Rezydentura a problem z WRS

• Autor wątku Autor wątku starkz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

starkz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Mieszkam w Anglii od 2003 roku i chcialbym sie ubiegac sie o kartę stałej rezydentury (UK Permanent residence card). Po 2004 roku zarejestrowalem sie w Home Office i wyrobilem karte WRS (Worker Registration Scheme). Home office byl poinformowany o 2 roznych miejscach zatrudnienia (w obydwu pracowalem krocej niz rok), niestety poprzez niedopatrzenie nie poinformowalem o nastepnym miejscu zatrudnienia w ktorym jestem do dzisiaj. Patrzac na formularz ktory musze wypelnic starajac sie o kartę stałej rezydentury bede musial poinformowac o tym ze w obecnej pracy nie bylem zarejestrowany. (Mimo ze obowiazek rejestracji zniesiono 1 maja 2011r.)
Moje pytanie to czy brak poinformowania HO dyskwalifikuje mnie z szansy uzyskania karty stałej rezydentury?

Dziekuje z gory.

Marcin

Karta rezydentruy nie jest wymagana - byla w czasach gdy Home office i WRS byly wazne.
A brak informacji na temat zmiany pracy cie nie dyskwalifikuje, jesli masz potwierdzenie od pracodawcy o zatrudnieniu - legalnym - wystarczy.

kreska12 napisał:
Karta rezydentruy nie jest wymagana - byla w czasach gdy Home office i WRS byly wazne.
A brak informacji na temat zmiany pracy cie nie dyskwalifikuje, jesli masz potwierdzenie od pracodawcy o zatrudnieniu - legalnym - wystarczy.

Dzieki za szybka odpowiedz. Chcialbym sie z czasem starac o obywatelstwo i z tego co wiem to nowe przepisy wymagają karty stalego rezydenta, dlatego chialbym sie upewnic ze jest mozliwosc jej dostania (w mojej sytuacji)

Nie jest ci to potrzebne - deklaracja stalego pobytu w postaci zatrudnienia i rozliczenia urlopow wystarczy. Aplikacje i obywatelstwo otrzymalam 6 miesiecy temu, bez karty stalego rezydenta -w uk od 10 lat

kreska12 napisał:
Nie jest ci to potrzebne - deklaracja stalego pobytu w postaci zatrudnienia i rozliczenia urlopow wystarczy. Aplikacje i obywatelstwo otrzymalam 6 miesiecy temu, bez karty stalego rezydenta -w uk od 10 lat

Dzieki. Dokumenty o obywatelstwo zlozylas przed 12 listopada 2015, czy po? (wtedy zmienilo sie prawo)

Jedyne co zmienili w tej aplikacji to biometric ktory jest obowiazkowy, a wczesniej nie byl - ale wykazanie stalej rezydentury, udowodnisz deklarujac ostatnie zatrudnienie przez 5 lat - p60. Nie jest ci potrzebna karta stalego rezydenta. Osoby ktore przyjechaly w 2011 nie aplikowaly o to bo bylo zniesione, a dzis moga aplikowac o obywatelstwo ( 5 lat w kraju) .
Moja aplikacja byla luty 2015 z decyzja na koniec luty 2015

kreska12 napisał:
Jedyne co zmienili w tej aplikacji to biometric ktory jest obowiazkowy, a wczesniej nie byl - ale wykazanie stalej rezydentury, udowodnisz deklarujac ostatnie zatrudnienie przez 5 lat - p60. Nie jest ci potrzebna karta stalego rezydenta. Osoby ktore przyjechaly w 2011 nie aplikowaly o to bo bylo zniesione, a dzis moga aplikowac o obywatelstwo ( 5 lat w kraju) .
Moja aplikacja byla luty 2015 z decyzja na koniec luty 2015

Ok dzieki. A tak z ciekawosci, bylas zarejestrowana w WRS? Jezeli tak to zaznaczylas to na aplikacji?

Tak ale tylko przez pierwszy rok :) tak i wyslalam kopie w aplikacji, fakt ze nie byla wazna w momencie wyslania z aplikacja.

kreska12 napisał:
Tak ale tylko przez pierwszy rok :) tak i wyslalam kopie w aplikacji, fakt ze nie byla wazna w momencie wyslania z aplikacja.

Ok, dzieki za pomoc i milego dnia!

JEST TO WYMAGANE. Ale... Obowiazek byl rejestracji w WRS (Home Office) i wszelkich zmian przez okres pierwszych 12 miesiecy od rejestracji. Pozniej juz tego tak nie sprawdzaja. Kolega mial problem, bo zaczal prace w agencji, pozniej dostal kontrakt (w tej samej firmie w ktorej pracowal przez agencje) a nie przerejestrowal sie w Home Office (WRS) i uznali to jako 'zlamanie zasad/proba oszustwa' immigration office (sic!) gdyz MIAL OBOWIAZEK poinformowac HO o zmianie pracodawcy przez pierwsze 12 miesiecy (wczesniej pracodawca byla agencja, po otrzymaniu kontraktu - firma w ktorej pracuje do dzisiaj). Teraz 'przypieprzaja' sie o wszystko... Szukaja dziury w calym...

baks napisał:
JEST TO WYMAGANE. Ale... Obowiazek byl rejestracji w WRS (Home Office) i wszelkich zmian przez okres pierwszych 12 miesiecy od rejestracji. Pozniej juz tego tak nie sprawdzaja. Kolega mial problem, bo zaczal prace w agencji, pozniej dostal kontrakt (w tej samej firmie w ktorej pracowal przez agencje) a nie przerejestrowal sie w Home Office (WRS) i uznali to jako 'zlamanie zasad/proba oszustwa' immigration office (sic!) gdyz MIAL OBOWIAZEK poinformowac HO o zmianie pracodawcy przez pierwsze 12 miesiecy (wczesniej pracodawca byla agencja, po otrzymaniu kontraktu - firma w ktorej pracuje do dzisiaj). Teraz 'przypieprzaja' sie o wszystko... Szukaja dziury w calym...

Dzieki za odpowiedz. Mysle ze bede probowal tak czy inaczej, dam znac czy sie udalo. A wracajac jeszcze do Twojego kolegi, to udalo mu sie dostac rezydenture mimo tego niedopatrzenia? (sytuacja jest dosyc podobna do mojej)

Dzieki.

Moim zdaniem warto o rezydenturę się postarać. Ja będę teraz składał o stałą. Wniosek przetłumaczony kupowałem za 29 GBP z serwisu rezydent-uk.co.uk/wnioski-o-rezydenture Bardzo kompetentna obsługa, dobrze rozbudowany dział bezpłatnej pomocy online, także można bez większych problemów tutaj wszystkie formalne kwestie sobie ogarnąć.

Powrót