Rezygnacja przez pracodawce ze stażysty

• Autor wątku Autor wątku linka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

linka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć wszystkim :)
Od kwietnia byłam na stażu, od początku pracodawca nie traktował mnie poważnie, jako pracownik biurowy pracowałam na produkcji. Pytałam kilka razy panią z UP czy tak to ma być mówiła, żebym poczekała, porozmawiała z nim i było tylko gorzej-cały dzień siedziałam i nic nie robiłam ,aż mi się to znudziło, ale myślę -dotrwam. Spytałam go tylko czy tak to ma wyglądać bo chciałabym się czegoś nauczyć , ale powiedział, że tak ma wyglądać bo taka praca.

Dzisiaj wykreślił mnie z listy obecności i napisał w UP rezygnację ze stażu.
Mam kilka pytań.
1. Czy to,że nie miałam szkolenia BHP ma teraz jakieś znaczenie?
2. I co teraz ? skoro ja nic się nie nauczyłam przez te 3 miesiące, więc nie podpiszę się pod żadną opinią.

Tzn, że ten staż sobie trwał 3 miesiące , a teraz nawet tego nie uwzględnię w CV ?

Jeśli ktoś ma chwilkę to proszę o pomoc ;)

Pracodawca nie może tak po prostu zrezygnować sobie z organizacji stażu. Zawarta umowa nakładała na niego pewne zobowiązania. Niewątpliwie przez pewien czas nie będzie mógł już występować z wnioskiem o organizację stażu.
Staż nie został zrealizowany, więc nie otrzymasz zaświadczenia o ukończeniu stażu. Do CV możesz coś wpisać, określić co naprawdę robiłaś, a podczas ewentualnej rozmowy rekrutacyjnej wszystko wyjaśnić.

linka26 napisał:
1. Czy to,że nie miałam szkolenia BHP ma teraz jakieś znaczenie?
Aktualnie, niewiele.
linka26 napisał:
2. I co teraz ? skoro ja nic się nie nauczyłam przez te 3 miesiące, więc nie podpiszę się pod żadną opinią.
Ale Pani żadnej opinii nie wystawia.
Co teraz? Staż prawdopodobnie zostanie przerwany. W mojej ocenie, to Pani powinna jednak zgłosić PUP-owi jak on przebiegał i na czym polegał i że był niezgodny z założonym programem. Pisząc "zgłosić" mam na myśli formalne zawiadomienie na piśmie, a rozmowy z Paniami z PUP, bo to jednak urząd i wymagana jest forma pisemna. Inaczej pracodawca za chwilę otrzyma kolejnego stażystę, bo PUP nie ma podstaw odmówić, bo oficjalnie nie zgłoszono nieprawidłowości.
linka26 napisał:
Tzn, że ten staż sobie trwał 3 miesiące , a teraz nawet tego nie uwzględnię w CV ?
A dlaczego nie? Skoro Pani wykonywała tam pracę, to dlaczego ma Pani tego nie wykazywać. CV to dokument, ktory Pani sporządza i który przedstawia przebieg Pani pracy zawodowej.

Rozumię, jednak teraz skoro zostałam już wykreślona przez pracodawce ze stażu to chyba moje pismo nic nie da, prawda? Czy mimo, że to pracodawca rozwiązał umowę nadal mogę złożyć to na piśmie do UP? Jutro mam dostarczyć listę obecności, opinie oraz sprawozdanie. Jednak nie wiem co mi tam wypisze , bo ja się na nic nie zgodzę bo mnie niczego nie nauczyli.

linka26 napisał:
Rozumię, jednak teraz skoro zostałam już wykreślona przez pracodawce ze stażu to chyba moje pismo nic nie da, prawda?
To, że pracodawca "coś" sobie złożył do PUP o niczym jeszcze nie przesądza. Jak już wcześniej napisał electro100
Mezczyzna.gif
jest zawarta umowa i pracodawca nie może jej od tak zerwać bez powodu.
linka26 napisał:
Czy mimo, że to pracodawca rozwiązał umowę nadal mogę złożyć to na piśmie do UP?
Moim zdaniem tak. A skąd Pani wie czy w tym piśmie nie napisał, że to Pani staż przerwała? Być może będzie chciał winą za przerwanie stażu obarczyć Panią? A poza tym czy uważa Pani za fair, aby inna osoba bezrobotna przechodziła za chwilę to samo, bo Pani nie uznała za stosowne poinformować PUP o nieprawidłowościach ze strony pracodawcy?

Oczywiście, że to by było nie fajne jeśli następna osoba miałaby przechodzić przez to co ja. Dlatego złożę to pismo, ale co mam tam napisać mniej więcej :)?
..że program stażu nie był zgodny z umową, którą dostałam?
I to mam zanieść do tej pani w Urzędzie pracy z którą to załatwiałam czy zostawić na dzienniku podawczym?

linka26 napisał:
Dlatego złożę to pismo, ale co mam tam napisać mniej więcej ? ..że program stażu nie był zgodny z umową, którą dostałam?
Proszę opisać wszelkie nieprawidłowości, o których Pani wie. Może Pani to opisać własnymi słowami.
linka26 napisał:
I to mam zanieść do tej pani w Urzędzie pracy z którą to załatwiałam czy zostawić na dzienniku podawczym?
Oficjalną korespondencję składa się w punkcie kancelaryjnym urzędu np. biuro podawcze, kancelaria lub sekretariat. Na miejscu na pewno wskażą Pani właściwe miejsce.

Bardzo dziękuję za pomoc, wiele mi to wyjaśniło :)

Życzę Wszystkiego Dobrego! :)
Pozdrawiam :)

Powrót