rezydentura stala a tymczasowa

• Autor wątku Autor wątku rr81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rr81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

wiem ze temat walkowany byl nie raz na tym forum, nie mniej jednak bardzo bym prosil o wyjasnienie, ktore moglo by byc pomocne dla innych osob bedacych w podonej sytuacji.

Moje pytanie jest odnosnie rezydentury.
Przebywam w UK od 7 lat, pracuje 6 lat nieprzerwanie, mam swoj dom-kredyt, co moze miec rowniez wplyw na uzyskanie niezbednych dokumentow.

Nigdy jednak nie ubiegalem sie o rezydenture tymczasowa, w jednym watku forum wyczytalem ze po uplywie 5 lat rezydentura stala jest przyznawana automatycznie. I tutaj troche sie pogubilem.

Skoro przyznawana jest automatycznie to ?? Nie musze sie ubiegac o tymczasowa- EEA1 ??? tak??

W jaki wiec sposob moge dostac dokument swiadczacy ze jestem jej posiadaczem?

Jest ona niezbedna do aplikowania o podwojne obywatelstwo.

Bylbym wdzieczny za wyjasnienie mojego pytania.

Pozdrawiam

Dzieki bardzo za szybka odpowiedz.

Tak, jestem zarejestrowany w Home Office od poczatku podjecia pracy.

Ostatnia rzecz o jaka zapytam to znajomosc jezyka.

Czy starajac sie o paszport bryt. musimy miec potwierdzana jakim certyfikatem znajomosc jezyka ang? ( slyszalem ze min esol entry 3).

Czy moze wystarczy zdac test "life in uk " ?

W moim przypadku jezyk nie jest problemem gdyz na codzien go uzywam - taki rodzaj pracy, problemem byl by czas uczesczania na kurs w celu zdobycia papierka...

Boloney,

dzieki za blyskawiczna odpowiedz

pozdrawiam !

Boloney napisał:
Wystarczy test life in the UK

Jak to wystarczy ? zeby przystapic do testu to najpierw trzeba udokumentowac certyfikatem entry 3 z jezyka angielskiego.Czy sie myle?

Ja bylam na tescie w tamtym tygodniu i nie trzeba niczego udowadniac. Rejestrujesz sie na test online i idziesz w danym terminie.

Drazac dalej temat zastanawia mnie czy w moim przypadku moglbym pofatygowac sie od razu o paszport brytyjski, oczywiscie zaraz po zaliczeniu testu life in the uk.

Czy bylo by to mozliwe czy?, czy jednak niezbedny bedzie tutaj dokument potwierdzajacy stala rezydenture?

Musisz wysłać 6 x p60 i możesz bez składania o eea3. I nie o paszport tylko o naturalizacje. Paszport dostają tylko brytyjczycy

Witam
Chciałam zapytać czy ktoś może pomóc mi w następującej kwestii.
Mieszkam w UK od 2007 roku, nie rejestrowałam się w home office, dlatego też ostatnio składałam wniosek o obywatelstwo i został odrzucony.
w liście uzasadniającym negatywne rozpatrzenie mojego wniosku jest informacja ze mogę złożyć podanie ponownie w 2016 ze względu na brak WRS oraz 12 miesięcy wcześniej muszę wyrobić stałą rezydenturę. Moje pytanie brzmi czy muszę teraz wyrobić rezydenturę tymczasową??:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Nie, nie musisz. Stalej tez nie musisz wyrabiac. Wyglada na to ze zle sobie przetlumaczylas, rezydenta nabywa sie automatycznie. Potwierdzenie jest opcjonalne. Jesli nigdy nie mialas wrs najwczesniej bedziesz sie mogla naturalizowac w maju 2017 roku. W maju 2016 nabedziesz prawa stalego rezydenta, oczywiscie jesli spelnisz odpowiednie wymagania.swoja droga, dlaczego wysylacie (slyszalem juz o kilku przypadkach z brakiem wrs) o cos tak waznego jak obywatelstwo bez uprzedniego przeczytania i zrozumienia zasad?
Jestes tutaj sama czy moze przypadkiem jestes mezatka i mieszkalas tu z mezem w EU ktory tez pracowal i mial wrs?

Ostatnia edycja:
Super, dzięki za szybką odpowiedź :)
To co zrobiłam to była czysta głupota, zasugerowalam sie tym co mówił mój pracodawca... Co jak sie okazało nie było najlepsza decyzja... Nigdy nie chciał podpisać mi dokumentów na rezydenta czy formularza do Home Office.
W takim razie zostaje mi czekac do 2016 wypenic wniosek o stala rezydenture i dopiero rok pozniej o naturalizacje?
Teraz juz wszystko jasne, lepiej sprawdzić i przed wysłaniem skontaktować sie z doradca w lokalnym coucilu.

Witam serdecznie , mam takie pytanie w 2011 i 2012 bylem w uk i pracowalem caly czas 2013 spedzilem w Polsce . Teraz , wrocilem pod koniec 2013 i w 2014 zaczne prace . Pytanie jest takie czy jesli zloze papiery o tymczasowa rezydenture w 2014 ale nie bede mogl potwierdzic ze caly rok pracowalem w 2013 tylko w 2011 i 2012 , czy to przejdzie ? czy musze od nowa rok pracowac i potem aplikowac , i czy taka tymczasowa rezydentura daje mi pewnosc zostanie w uk nawet jesli sie odlacza od UE . Dziekuje pozdrawiam

Witam!

Mam takie pytanie: Jeżeli jestem rezydentem stałym i mam kartę rezydenta i powiedzmy wyjadę z Uk na 2-3 lata, to po powrocie będę musiał aplikowa o rezydenturę raz jeszcze? Czy nie da się jej( rezydentury ) stracic.

Pozdrawiam!

traci sie ja po 2 letnim pobycie poza UK. po powrocie bedziesz musial jeszcze raz spelnic wszystkie warunki od nowa i dopiero pozniej aplikowac. i prosze nie zadawajcie pytan skad UKBA/HO bedzie wiedziec ze kogos nie bylo w UK przez okres dwoch lat, takie sa zasady. jak je egzekwuja nie mam pojecia.

Ostatnia edycja:
Powrót