Rezygnacja z karnetu

• Autor wątku Autor wątku ozi_678
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozi_678

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,
W związku z niekończącym się lockdownem chciałbym zrezygnować z karnetu na siłownie w sieci ***. Umowę zawarłem w grudniu 2019 roku na okres 12 miesięcy.

W normalnym trybie funkcjonowania klubu umowa już dawno przestała by obowiązywać. Klub nie pobiera opłat, jednak umowa ciągle zostaje wydłużana o kolejne miesiące - tak na prawdę bez możliwości określenia perspektywy czasowej.

Skontaktowałem się z biurem obsługi klienta, że chce zrezygnować z karnetu na podstawie:

Art. 495. Niezawiniona niemożliwość spełnienia świadczenia
§ 1. Jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które żadna ze stron odpowiedzialności nie ponosi, strona, która miała to świadczenie spełnić, nie może żądać świadczenia wzajemnego, a w wypadku, gdy je już otrzymała, obowiązana jest do zwrotu według przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.

W odpowiedzi otrzymałem, że jeśli chce zrezygnować z karnetu to muszę wnieść opłatę w wysokości 60% wartości pozostałych miesięcy, aby suma wynosiła 12 wpłat (rok obowiązywania umowy).

Szukam alternatyw do uprawniania sportu, ale nie chce mieć aktywnych dwóch umów z różnymi punktami.

Czy to legalna praktyka? Zna ktoś może inny przepis, który pozwoliłby mi rozwiązać tę umowę?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Trochę odgrzeję stary temat, ale chciałbym się podpiąć pod pytanie.

Umowę na 12 miesięcy zawarłem 6.01.2020r. Wiedziałem, że po styczniu 2021 nie będę uczęszczał do wskazanej siłowni z powodu wyprowadzki. W międzyczasie napatoczył się koronawirus, który wszystko rozwalił. Klub w zasadnie nie pobierał opłat za okres lockdownu, ale automatycznie wydłużył umowę, która teraz trwa do listopada 2021r. Wychodzi więc na to, że z usług korzystać nie mogę (wyprowadzka), a płacić muszę.

Jako klient w styczniu 2020 nie mogłem wiedzieć, że kluby będą zamknięte. Antycypowałem, że umowa będzie trwać do stycznia 2021r.
Klub oczywiście nie chce rozwiązać umowy i żąda rekompensat jak wspominał przedmówca.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam!

Powrót