Rezygnacja z lotu, wykupione ubezpieczenie.

• Autor wątku Autor wątku garbeniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

garbeniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pewien problem otóż jestem zmuszony zrezygnować z lotu, który wykonuje przewoźnik Emirates ale zakupu dokonałem poprzez firme pośredniczącą GOTOGATE.PL.
Podczas rezerwacji biletu, wykupiłem ubezpieczenie w razie chorób,śmierci itd mogę ubiegać się o zwrot wszystkich kosztów - opłata administracyjna.
I do tego momentu wszystko pięknie mam formularz dla lekarza (wersja anglojęzyczna, ponieważ serwis funkcjonuje w Szwecji, jedynie strone mają po Polsku), notabene formularz prześmiesznie wygląda link:

Lecz zaniepokoiły mnie dwa zdania, które są zawarte w "Usługa ochrony kosztów podróży z podróży". Przytocze może całość tekstu a te dwa zdania pogrubie:

Podróżny otrzyma zwrot kosztów, jeśli podjęcie przez niego podróży będzie niemożliwe z powodu nagłej choroby, wypadku lub śmierci jego samego, jego towarzysza podróży lub bliskiej osoby. „Osoba bliska” w tym kontekście oznacza męża, żonę, dzieci, wnuki, rodzeństwo, rodziców, dziadków lub teściów osoby ubezpieczonej lub osobę, która mieszka z ubezpieczonym jako partner, tak jakby byli małżeństwem, albo jednego z towarzyszy podróży objętych rezerwacją. Nagła choroba oznacza chorobę, o której wystąpieniu podróżny nie wie, mógł nie wiedzieć lub której wystąpienia nie mógł przewidzieć w momencie rezerwacji podróży. Zdarzenie to musi być zweryfikowane za pomocą ważnego zaświadczenia lekarskiego sporządzonego na formularzu Gotogate. Istnieją pewne wyjątki określające sytuacje, w których usługa ochrony kosztów podróży jest nieważne.
Usługa ochrony kosztów podróży należy wykupić w momencie rezerwacji.
Anulowanie rezerwacji musi nastąpić najpóźniej dwie godziny przed rozpoczęciem podróży do miejsca docelowego. W przypadku anulowania rezerwacji w późniejszym terminie, podróżnemu nie przysługuje zwrot kosztów.
Usługa ochrony kosztów podróży obowiązuje jedynie wraz z ważnym zaświadczeniem lekarskim sporządzonym na dokumencie dostarczonym przez Gotogate. Zaświadczenie należy do nas przesłać w ciągu pięciu dni roboczych od momentu anulowania rezerwacji. Zaświadczenie lekarskie musi zostać wypełnione przez lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a samo zaświadczenie powinno zawierać nazwisko, numer telefonu kontaktowego i pieczęć lekarza. W przypadku braku pieczęci lekarza, należy dołączyć kopię dokumentu identyfikacyjnego lekarza. Zaświadczenie lekarskie powinno zawierać następujące dane: data badania, wyniki badania oraz informacja, że pacjent jest niezdolny do podróży. Lekarz musi skorzystać z formularza zaświadczenia lekarskiego Gotogate – akceptujemy wyłącznie takie zaświadczenia lekarskie. Zaświadczenie lekarskie musi zostać wydrukowane przez stronę niezależną, aby zachowało ono ważność.
Pobierz zaświadczenie lekarskie »
Zwrot kosztów nie obowiązuje w przypadku, jeśli podróżny nie pojawi się na czas lub jeśli będzie miał za sobą błędne dokumenty, uniemożliwiające rozpoczęcie podróży.
W przypadku anulowania rezerwacji z wykorzystaniem ubezpieczenia od kosztów rezygnacji zostanie nałożona opłata administracyjna w wysokości 185 PLN za osobę.
Maksymalna kwota do wypłaty w przypadku anulowania rezerwacji z wykorzystaniem ubezpieczenia od kosztów rezygnacji wynosi 11700 PLN za osobę i / lub 24 000 PLN za podróż.

Nie rozumiem o co tutaj chodzi, myślałem, że opinia lekarza - specjalisty, który wyklaruje dlaczegoż dana osoba nie może lecieć i podbije to pieczątka, wystarczy, tak wynika z tego fomularza, który ma wypełnić lekarz.

Co do tego ma orzecznik ZUS'u to nie wiem, tym bardziej, że nie jest to osoba z kompetencjami, która może stwierdzić, że dana osoba faktycznie jest chora na to i na to.
Myślałem, że wykupienie ubezpieczenia uchroni mnie od takich dziwnych kombinacji, tym bardziej, że w innych liniach i u innych pośredników nie ma w ogóle czegoś takiego jak tutaj z tym ZUS'em.

Ale nie rozumiem piszą, że chcą opinii lekarza specjalisty a orzecznik Zusu nie jest takim lekarzem więc jak on ma to wypisać

Usługa ochrony kosztów podróży nie obejmuje:
odszkodowania, które może być otrzymane z innych źródeł, takiego jak inne ubezpieczenia od kosztów rezygnacji lub inne zabezpieczenia.
choroby, wypadku lub urazu ciała, które wydarzyły się (zostały zdiagnozowane) podczas wykupywania ubezpieczenia od kosztów rezygnacji.
chorób przewlekłych/infekcji/zaburzeń psychicznych, chyba, że dana osoba była całkowicie wolna od objawów/problemów w ciągu ostatnich sześciu miesięcy, licząc od momentu rezerwacji podróży. Jeżeli anulowanie rezerwacji jest związane z tymi objawami, diagnoza musi zostać potwierdzona przez specjalistę.

Czyli nawet człowiek co ma 21 lat i studiuje, nie odprowadza żadnych składek podlega temu orzecznikowi?
Co orzecznik, który pracuje dla zakładu ubezpieczeń społecznych ma do tego.

Jeszcze jak byście mogli przybliżyć mi kwestie "druku przez strone niezależną"

Mozemy tutaj wymyslac scenariusze co z tego bedzie ale to nie ma sensu.
Narazie skladaj to co masz przez zwyklego lekarza i bedziesz sie martwic dalej w momencie jak odrzuca twoj wniosek i podadza powod.

Powrót