rezygnacja z pracy a odprawa w Irlandii

• Autor wątku Autor wątku ewelina80210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina80210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Prosze o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na ponizszy temat. Moja sytuacja wyglada tak ze od ponad 5 lat pracuje w firmie gdzie przez pierwsze ponad 2 lata pracowalam na caly etat, nastepnie etat zostal zredukowany do 3 a pozniej 2 dni. Obecnie moj kontrakt przewiduje 2 dni pracy jednak zostalam poinformowana ze moje dni pracy zostana zredukowane do jednego dnia. Mam ciezka sytuacje gdyz maz stracil ostatnio prace. Czy w tej sytuacji moge odmowic? Chcialabym pozostac w pracy na te 2 dni a jesli nie to chcialabym zeby pracodawca mnie zwolnil i dostac odprawe skoro nie moze mi zapewnic wiekszej ilosci godzin. czy jezeli odmowi a ja zwolnie sie sama bede miala prawo do zasilku i odprawy? Bardzo prosze o pomoc. Ewelina

Należałoby dokładniej wtajemniczyć się w temat.

Ale na chłopski rozum. Kontrakt to umowa na którą wyrażasz zgodę lub nie, ewentualnie pertraktujesz część jego zapisu - przy czym nie traktuj kontraktu w myśl umowy o pracę (jak w Polsce), która często jest postrzegana jak "wyrok skazańca na ciężkie roboty".

Możesz nie zgodzić się na warunki, które w kontrakcie zostały uwzględnione jako że nie są one dla Ciebie korzystne. 1 dzień pracy w tygodniu może odpowiadać jakiemuś studentowi a nie koniecznie Tobie i trudno abyś "zmuszona" była to stanowisko zajmować. Twoim celem a w większości przypadków koniecznością jest znalezienie pracy na full time za dużo większą pensję niżeli w przypadku jednego dnia tygodniowo jak oferuje Ci pracodawca. Nie ma zatem obawy, że przy odmowie nie otrzymałabyś zasiłku, który przysługuje osobie bezrobotnej poszukującej pracy, która odprowadzane miała składki PRSI w wymaganym do przyznania świadczenia określonym okresie.

Krótko i zwięźle.
Możesz nie zgodzić się na kolejny kontrakt (taki jest plus kontraktów) i ubiegać się o zasiłek - może uda się Tobie znaleźć pracę na full time.
O odprawę również możesz się ubiegać gdyż nawet odmawiąjąc podpisania kolejnego kontraktu o pracę masz przepracowane u jednego pracodawcy wystarczającą ilość tygodni nawet jako pracownik niepełnoetatowy.

Odsyłam także do istotnej lektury Warunki uzyskania odprawy , która powinna rozwiaż wszelkie Twoje wątpliwości

Bardzo dziekuje za odpowiedz, ktora jest dla mnie bardzo pomocna w podjeciu decyzji zapoznalam sie z dodatkowymi informacjami na stronie do ktorej mnie pan odeslal, mam jednak jeszcze pytanie jesli moge, otoz czy orientuje sie pan jaka jest procedura w przypadku gdy pracodawca odmowi mi zwolnienia z wyplaceniem odprawy? co wtedy. czytalam na temat constructive dissmisal czyli domniemane zwolnienie - czy posiada pan dostep do opisu tego zagadnienia w j. polskim? Czy w tym przypadku sklada sie jedynie formularz i to jest koniec czynnosci? jak dlugo sie czeka?

Powrót