rezygnacja z niemieckiego ubezpieczenia na poczet polskiej emerytury

• Autor wątku Autor wątku emka 61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emka 61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, mam taki problem. Okilku lat pracuje w Niemczech na Gewerbe i mam ubezpieczenie w niemieckiej BKK-VBU i 15 kwietnia otrzymalam poska emeryture z ubezpieczeniem oczywiscie. i wzwiazku z tym wymeldowalam gewerbe i pojechalam do krankenkasy z zamiarem zerwania umowy bo mam polska, wiadomo.Pani niemiecka urzedniczka powiedziala mi ze potrzebuje odemnie moja decyzje o polskiej rencie przetlumaczonej u tlumacza przysieglego ,czy ona ma racje ? tlumacz kosztuje , pozatym do zawarcia umowy nie potrzebowali tlumaczenia a do zerwania tak , prosze o rade , emka 61

a jakie tlumaczenie ona mialaby wymagac przy zawieraniu ubezpieczenia?

W Niemczech jest obowiazek ubezpieczeniowy, oni nie moga wymeldowywac "na gebe", tylko potrzebuja zaswiadczenia z Polski.
Jesli mieszkasz w Niemczech na stale, to i tak musisz to zglosic w polskim ZUSie, przetransferowac ubezpieczenie polskie do niemieckiej kasy chorych (=bedziesz placic w Polsce, ale musisz sie zarejestrowac w niemieckiej kasie chorych, ktory bedzie sobie za leczenie sciagac pieniadze z Polski). Na to jest specjalny druk unijny i wtedy nie trzeba bedzie tlumaczenie, bodajze S1, ale nie pamietam z glowy

nie chce transferu,wole miec polskie ubezpieczenie, trudno zaplace za tlumacza przysieglego,mimo iz czuje ze to jest rola krankenkasy.

Po pierwsze jedynym jezykiem urzedowym w Niemczech jest jezyk niemiecki. W Polsce ZADEN urzad nie przyjalby od ciebie dokumentu w j. niemieckim.

Po drugie nie rozumiesz najwyraznie pojecia "transfer ubezpieczenia". To NIE znaczy, ze zamieniasz polskie na niemieckie, tylko ze majac ubezpieczenie polskie, bezplatnie rejestrujesz sie niemieckiej kasie chorych i masz dwie legitymacje ubezpieczeniowe, jedna polska druga niemiecka i w obu krajach mozesz chodzic bezplatnie (w ramach przepisow krajowych) do lekarza!

dziekuje Pogodniak, faktycznie zielona jestem, pozdrawiam

Powrót