Rezydencja w UK - dodatkowa działalność w PL

• Autor wątku Autor wątku MatC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, więc bardzo proszę o wyrozumiałość jeśli coś robię nie tak.

Mam właściwie trzy pytania. Nadmienię, że mieszkam na stałe w UK, tutaj mam stałe miejsce pobytu, tutaj też płacę podatki i składki na ubezpieczenie społeczne / zdrowotne.

1) Chcę rozpocząć w UK działalność gospodarczą jako self-employment. Usługi będę świadczył polskim firmom, co z uwagi na charakter pracy jak najbardziej jest możliwe. Moja działalność będzie polegać na telefonicznym pozyskiwaniu klientów dla firm polskich. Nie planuję pozyskiwać klientów dla firm z UK.

Czy mogę w takim wypadku - prowadzić działalność tylko wobec firm polskich? Oczywiście będę każdorazowo wystawiał invoice za usługę bez VAT (nie mam zamiaru rejestrować się jako płatnik i pewnie nie przekroczę wymaganego progu). Polska firma księguje to wtedy jako rachunek i we własnym zakresie płaci polski VAT, prawda?

2) Co jakiś czas przyjeżdżam do Polski i korzystając ze swoich umiejętności zarabiam dodatkowo np. prowadząc szkolenia. Podpisuję wtedy każdorazowo umowę zlecenie. Pytanie - gdzie się z tych umów rozliczam? Czy to wlicza się do moich dochodów z self-employment (będę się starał nie przekraczać progu £10 600, aby nie płacić podatku, ale czy ta kwota to suma moich polskich dochodów ze zleceń i angielskich dochodów z self-employment? Czy tylko angielskich? Czy muszę wypełniać polskiego PIT-a? Nadmienię, że jestem studentem do 26 r.ż. (studiuję w UK), nie płacę więc polskiego ZUS-u.

3) Załóżmy, że prowadzę już firmę w UK - chcę założyć podobną w PL - swoją dotychczasową nadal prowadzić w UK. Nie zamierzam wrócić do Polski, a działalność tę prowadzić zdalnie (to tylko ułatwienie takie jak polski NIP). Czy w ramach tej polskiej działalności płacę polski ZUS? Gdzie rozliczam podatki? Pytanie - czy ja w ogóle mogę płacić polski ZUS (np. dobrowolnie, bo chcę coś tam sobie odłożyć na starość gdybym wrócił do Polski).

4) Czy mogę otrzymać dotację na działalność w PL z PUP lub kredyt w ramach "Wsparcie w starcie" - w regulaminach owszem jest o tym, że nie powinienem prowadzić działalności przez ostatni rok - ale - przynajmniej ja nie znajduję tam informacji jakie to ma zastosowanie w przypadku gdy dotychczasowej działalności nigdy nie prowadziłem w Polsce?

Wiem - pytań jest dużo, tak jak jest potencjalnych odpowiedzi. Naprawdę spędziłem dużo czasu googlując potencjalne rozwiązania - ale w zakresie tych pytań nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby udało się Wam mi pomóc!

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz

Na mocy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych „osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Polski, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Przy czym za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

1) posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
2) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym”.

Natomiast te „osoby fizyczne [zakładam, że tak jak Pan], które nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy), a za takie uważa się w szczególności dochody z:
1) pracy wykonywanej na terytorium Polski bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia;
2) działalności gospodarczej wykonywanej na terytorium Polski, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia;
4) położonej na terytorium Polski nieruchomości, w tym ze sprzedaży takiej nieruchomości’’

Zasady te stosuje się z uwzględnieniem umów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania, czyli Konwencja między Rzecząpospolitą Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od zysków majątkowych w swietle ktorej jesli nie ma w Polsce zakładu, zyski przedsiębiorstwa angielskiego podlegają opodatkowaniu tylko w Anglii

Istnieje możliwość dobrowolnego opłacania skladek ZUS, dla osób, którym zależy na przyszłych świadczeniach takich jak renta czy emerytura.
Nie mogą opłacać jednak wszystkich składek. ZUS umożliwia tylko regulowanie składki emerytalnej i rentowej. Nie ma możliwości skorzystania z ubezpieczenia wypadkowego i chorobowego.
Rozliczenie składek następuje na formularzu ZUS DRA

Powrót