszać? Trzeba otrzymać certyfikat rezydencji? Jakieś formalności??

Myśle, że powinieneś być w stanie udowodnić że mieszkasz tam gdzie mieszkasz -- umowa najmu lokalu, dowód zameldowania z Gemeinde.
W Niemczech obowiązuje meldunek powyżej (jak pamiętam) 3 mcy.

yorkshire_tea napisał:
Myśle, że powinieneś być w stanie udowodnić że mieszkasz tam gdzie mieszkasz -- umowa najmu lokalu, dowód zameldowania z Gemeinde.
W Niemczech obowiązuje meldunek powyżej (jak pamiętam) 3 mcy.

Rozumiem ale muszę to jakoś zgłosić na piśmie że chce/jestem rezydentem niemieckim?

W polskim ING rezydencje podatkową zgłasza się po zalogowaniu się na stronie banku, w niemieckim pewnie też.

Tu poszukaj:

w bankowości internetowej Moje ING w zakładce Moje Dane, w sekcji Dane osobiste należy kliknąć Edytuj dane
Zaloguj się i złóż oświadczenie

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Morgan41 napisał:
W polskim ING rezydencje podatkową zgłasza się po zalogowaniu się na stronie banku, w niemieckim pewnie też.

Tu poszukaj:

w bankowości internetowej Moje ING w zakładce Moje Dane, w sekcji Dane osobiste należy kliknąć Edytuj dane
Zaloguj się i złóż oświadczenie

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Okej, myślałem ze musze otrzymać jakiś certyfikat z skarbówki z Niemiec o rezydencji ufff... A co jeśli panuje własne mieszkanie w Polsce wynająć czy z tytułu wynajmu płacę podatek do tego tylko w Polsce czy w De też??

Powrót