rezygnacja z gewerbe i wyjazd do Austrii na umowe.

• Autor wątku Autor wątku pzk21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pzk21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam na imie Grzegorz. Od 2 miesiecy pracuje w Niemczech na "gewerbe". Praca na budowie , oraz wykończeniach wnetrz. Przez te dwa miesiace zdazyłem odczuc niekomfortowy klimat w miejscu , ktorym pracuje. Opisze bardziej szczegołowo system w jakim pracuja tutejsze osoby, aby dac obraz moje pytaniu. Mianowicie wyjezdzajc tutaj 2 miesiace temu z polecenia kolegi, nie miałem pojecia na jakich zasadach bede tutaj pracował. Ufalem wszystkiemu , bo jest ze mna tu na miejscu dwoch kolegow , ktorzy byli zadowoleni. Po przyjezdzie dowiedziałem sie, ze bede pracował "legalnie" na zasadzie gewerbe. Wszystko mi pasowało , poniewaz nie miałem pojecia o tym rodzaju zatrudnienia. Kazda osob tutaj pracujacych posiada własne gewerbe , pracujemy dwojkami. Przy czym rachunek wystawiany jest na ta druga osobe , poniewaz ja nie posiadam swojego konta bankowego. Zarabiam 8euro/ 1h z czego moja "posredniczka pracy" za godzine robocza wsadza do kieszeni 7 euro. Z biegiem czasu, po wysłuchaniu wielu rozmow na temat prowadzonej tutaj działalnosci , doszedłem do wniosku, ze wiele spraw jest tutaj kreconych na lewo i nieprawnie. Postanowiłem odezwac sie do kolegi, ktory prowadzi w pełni legalna firme w Austrii. Oferuje umowe , ubezpieczenie itd. Podczas rozmowy z Nim, dowiedział sie , ze pracuje tutaj na gewerbe, nieposiadam własnych rachunkow i nic z mojej działalnosci nie jest ksiegowane itp. Nie przytocze dosłownie jego wypowiedzi ,ale chodziło mniej wiecej o to, ze Niemcy i Austria maja zawarty jak gdyby "pakt". Pracujac tutaj na gewerbe , mozna powiedziec , ze niecałkowicie legalnie, a moze w ogole. Moj kolega nie moze przyjac mnie w Austrii do pracy na umowie. Moje pytanie brzmi o co konkretnie chodzi i , czy jest jakas szansa , abym tutaj w niemczech mogł zrobic odpowiednie kroki, aby wyczyscic sobie konto i spokojnie ztrudnic sie u Niego w firmie. Prosze o szybka odpowiedź. W razie nie jasnosci prosze zadawac pytania ,a ja kazdego dnia bede tutaj zerkał i odpowiadał.Jestem tepy w tym temacie, wiec wybaczcie jesli jest tutaj coś mało sensownego :). Chetnym podaje rowniz nr. gg 8541675. Pozdrawiam

Powrót