rezydentura

• Autor wątku Autor wątku bombonierkaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bombonierkaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy w Anglii jest wymagany status rezydenta, aby moc starac sie i otrzymac: zasilek dla bezrobotnych w razie utraty pracy lub inne zasilki, np: maciezynski? Dodam, ze pracuje legalnie w UK od 3,5 roku, jestem zarejestrowana w Home office itd. Zamierzam zostac tu na bardzo dlugo. Jednak z zupelnie niezrozummialych dla mnie przyczyn, odmowiono mi statusu rezydenta, (wydaje sie ze nie doszedl do nich list od ostatniego mojego pracodawcy). Tak wiec zastanawia mnie - do czego jeszcze, oprocz ew. obywatelstwa jest potrzebna rezydentura, co moze w przyszlosci ulatwic? Prosze o odpowiedz gdyz nie moglam odszukac na forum odpowiedzi na moje pytanie.

Nie jest potrzebny.Po prostu musisz zamieszkiwac w Anglii ,byc zarejestrowana w Home Office-jesli chodzi o zasilek dla bezrobotnych i inne dofinansowania ze strony panstwa.Jesli chodzi o urlop macierzynski to wyplaca go pracodawca i jemu zglaszasz ze jestes w ciazy.O status rezydenta mozna starac sie po 5-ciu latach pobytu w UK.

cos chyba nie tak,o rezydenta mozna sie starac po roku pracy(nie przerwanej)albo jako self-empl.,nawet zaraz po rozpoczeciu pracy,po 5 latach to mozna starac sie o obywatelstwo,nie wiem tylko czy trzeba najpierw byc rezydentem

Jesli wprowadzilam w blad to przepraszam ale takie informacje otrzymalam.Moja znajoma chciala starac sie po 3 latach pobytu i powiedziano jej ze musi miec 5 lat stalego pobytu(oczywiscie caly czas byla zatrudniona).

bombonierkaka napisał:
Czy w Anglii jest wymagany status rezydenta, aby moc starac sie i otrzymac: zasilek dla bezrobotnych w razie utraty pracy lub inne zasilki, np: maciezynski?
zasilek o jest uzalenioniony od czasu oplacania NIC i jego wysokosci
Dodam, ze pracuje legalnie w UK od 3,5 roku, jestem zarejestrowana w Home office itd. Zamierzam zostac tu na bardzo dlugo. Jednak z zupelnie niezrozummialych dla mnie przyczyn, odmowiono mi statusu rezydenta, (wydaje sie ze nie doszedl do nich list od ostatniego mojego pracodawcy). Tak wiec zastanawia mnie - do czego jeszcze, oprocz ew. obywatelstwa jest potrzebna rezydentura, co moze w przyszlosci ulatwic? Prosze o odpowiedz gdyz nie moglam odszukac na forum odpowiedzi na moje pytanie.
rezydentura niczego nie wnosi dal obywateli uni a do obywalstwa to juz w ogole nie jest potrzebna

moze obrazkowo - status rezydenta nabywa KAZDY po roku czasu kto legalnie pracuje ( czytaj posiada rejestracje WRS w HO za pelne 12 miesiecy z przerwa miedzy zatrudnieniem, ktora nie moze trwac dluzej jak 30 dni ) Natomiast papier, o ktory mozna sie starac jest tylko potwierdzeniem uzyskania tego statusu - niczym wiecej - osoby zarejestrowane jako samozatrudnione nie musza czekac 12 miesiecy aby uzyskac takie potwierdzenie.

Nalezy posiadac status rezydenta aby moc starac sie o obywatelstwo w innym przypadku o obywatelstwo staralby sie kazdy kto tylko zawitalby w nasze skromne progi :)

Powrót