Rezygnacja z emerytury- "ucieczka" dłużnika.

• Autor wątku Autor wątku Andrus_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrus_1

Stały bywalec
Odpowiedzi
478
Dłużnik (czynna, nieskuteczna egzekucja) osiągnął wiek emerytalny 2 lata temu a pomimo tego nie wystąpił z wnioskiem o jej przyznanie, nie pracuje (stan zdrowia), zrezygnował wcześniej z renty.
Wszystko po to, jak oświadczył na jednej z rozpraw, aby uniemożliwić egzekucję "niesłusznego" wyroku. Sąd zaprotokółował powyższe oświadczenie,
które stało się podstawą do wszczęcia postępowania przygotowawczego w związku z działaniem na szkodę wierzyciela (doszła jeszcze ucieczka z majątkiem). Sprawa zakończona aktem oskarżenia, ze względu na stan zdrowia oskarżonego zawieszone postępowanie sądowe.

Czy wierzyciel lub komornik ma jakikolwiek wpływ na to, aby doszło do przyznania emerytury dłużnikowi?

Czy wierzyciel lub komornik ma jakikolwiek wpływ na to, aby doszło do przyznania emerytury dłużnikowi?
Tak, powinien o nią wierzyciel wystąpić. Art. 887 kpc.

Korzystałem kilka lat temu z przywileju art. 887 kpc w zakresie uzyskania historii rachunku bankowego dłużnika, komornik wystawił odpowiednie zaświadczenie i bank doręczył.
Nie przypuszczałem, że tędy droga :) , dziękuję bardzo.
W tym przypadku mam jeszcze klauzulę na małżonkę dłużnika z ograniczeniem do majątku wspólnego, komornik nie może skutecznie zając jej wynagrodzenia (osobisty) , czy tutaj nie można by w stosunku do pracodawcy małżonki także zastosować uprawnień z art 887 kpc wydając jemu odpowiednie dyspozycje?

Ostatnia edycja:
Do majątku wspólnego to do majątku wspólnego. 887 pozwala Ci wstąpić w prawa dłużnika, a nie jego małżonka. A jakiś ten majątek wspólny mają? To podziel i egzekwuj z jego części.

Syphar napisał:
A jakiś ten majątek wspólny mają?
No właśnie nie, nieruchomości przepisane na rodzinę, samochody itd., klasyczny scenariusz :(

LLawyer napisał:
Skarga Pauliańska + 300 kk
Na skargę pauliańską niestety za późno, art.300 i nast. kk. - zakończone aktem oskarżenia.

Pozostaje w takim razie złożyć w imieniu dłużnika wniosek o emeryturę w trybie 887 kpc. Nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Ewentualnie czekać na wyrok w sprawie karnej.

Syphar napisał:
Pozostaje w takim razie złożyć w imieniu dłużnika wniosek o emeryturę w trybie 887 kpc.
Ok., tak zrobię, dziękuję.
Syphar napisał:
Ewentualnie czekać na wyrok w sprawie karnej.
Tutaj to będzie pyrrusowe zwycięstwo (jeżeli zostanie skazany), bo kasę i tak tylko komornik.

Jesteś w tym karnym jako oskarżyciel posiłkowy?

Idź w kierunku kary w zawieszeniu z obowiązkiem naprawienia szkody. To potrafi zdziałać cuda tam, gdzie komornik nie daje rady. Jak masz wybór zapłacić albo iść siedzieć, to często pieniądze "się znajdują" nawet u "bezdomnych". I to nie tylko takich, którzy mają drogie samochody.

Syphar napisał:
Idź w kierunku kary w zawieszeniu z obowiązkiem naprawienia szkody.
I tak właśnie robię :) , tj. taka proteza środka probacyjnego ...

Powrót