Rezygnacja z ekzegucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Malgosia13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do Anna40- używając słów Rafała- Jeśli jesteś mądrzejszym jajkiem od kury to zupełnie nie rozumiem co Ty tu robisz? Dobijesz do mojej ilości postów to mnie popraw (oby poprawnie), bo jak na razie to to co ja napisałam aby pomóc Ty dementujesz zupełnie niesłusznie. To forum prawne i jeśli czegoś nie wiesz to nie pisz bzdur bo komuś w ten super mądry sposób możesz życie zniszczyć.
Do Malgosia13- napisz co Ci powiedział komornik bo jestem bardzo ciekawa. Swoją drogą alimenty mają pierwszeństwo w egzekucji i komornik nie może ściągać kasy z konta dłużnika i przelewać jej np do banku gdzie dłużnik ma niespłacony kredyt.

Do drizzt1223- ok. napisze. Ale niestety alimenty nie maja pierwszenstwa w egzekucji. Na innym forum pewien prawnik mi napisal ze zgodnie z jakims paragrafem dlugi sciagane sa w kolejnosci tzw."wyzszych kategorii"-najpierw oplaty egz. potem alimenty. Zupelnie tego nie rozumiem.Wiem ze komornik nalicza oplaty i odsetki ale spodziewalam sie ze dlug bedzie sciagany i przelewany w jakis proporcjach- czasc dla mnie a czesc na oplaty egz.W mojej sytuacji moze sie okazac ze komornik sciagnie cala oplate egz.a mi wystawi zaswiadczenie o nieskut.bo np. dluznik straci prace.Wydaje mi sie ze to zaczyna byc zarabianie czyims kosztem.To po co ta klauzula NATYCHMIASTOWEJ wykonalnosci??

Zastanawia mnie jeszcze fakt ze komornik nic mi nie mowi o pieniadzach ktore udaje mu sie sciagnac tylko mi kaze przyjsc za tydzien(kilka razy tak juz bylo) bo jeszcze trwaja czynnosci w terenie.Zapytalam dluznika wprost jak wyglada sytuacja i dostalam wyciagi z konta zajetego przez kom.Czemu inf.o sciaganych kwotach sa przede mna ukrywane?

Alimenty są pierwsze- przed bankami i innymi wierzycielami- komornik- wyjątek. Też uważam to za bezsens

1. na tym forum w dziale "rodzina" nie wypowiadają się praktycznie prawnicy, bo za każdym razem kończy się to awanturą; a ja nie mam cierpliwości, aby za każdym razem wszystko pisać i uzasadniać "podstawą prawną";
2. prawnik, który Ci napisał trywializm, nie rozwiązał problemu, bowiem koszty egzekucyjne zgodnie z art. 1025 mają pierwszeństwo przed alimentami, ale w Twojej sprawie jedyne koszty, to 8% opłaty egzekucyjnej, którą komornik nalicza ściągając kwotę według wzoru ściągnięte 100 złotych, to 108%, Tobie przekazuje zgodnie z proporcją te 91 złote, a sobie bierze około 8 zł; chyba, że są inne stare koszty, których nie ściągnął; o czym anpisałem powyżej, jeżeli już kiedyś zrobiłaś "inteligentne" rozwiązanie i wniosłaś o umorzenie egzekucji, to komornik naliczył 5% od tego co pozostało do wyegzekwowania i...być może teraz to ściąga;
3. jeszcze może być zbieg egzekucji, wówczas to Sąd musi wydać odpowiednie postanowienia i przekazać ją albo komornikowi albo organowi administracji;

Do drizzt1223- Dzieki za zrozumienie i wparcie:)) Dla mnie to tak jakby ktos zarabial kosztem moich dzieci-myslalam ze komornik to tak jak moj "adwokat"-dziela w moim interesie-tekst klauzuli mowi ze ma mi pomagac. Ja tu zadnej pomocy nie widze.

do Rafala26- pierwszy raz bylam u komornika 2go lutego br. Po tyg dostalam pismo o wszczeciu egz. zajeciu wynagrodz. i zajeciu rach.bank. w pismie o wszczeciu egz. widnieje dlug dla mnie 17tys i oplata kom.13tys. plus oczywiscie odsetki. 13lutego otrzymalam od komornika 861zl z zajetego konta dluznika i nic wiecej do tej pory.Wiec zadne proporcje procentowe nie sa zachowane . np. w 2go maja kom. sciagnal 2557zl a ja nie dostalam nic. Dluznik nie ma innych egzekucji.

Małgosia a skąd wiesz że ściągnął?

1. czy doczytałaś mój poprzedni post, wyraźnie napisałem, iż jeżeli już wcześniej wnosiłaś o egzekucję i następnie o UMORZENIE, to stąd jest taka opłata;

prosty przykłąd - dług wynosi 10.000 zł;

wnosisz o egzekcucję, komornik nalicza wydatki, takie jak pisma do US, ZUS, nie są to wielkie kwoty, ale zawsze kilkaset zł się uzbiera;

następnie wnosisz o umorzenie egzekcuji, komornik nalicza opłatę - 5%, czyli 500 złotych;
koszty jeszcze mogły powstać w zakresie prowadzenia zabezpieczenia ( postanowienie sądu o zabezpieczeniu);

i jeżeli było kilka razy albo jeżeli kilka razy komornik umarzał postępowanie z uwagi na bezczynność ( o ile mógł;D), to stąd są tak wysokie koszty komornicze;

Skoro są tak wysokie koszty egzekucyjne - szkoda że od tego nie zaczęłaś pytań, to nie ma sensu dalsze kombinowanie z "cofaniem egzekucji";

do Rafala26- zrozumialam co napisales.nie wnosilam o zadne umorzenie.wyjasnilam dokladnie co sie dzialo od 2go lutego do dzis

do drizzt1223- widzialam wyciagi z konta bank dluznika zajetego przez komorn.

Ponawiam pytanie: Skąd wiesz że ściągnął cokolwiek z konta ex?

do drizzt1223- ponownie odpowiadam- widzialam wyciagi z konta dluznika:))

To ja nie rozumiem czemu tak robi, ale chyba najprościej będzie się od kom. dowiedzieć - zadzwoń, może powie przez tel.

Dowiedz się u komornika o co tam chodzi i już... Dla mnie to jakoś dziwne...

Powrót