rezygnacja z alimentów - jak?

• Autor wątku Autor wątku lilii87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilii87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Rodzice rozwiedli się kiedy byłam pełnoletnia. Po rozprawie polecono mi założenie sprawy o alimenty, ponieważ po skończeniu 18 lat trzeba to robić samemu, a nie jest zakładane automatycznie.
Od tamtej pory komornik nic nie wyegzekwował (ojciec nie jest nigdzie zarejestrowany ani zameldowany). Czy w związku z tym mogę zrezygnować z tej procedury?? Upraszaczając, chcę podarować mu już ten dług (mam swoje powody) i teraz nie wiem czy jest taka możliwość.
Będę wdzięczna za odpowiedz
pozdrawiam

i jeszcze jedno pytanie: kto poniesie w razie mojej rezygnacji koszta egzekucyjne?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wystarczy złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego.
Koszty poniesie dłużnik czyli ojciec.

Dziękuję za odpowiedz. Właśnie w necie wyczytałam, że ja poniosę te koszty. Jestes pewna że to na pewno dłużnik?

Chyba coś źle Pani doczytała.
Co do zasady, koszty postępowania egzekucyjnego ponosi dłużnik.

przepraszam, przeczytałam odpowiedź zanim się zalogowałam. Kiedy pisałam nie patrzyłam na znaczki :)
dziękuję za odpowiedzi, jutro skontaktuje się z komornikiem

Bartata napisał:
grrrrr...a co oznacza niebieski znaczek obok avatara? :rolleyes:
A bo było wybierać sobie nik, który kończy sie na "a"? Teraz to i żadne znaczki Cie nie uratują, już zawsze, jak Kopernik, będziesz kobietą. :evil: :lol:

Nie zaznaczyłam w sumie najważniejszego. Komornik przez 2 lata nic nie wyegzekwował bo ojciec formalnie rozpłynął się w powietrzu. Nie może go znaleźć.
Jak w tym wypadku obciażyć go kosztami? skoro go nie ma?

Normalnie, postanowieniem.
Inna sprawa w jaki sposób komornik to sobie wyegzekuje, ale to już będzie jego problem, a nie Pani ;)

dziekuje jeszcze raz :) mieliscie racje

Powrót