Rezygnacja z pracy przez osobę -30 PUP

• Autor wątku Autor wątku paulina18212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulina18212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Jestem zarejestrowana u pracodawcy na wniosek -30 z urzędu pracy. Ja z urzędu pracy nie pobieram żadnych pieniędzy dostaje je mój pracodawca i on wyplaca mi pensję. Chciałam się dowiedzieć czy mogę zrezygnować z takiego stażu i jakie są konsekwencje?

paulina18212 napisał:
Jestem zarejestrowana u pracodawcy na wniosek -30 z urzędu pracy.
Przede wszystkim uściślijmy co to za program.... bo raczej nie jest to staż.
Czy jest Pani zatrudniona u pracodawcy w oparciu o umowę o pracę na pełen etat czy też posiada Pani status bezrobotnego? Proszę odpowiedzieć na to podstawowe pytanie.

Ostatnia edycja:
Jest to program z urzędu pracy dla osób do 30 roku życia. Podpisałam umowe z pracodawcą i pojechałam do urzędu pracy i tam Pani powiedziała że jestem zatrudniona na jakiś wniosek -30.

To nie jest staż.
Jest Pani pracownikiem w rozumieniu prawa pracy i pensję wypłaca Pani pracodawca, a nie PUP. PUP jedynie refunduje częściowo te koszty.
Umowę o pracę można zatem albo: rozwiązać za porozumieniem stron z Pani inicjatywy (w uzgodnieniu terminu z pracodawcą) albo wypowiedzieć umowę w terminie określonym w samej treści umowy.

Czyli w takim razie pracodawca nie może stwarzać mi problemów związanych z odejściem z pracy? Mogę normalnie złożyć wypowiedzienie z określonym terminem okresu wypowiedzenia.

Jeśli wypowie Pani umowę w trybie przewidzianym w umowie, to pracodawca musi się z tym pogodzić. Wypowiedzenie to czynność jednostronna i nie musi mieć Pani zgody pracodawcy. Zgoda pracodawcy, jak sama nazwa wskazuje, jest konieczna przy rozwiązaniu współpracy "za porozumieniem stron".
Dla pracodawcy to pewnie nie będzie wygodne, bo musi na Pani miejsce zatrudnić innego bezrobotnego z PUP -30, aby nadal otrzymywać refundację, ale to już jego problem.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Powrót