Rezygnacja z pracy po rozmowie kwalifikacyjnej

• Autor wątku Autor wątku Madrian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madrian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Otrzymałem dzisiaj propozycje pracy z urzędu. Odbyłem wstępną rozmowę kwalifikacyjną otrzymałem o pracodawcy skierowanie na badanie słuchu. Od lekarza dostałem wydruk z wynikiem badania. Chciałbym to odwołać ponieważ otrzymałem ofertę pracy poza urzędem. Czy wynikną z tego jakieś konsekwencje jeżeli nie wstawię się z wynikiem badania do tego pracodawcy ?

Do kiedy ma Pan się rozliczyć w PUP z wydanego skierowania?
Kiedy Pan będzie mógł dostarczyć do PUP umowę lub inny dokument potwierdzający podjęcie pracy u innego pracodawcy?

A nową pracę rozpocznie Pan od kiedy? 1 grudnia będzie miał Pan "na ręku umowę", żeby potwierdzić faktyczne podjęcie innej pracy w PUP?

Nie jest w 100% pewne czy do 1 grudnia otrzymam umowę

Jeśli nie udokumentuje Pan podjęcia nowej pracy (nie przedstawi Pan w PUP umowy w tym zakresie), to Pana tłumaczenie dla PUP będzie niewiarygodne. Zatem PUP będzie miał postawę do pozbawienia Pana statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni z uwagi na odmowę bez uzasadnionej przyczyny podjęcia pracy.
Że nie wspomnę o tym, że praca "na czarno" jest nielegalna i wykonywanie jej jest karalne.

Powrót