L
Ludzik12
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam "kas1a " czy kiedykolwiek odpowiedziała im Pani na jakiś list ?? Czy od początku "olała" sprawę ?Oczywiście tez wpadłam .... pozdrawiam 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam serdecznie, prześledziłam cały Pani wpis ale nie opowiedziała Pani jak się sprawa skończyła? Bardzo mi zależy ponieważ jak Pani przez przypadek kliknełam 3 różne wycieczki sądząc że robię tylko wstępną rezerwację a potem się zastanowię. Na 2 z nich nie zrobiliśmy żadnej płatności ale maile z zawezwaniem do zapłaty przychodzą. Jedną wstępnie opłaciliśmy i teraz boję się że skasują pieniądze i dokumentów już nie wyślą bo potraktują to jako część mojego długo...jest to w ogóle możliwe...ale się boję zapłacić reszte za urlop aby nie zablokowali mi tej wycieczki. Prosze o informację jak to się skończyło. A tak przy okazji te wszystkie biura to jedna firma tylko pod różnymi nazwami. Pozdrawiam IwonaKlaudia 33 napisał:Witam.
Znalazłam się w podobnej sytuacji co Pan. Chyba nawet dużo gorszej, ponieważ u mnie chodzi o 2 zamówione wycieczki z niemieckiego biura podróży reisen.de. Otóż będąc przekonaną o tym, że to biuro działa jak większość naszych polskich biur (gdzie można jedynie zrobić wstępną rezerwację) kliknęłam na ich stronie w miejsce "Buchung" i zarezerowowałam w taki sposób 2 wycieczki na Teneryfę niemal w tym samym czasie dla dwóch tych samych uczestników. Oczywiście przychodziły do mnie na maila różne informację ale nie reagowałam na nie, będąc przekonana, że w momencie kiedy nic nie podpiszę i nie potwierdzę nic nie jest wiążące. Oprócz rachunków wysłali mi jakieś konto z loginem i hasłem na które miałam się zalogować i śledzić swoją rezerwację (nie logowałam się tam i niczego nie potwierdzałam). Po 3 dniach odpisałam im, ze nie jestem zainteresowana ich ofertą i nie będę mogła z niej skorzystać. Po tym mailu zadzwonili do mnie z informacją, że za rezygnację muszę zapłacić i to już nie małą kwotę. Na domiar złego dzień wcześniej (przed ich wspaniałą wiadomością) wykupiłam wycieczkę z polskiego biura podróży
Wysłałam im już rezygnacje na piśmie (mailem, faxem, kurierem) ale w tej chwili wg ich "taryfy" regulaminowej muszę zapłacić 85 % wartości wycieczek (organizatorem jest 5vor Flug). Nie znam dobrze języka niemieckiego, ani tym bardziej ich prawa. Wiem, że popełniłam błąd ale dlaczego mam za niego aż tak dużo zapłacić. Nie sądzę żeby reisen.de poniosło aż tak duże straty spowodowane moją rezerwacją. Moim zdaniem są to za duże sumy. Chcę napisać skargę do Europejskiego Centrum Konsumenckiego żeby jakoś się obronić ale nie wiem jaka może być ich reakcja i jak najlepiej postąpić w dalszej kolejności. Proszę o informację jak zakończyła się Pana historia i w jaki sposób Pan się bronił? Będę bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Klaudia33
Witam, na internecie jest długi artykuł jak ta firma oszukuje klientów. Ab in den Urlaub, Trawel24.com, URLAUBSTOURS, Billigefluge, usw...to jeden właściciel. My też klikneliśmy 3 razy na różne wycieczki i teraz nam piszą maile z manungami. Adwokaci radzą aby nie odpowiadać i ignorować to, ponieważ to niezgodne z prawem i prawdopodobnie nic wam nie zrobią. My za jedną wycieczkę już zrobiliśmy przedpłatę i boję się, że zablokują pieniądze na poczet długu, ale nie wiem czy tak faktycznie mogą zrobić.Ludzik12 napisał:Witam "kas1a " czy kiedykolwiek odpowiedziała im Pani na jakiś list ?? Czy od początku "olała" sprawę ?Oczywiście tez wpadłam .... pozdrawiam![]()
iwonap.80 napisał:Witam, na internecie jest długi artykuł jak ta firma oszukuje klientów. Ab in den Urlaub, Trawel24.com, URLAUBSTOURS, Billigefluge, usw...to jeden właściciel. My też klikneliśmy 3 razy na różne wycieczki i teraz nam piszą maile z manungami. Adwokaci radzą aby nie odpowiadać i ignorować to, ponieważ to niezgodne z prawem i prawdopodobnie nic wam nie zrobią. My za jedną wycieczkę już zrobiliśmy przedpłatę i boję się, że zablokują pieniądze na poczet długu, ale nie wiem czy tak faktycznie mogą zrobić.
Pozdrawiam Iwona
Mankface napisał:WItam serdecznie..
Przerabiam podobną sytuacje w jakiej sie znalazłem.., mianowicie zrobilem rezerwacje w internecie 5vorflug , zrobilem rezerwacje (mysląć ze to wstępna) . Od tego momentu ponad tydzien nic nie dostalem na mail wiec miedzy czasie znalazlem ciekawą oferte w polsce.
Kiedy dostalem mail z potwierdzeniem o Vtours odrazu napisalem klikakrotnie zeby anulowali ofertę, dostalem odpowiedz ze Ok rozumieją i polecają sie na przyszłosc.. Napisali ze potwierdzenie anulacji przyjdzie e pocztą. Uznalem sprawe za zamknietą dla tego wszystkie maile pousówałem(mój błąd) . 5 dni przed terminem wycieczki dostałem mail z ostatnim ostrzeżeniem ze mam zalacić kwotę ponad 1500e oraz potwierdzenie zawartej umowy z ktorej i tak po pełnej wplacie nie mial prawa bym skorzystac :!: bo jak nie to zostaną podjete kroki prawne.. :!: Od razu odpisalem im o tym ze pisalem o anulacji oferty kilkakrotnie.. Jakis Pan odpisal mi ze mają moje pełne dane i umowa została zawarta jednym kliknieciem.( nie znam jezyka niemieckiego wszystko tlumaczylem przez google translate) I oczywiscie napisalem ze nie bylem tego swiadomo i ze nie zaplace bo uwazam ze to oszustwo placic za usługe z której nie skorzystam o czym wiedzieli dużo wczesniej. Na co przyszedł mail z krótkim zdaniej - czekamy na zaplate bo jak nie to zostaną podjete kroki prawne. Ogolnie rzecz biorąć jestem w Szoku :!: nie wiem co mam robic , stwierdzam ze juz nie odpisze im na zadnego maila.. Z moich danych mają tylko Imie i Nazwisko oraz datę urodzenia , zas adres podany nie jest adresem zameldowania..
NIe wiem co mam robic w tej sytuacji ale widze ze duzo ludzi miało podobny problem czytajac to forum prawne . Wiem ze to mój błąd ale nie swiadomy . Jestem załamany bo chca odemnie 7000zł i strzaszą zapewne sądami jesli piszą o krokach prawnych w ''ostatnim ostrzezeniu'' Podali numer konta i rządają 1550 euro . Porszę o wszelkie informacje jak sie potoczyla każdego z was ta cała historia. Osobiscie jestem zalamany bo nigdy nie mialem zadnego długu, kredytu ani spłat ratalnych. Dziekuje wszystkim za uwage mojego błedu . Pozdrawiam ciepło