Rezygnacja z funkcji członka zarządu w spółce z o.o.

• Autor wątku Autor wątku saminiemi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saminiemi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Jestem wiceprezesem spółki z o.o. (3 wspólników, którzy tworzą jednocześnie 3-osobowy zarząd).

Z dniem 31 maja prezes zrezygnował ze swojej funkcji i dokonał wpisu do KRS o zmianie danych, w którym poinformował, że od 1 czerwca spółkę reprezentuje dwóch wiceprezesów (ja + trzeci wspólnik). Zawiadomienie o rezygnacji zostało sporządzone 14 maja (data rezygnacji: 31.05.18r.), do wiadomości wszystkich wspólników, a wpis do KRS o zmianę danych złożono 29 maja.

29 maja bezpośrednio w Sądzie natychmiastową rezygnację złożył drugi z wiceprezesów (bez powiadomienia wspólników). Nie dokonał również żadnego wpisu w KRS.

Moje pytania:

Czy ja jako wiceprezes spółki mogę w tej chwili złożyć rezygnację z funkcji wiceprezesa jeśli wcześniej taką rezygnację złożyło już dwóch z trzech członków zarządu?

Czy rezygnacja wiceprezesa, który złożył ją 29 maja bez powiadomienia kogokolwiek o swojej decyzji i dokonania wpisu w KRSie jest ważna?

Jeżeli mogę złożyć taką rezygnację, to kto będzie uprawniony do reprezentowania spółki? Nadzwyczajne zgromadzenie wspólników?

Czy ja jako wiceprezes spółki mogę w tej chwili złożyć rezygnację z funkcji wiceprezesa jeśli wcześniej taką rezygnację złożyło już dwóch z trzech członków zarządu?
Tak.

Czy rezygnacja wiceprezesa, który złożył ją 29 maja bez powiadomienia kogokolwiek o swojej decyzji i dokonania wpisu w KRSie jest ważna?
Moim zdaniem nie jest. Rezygnację powinien złożyć spółce.

Jeżeli mogę złożyć taką rezygnację, to kto będzie uprawniony do reprezentowania spółki? Nadzwyczajne zgromadzenie wspólników?
Zakładając, że wice złożył ją skutecznie (kwestia dyskusyjna...) to nikt.

saminiemi - jako wiceprezes ustanów pełnomocnika np. sekretarkę do reprezentowania spółki. I na jej ręce złóż rezygnację ;)

Powrót