rezygnacja z bonu stazowego po 6 miesiacach stazu

• Autor wątku Autor wątku emwix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emwix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam!
Mam pytanie odnosnie bonu stazowego, otoz mija 6 miesiac od kad zaczelam pracowac w sklepie odziezowym gdzie jestem zatrudniona na 6 miesiecy stazu a drugie pol roku pracodawca musi zatrudnic mnie juz normalnie, tyle ja chce juz teraz zrezygnowac z tej pracy . czy w tym przypadku ponosze jakies konsekwencje dotyczace rezygnacji ?czy nic mnie to nie obciazy? ? Jak jest z ubezpieczeniem ?czy strace na ten czas ?
wiem ze jesli to pracodawca by zrezygnowal to placi kare ale jezeli pracownik rezygnuje to jak to jest ?
Boje sie ze bede placila jakies kary dotyczace rezygnacji.
Prosze bardzo o szybka odpowiedz.

Ostatnia edycja:
W zależności od powodu odmowy podjęcia pracy możesz utracić status bezrobotnego na okres 120, 180 lub 270 dni... i w konsekwencji ubezpieczenie zdrowotne.

Ostatnia edycja:
bo oglnie kwestia jest taka ze pracodawca mnie poprostu prosi o to zebym ja sama podala powod ze chce zrezygnowac, wiec moge wymyslec cos ze np wyjezdzam, tyle ze nie wiem czy w ogole mi sie to oplaca ? nie wiem czy mma isc na reke czy nie, jest to moja dobra znajoma wiec dlatego jestem w kropce, wlasciwie nie wiem co mam zrobic w tej sytuacji, czy sie zgodzic czy nie, trace wtedy ubezpiezenie no walsnie i juz mi to na reke nie jest.... ;/
i jak jest z zasilkiem ?

Ostatnia edycja:
emwix napisał:
pracodawca mnie poprostu prosi o to zebym ja sama podala powod ze chce zrezygnowac, wiec moge wymyslec cos ze np wyjezdzam
W urzędzie masz obowiązek składać oświadczenia zgodnie ze stanem faktycznym.
emwix napisał:
i jak jest z zasilkiem ?
Z jakim zasiłkiem?

Witam, mam podobny problem/pytanie:
W regulaminie napisane jest:
"Osoba, która z własnej winy nie ukończyła stażu jest zobowiązana do zwrotu kosztów stażu, chyba że powodem nieukończenia było podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej."
Mam pytanie czy słowo "STAŻ" oznacza tu pierwsze 6 miesiecy pracy na bonie stażowym czy całe 12 miesięcy (6 miesiecy przez PUP + 6 miesięcy gwarantowanego zatrudnienia przez pracodawce)? Bo jeśli tylko pierwsze 6 miesięcy to w takim razie to oznacza że jeśli z własnej woli nie będę chciał sie zatrudnić u tego pracodawcy po pierwszych 6 miesiacach to nie muszę oddawać pieniędzy ponieważ staż (pierwsze 6 miesięcy) ukończyłem? Czy dobrze rozumiem, prosze o pomoc i pozdrawiam.

podpinam sie pod pytanie wyzej. tez u mnie jest 6 miiesiac stazu, aczkolwiek wydaje mi sie ze staz to te pierwsze 6 miesiecy, potem juz normanie zatrudnienie wiec nie powinno byc zadnych zwrotow kosztow

maximuss5 napisał:
"Osoba, która z własnej winy nie ukończyła stażu jest zobowiązana do zwrotu kosztów stażu, chyba że powodem nieukończenia było podjęcie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej."
Tak skonstruowany zapis oznacza, że mówimy o okresie odbywania stażu, a nie okresie "związania bonem stażowym" tzn. okres stażu+6 miesięcy zatrudnienia. Moim zdaniem poza utratą statusu bezrobotnego z uwagi na odrzucenie oferty bez uzasadnionej przyczyny nic innego Ci nie grozi.

Moje pytanie odnosnie bonu stazowego. Zaczelam bon od 1 marca. Co jesli w trakcie jego trwania zajde w ciaze? Czy poniose jakies konsekwencje jesli z niego zrezygnuje np w trzecim miesiacu bonu stazowego
?

Jeśli będzie to przerwanie z Twojej winy, to na pewno będzie trzeba zwrócić koszty badań lekarskich przed stażem i koszty dojazdu na staż i powrotu do miejsca zamieszkania.
A z jakiego powodu przewidujesz przerwanie stażu?

Agaa1311 napisał:
Powodem przerwania byla by ciaza
Sama ciąża nie jest przeciwskazaniem do pracy. Jeśli tylko z tego powodu zamierzasz przerwać staż, do konsekwencji dołączy jeszcze utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 120,180 lub 270 dni.

