Rezygnacja z KRUS

• Autor wątku Autor wątku elninho86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
elninho86

elninho86

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Witam serdecznie mam pytanko kobieta pobiera kilka dobrych lat rentę rolniczą po mężu i jednocześnie płaci składki do KRUSU.Z tego co wyczytałem to powinno się płacić jedną składkę.Moje pytanko to czy może zrezygnować z Krusu nie tracąc renty po mężu.Czy ma prawo domagać się zwrotu zapłaconych składek i za jaki okres jeśli jest taka możliwość.Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Witam
Jeżeli osoba ma ustalone prawo do świadczenia (tj. renty rolniczej), to nie ma obowiązku płacić składki na u.s.r. (w pełnym wymiarze). Może płacić 1/3 na fundusz wypadkowy, chorobowy i macierzyński (aktualnie 30 zł na kwartał - to jest ubezpieczenie dobrowolne na tzw. wniosek ograniczony).
Co się kryje pod nazwą "renta rolnicza po mężu"? A nie jest to renta rodzinna po zmarłym mężu? Kto ma ustalone prawo do tej renty? Wdowa czy dzieci (to jest napisane w decyzji przyznającej świadczenie)?
Co do zwrotu składek, to KRUS zwraca nienależnie opłacone lub nadpłacone składki i wydaje zawiadomienie badź decyzję w tej sprawie, w której określa kwotę i za jaki okres.

Z tego co wiem to renta jest przyznana dla matki i dla dziecka.Kobieta myślała że tą rentę będzie dostawać do puki dziecko się uczy i płaciła w krusie składki na swoją emeryturę. Na tą chwile wie że będzie ją pobierać dalej i chce wycofać się z krusu za jaki okres może otrzymać zwrot płaconych składek.

Niech ta Pani uda się do swojej jednostki KRUS (tzn. tam gdzie płaci składki) i wyjaśni całą sprawę. Wszelkie informację uzyska na miejscu i ta jednostka będzie podejmować decyzje w sprawie wyłączenia z ubezpieczenia oraz wysokości nadpłaty na koncie.

Powrót