Rezygnacja z dobrowolnej deklaracji wpłaty na komitet.

• Autor wątku Autor wątku Dublerek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dublerek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Na początku roku szkolnego wciśnięto mojemu opiekunowi na zebraniu deklaracje wpłaty na komitet. Że wszyscy deklarowali coś to głupio by było nie deklarować jako jedyna osoba i również zadeklarował. Czy jest możliwość jakiegoś "anulowania" tej deklaracji? Grożą mi nie wydaniem świadectwa w przypadku nie zapłacenia tej wpłaty.

Śmiechu warte: "głupio by było nie deklarować". Tchórzostwo po prostu, choć nie ma czego się bać.
Nie ma czego anulować: wpłaty te są dobrowolne. Niech ten kto grozi niewydaniem dokumentów poda podstawę prawną swych działań.

Chodzi mi o to czy jest opcja oficjalnego unieważnienia tej dobrowolnej deklaracji? Wolał bym napisać jakieś pismo czy coś, dorzucić obiegówkę w gratisie do podpisania i mieć sprawę z głowy. Wytaczanie przepisów nie bardzo mi jest na rękę bo jeszcze o oceny walczę z przedmiotu którego nauczyciel jest wychowawcą.

Nauczele nie mają nic do komitetu rodzicielskiego.
Deklaracja nikogo do niczego nie zobowiązuje.
Pytać o podstawę ma opiekun prawny. Jeżeli jest Pan pełnoletni, proszę uważnie prczytać statut szkoły, znaleźć rozdział o współpracy z organizacjami społecznymi (komitetem rodzicielskim) i przeczytać wszystko, co jest z tym związane. No i bez agresji, lecz stanowczo zapytać, na jakiej podstawie wiąże ktoś kwestię wydania dokumentów prez szkołę ze składką na rzecz organizacji społecznej (komitetu).

Ok, bardzo dziękuje. Postąpię zgodnie z radą i odświeżę temat jeśli nadal będą problemy.

Akty prawne MEN
Dodany: 15 czerwca 2012, uaktualniony: 21 czerwca 2012
W związku z doniesieniami prasowymi dotyczącymi stosowania w niektórych szkołach praktyk wstrzymywania wydawania uczniom i absolwentom promocyjnych świadectw szkolnych i świadectw ukończenia szkoły z powodu między innymi: nieuiszczenia opłaty za świadectwo, nieuiszczenia dobrowolnej składki na radę rodziców, braku przedłożenia przez absolwenta tzw. „obiegówki" uprzejmie informujemy, że praktyki tego typu są niezgodne z prawem.

W § 26 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych jest napisane, iż „świadectwa, odpisy świadectw dojrzałości, odpisy aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomu, suplementy, zaświadczenia, indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych, a także kopie, o których mowa w § 23 ust. 2, są wydawane odpowiednio przez szkoły, kuratora oświaty, komisje okręgowe i przedszkola nieodpłatnie".

Powrót