Ostatnia edycja:
Tak wiem. Ale juz raz bylam w ciazy i przykra sprawa ale wlasnie przez prace stracilam dziecko. Pracuje w sklepie i nie jest lekko .

Trudno cokolwiek teraz doradzać zwłaszcza, że w ciąży jeszcze nie jesteś i nie wiadomo jak będzie przebiegać. Sama ciąża nie oznacza z automatu zwolnienia lekarskiego (pomijam oczywiście sytuacje "kupowania" zwolnień przez ciężarne od lekarza).

Jak wyżej napisałam konsekwencjami przerwania stażu z własnej winy jest: utrata statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni, zwrot kosztów wstępnych badań lekarskich oraz zwrot kosztów dojazdu na staż.

Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie

Mam pytanie. 7 kwietnia kończę 6 miesięcy stażu w ramach bonu stażowego jednak nie zamierzam pozostać w tej firmie na kolejne 6 miesięcy gdyż jest tam za ciężko bo to hurtownia motoryzacyjna i trzeba się sporo nadźwigać a to niestety nie na mój kręgosłup. Czy prócz utraty statusu osoby bezrobotnej po okresie tych 6 miesięcy coś więcej mi grozi ?

Zawsze możesz złożyć takie pismo do PUP że praca w tej firmie nie jest warta pieniędzy które Ci zaproponowano, przypominam że ofertę którą pracodawca proponuje po 6 miesiącach stażu można negocjować czyli w cale nie musisz brać tej umowy którą Ci podsunie skoro jest dla Ciebie nie atrakcyjna. Tylko musisz stworzyć takie pismo że proponowana umowa nie jest dla Ciebie do przyjęcia ponieważ np. pieniądze są za małe co do pracy lub gdy pracodawca nie chciał dodać jakiś klauzur do umowy itp... (tylko pamiętaj żeby nie przesadzać z wynagrodzeniem że napiszesz że chciałeś zarabiać 6 tys a pracodawca zaproponował Ci najniższą krajową) i pod takim pismem twój podpis i pracodawcy tylko pamiętaj że musisz negocjować umowę a nie od razu ją odrzucać.

Witam, jestem teraz do końca sierpnia na bonie stażowym (pol roku), po tym pracodawca ma obowiązek dac mi umowę o prace na pol roku. Moje pytanie brzmi: czy jeśli w pierwszym miesiącu już na umowie o prace będę chciała isc na zwolnienie będzie ono dalej płatne przez ZUS czy musze mieć przepracowane na umowie 30 dni ? czy może wlicza się do dni przepracowanych staz ? proszę o odpowiedz, z góry dziekuje ;) pozdrawiam

Agaa1311 napisał:
czy jeśli w pierwszym miesiącu już na umowie o prace będę chciała isc na zwolnienie będzie ono dalej płatne przez ZUS czy musze mieć przepracowane na umowie 30 dni ?
Jeśli niezdolność do pracy powstała w czasie trwania zatrudnienia, ale w dniu powstania niezdolności do pracy chory nie ma co najmniej 30-dniowego nieprzerwanego okres ubezpieczenia chorobowego, zasiłek chorobowy nie przysługuje.

Zatem dopiero po 30 dniach zatrudnienia możesz otrzymać zasiłek chorobowy. Okres stażu się nie wlicza, ponieważ od stypendium stażowego nie była opłacana składka chorobowa.

Ostatnia edycja:
Moja sytuacja wygląda tak; wczoraj skończył mi się bon stazowy szefowa nie chce dać umowy na cały etat i wymyśliła ze drugi salon który należy do córki zatrudni mnie na umowę zlecenie na pół roku za 2tys miesięcznie i mam zajść powiedzieć ze mam lepsza ofertę pokazać umowę i czy coś takiego przejdzie czy nie?

Komputer0 napisał:
i mam zajść powiedzieć ze mam lepsza ofertę pokazać umowę i czy coś takiego przejdzie czy nie?
Gdzie ma Pani zajść, przepraszam? Pytam, bo nie bardzo rozumiem Pani pytanie i tajemniczą strategię organizatora stażu.
W tej chwili, to pracodawca, u którego odbywała Pani staż w ramach bonu stażowego musi Panią zatrudnić na co najmniej 6 m-cy na umowę o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy. Jeśli tego nie zrobi, to po pierwsze nie otrzyma premii za zatrudnienie stażysty po bonie stażowym, a po drugie stanie się dla PUP niewiarygodny i zamknie sobie najprawdopodobniej do dalszej współpracy z Urzędem. Zatem tutaj następny krok należy do organizatora stażu, a nie do Pani.

Powrót