rezydentura stala a tymczasowa

• Autor wątku Autor wątku rr81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli w tym przypadku lepiej pójść krok dalej i postarać sie o obywatelstwio?

dziękuję za odpowiedź!
pozdrawiam!

Ok ! dziękuję ci bardzo za odpowiedź. pozdrawiam!

Witam
Mieszkam tutaj dlugo, pracuje 8 lat bez zmiany pracy ale nigdy nie ubiegalam sie o WPS jako ze nie mialam pojecia ze to jest konieczne. Czy od 1 maja 2016 moge sie ubiegac o rezydenture stala bez posiadania tej rejestracji?

Myla sie Ci, ktorzy mysla, ze rezydentura stala nie jest potrzebna do obywatelstwa UK.
W marcu br. zmienily sie przepisy, zgodnie z ktorymi musimy udowodnic, ze przebywamy w UK dluzej niz 5 lat (do czego potrzebna jest nam rezydentura stala).
Do zlozenia wniosku potrzebujemy:
- zdac egzamin z j. angieslkiego
- zdac egzamin 'life in UK'
- miec rezydenture stala (kiedys nie potrzebne bylo wyrabiac, gdyz sprawdzali to za nas, teraz poszli na latwizne i to my mamy im udowodnic [czyt. wyrobic sobie permanent residence], ze mozemy starac sie o 'naturalisatoon [czyt. brytyjski paszport]

Wyrobienie rezydentury nie jest az tak trudne, sciagamy wniosek, wypeniamy odpowiednie strony (ok 80 stron, ale nie wszystkie musimy wypeniac - zalezy od naszego statusu w UK), wysylamy odpowiednie dokumenty (wiem z autopsji - im wiecej tym lepiej) udowadniajace, ze pracujemy, placimy podatki etc. co jest mega WAZNE: jesli przybylismy przed 2011 - numer rejestracji WRS (tzw. Home Office).

Sytuacja na pewno jest niejasna jeśli chodzi o Brexit. Wielu Polaków się stresuje, nie wiadomo co to będzie, jakie będą skutki dla nas, którzy tutaj mieszkają i pracują. Ja się na pewno będę starał o rezydenturę. Wniosek pobierałem przez portal rezydent-uk.co.uk/wnioski-o-rezydenture. Jest idealnie przetłumaczony i też dostępny teraz w promocji, bo normalnie to takie dokumenty chodzą 60 funtów z ogonkiem, a tu jest za niepełne 3 dychy.

Powrót