Rezygnacja z oferty pracy ze skierowaniem z PUP po jej wcześniejszym przyjęciu.

• Autor wątku Autor wątku grommash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grommash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie!

Mam dość nietypowy problem. Otrzymałem ofertę pracy ze skierowaniem z Urzędu Pracy. Odbyło się spotkanie organizacyjne, na którym zostałem wprowadzony w błąd, mianowicie na samym początku zostałem poinformowany, że w zakładzie pracy, w którym miałbym pracować weekendy są wolne co bardzo mnie ucieszyło gdyż w weekendy studiuję. Po pewnym czasie okazało się, że bardzo często w owym zakładzie weekendy są pracujące czy to sobota czy niedziela i niestety dla mnie nie jest to komfortowa sytuacja. Pracy jeszcze nie rozpocząłem, umowy nie podpisałem, ale skierowanie, pracodawca odesłał do Urzędu Pracy i zapewne wpisał na nim, że pracę przyjąłem. W między czasie pojawiła się oferta pracy w zakładzie, w którym weekendy są na pewno wolne i po prostu chciałbym z poprzedniej oferty zrezygnować. W związku z tym mam pytanie. Czy jeśli pojawię się w Urzędzie Pracy, powiem że niestety nie mogę podjąć zatrudnienia w tym zakładzie ponieważ koliduje to z moją nauką to będę musiał liczyć się z tym, że zostanę wyrejestrowany z Urzędu Pracy? Natomiast drugie pytanie to czy jeśli zdarzy się, że zostanę wyrejestrowany z PUP to nie zostanie mi wypłacony zasiłek dla osoby bezrobotnej w następnym miesiącu? Zasiłek wypłacany mam do 10/11 każdego miesiąca i tak na chłopski rozum przyjąłem, że może jakoś procentowo zostanie on naliczony... Jeśli to możliwe proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!

Piotrek

grommash napisał:
Czy jeśli pojawię się w Urzędzie Pracy, powiem że niestety nie mogę podjąć zatrudnienia w tym zakładzie ponieważ koliduje to z moją nauką to będę musiał liczyć się z tym, że zostanę wyrejestrowany z Urzędu Pracy?
Może tak być, tylko po co? Skoro pojawiła Ci się okazja podjęcia pracy gdzie indziej, idziesz do PUP przedstawiasz umowę na dowód i tracisz status z uwagi na podjęcie pracy.
grommash napisał:
jeśli zdarzy się, że zostanę wyrejestrowany z PUP to nie zostanie mi wypłacony zasiłek dla osoby bezrobotnej w następnym miesiącu?
Zasiłek jest wypłacany "z dołu", czyli za miesiąc poprzedni, więc za okres 1.09. do dnia wyrejestrowania (jeśli ono nastąpi we wrześniu) zasiłek zostanie wypłacony w październiku.
grommash napisał:
tak na chłopski rozum przyjąłem, że może jakoś procentowo zostanie on naliczony...
Dobrze rozumujesz. Zostanie naliczony proporcjonalnie do liczby dni we wrześniu, w których będziesz zarejestrowany.

To świetnie! :) Tylko problem polega na tym, że pracę w zakładzie, w którym chciałbym pracować ze względu na swoje studia rozpocząć będę mógł dopiero od 5 października i dopiero w tym dniu będę miał podpisaną umowę... dlatego od 5 października ponieważ wtedy ruszy zakład. Problemem jest jeszcze to, że pracę w której pracuje się w weekendy miałbym zacząć od jutra bo się tak zdeklarowałem (umowy jeszcze nie podpisałem), no ale mówię, okazało się że te weekendy są pracujące, a naprawdę na to nie mogę sobie pozwolić...

Udaj się z samego rana do PUP i poinformuj oficjalnie (na piśmie), że nie podejmiesz stażu, gdyż od 5 października rozpoczynasz inną pracę. Będziesz musiał zadeklarować, że dostarczysz umowę lub zaświadczenie potwierdzające powyższe w ciągu 7 dni od podjęcia pracy.
W mojej ocenie sytuacja zostanie załatwiona pozytywnie, ale musisz dostarczyć do PUP w terminie dokument potwierdzający podjęcie pracy.

Tzn. to nie jest staż, a normalna oferta pracy. Myślisz, że uda mi się to jakoś ogarnąć? Nie ukrywam, że nie chciałbym ani zostać pozbawiony zasiłku dla osób bezrobotnych, ani zostać wyrejestrowany z Urzędu Pracy, nie chciałbym też odbywać tej karencji. Bardzo Tobie dziękuję za pomoc :) Jestem spokojniejszy :)

Zarówno to jest normalna praca i ta druga również, one nie są ofertami stażu.

Ok, musiałam Cię źle zrozumieć, albo zasugerowałam innym podobnym tematem. Ale schemat postępowania jest taki sam. W piśmie do PUP odnośnie rezygnacji wskazałabym jako powód pracę weekendową, mimo iż nie była ona wcześniej zaznaczona. Ważne, abyś od razu naświetlił w PUP, że nową pracę podejmujesz od 5 października.

Okej, w takim bądź razie ogromnie dziękuję za nakreślenie mi jak mam w tej sytuacji zadziałać :) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Powrót