Rezygnacja z propozycji zatrudnienia po informacji o orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności

• Autor wątku Autor wątku RedWidow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RedWidow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Czy ktoś może mi może podpowiedzieć czy taka sytuacja jest zgodna z prawem?
W dniu dzisiejszym byłam na rozmowie w MOPS w moim mieście, polecono mi udać się tam z PUP. Ogłoszeniu o pracę widniała informacja, że osoby z orzeczeniem również są mile widziane, a praca miała być na 5 miesięczne zastępstwo od 1.09.2026 roku. Jakąś godzinę po rozmowie otrzymałam telefon, że zostałam wybrana i mam pojawić się w poniedziałek po skierowanie do medycyny pracy. Wtedy wspomniałam, że nie wiem czy to ważne i czy może przydatne (nigdy wcześniej nie korzystałam z orzeczenia w pracy, otrzymałam je około miesiąc temu), ale posiadam orzeczenie o stopniu umiarkowanym, i że jeśli będzie mieć to znaczenie, mogę je dostarczyć, ale nieszczególnie zależy mi na tym (a nie mam obowiązku informowania pracodawcy jeśli nie chcę z tego korzystać, a bardziej zależało mi na samej pracy, po prostu chciałam być fair i zrobiłam to nieoficjalnie, nie dając im jeszcze dokumentu). Pani z MOPS zmieniła front i powiedziała, że musi porozmawiać z dyrektorem, a 10 minut później zadzwoniła i poinformowała, że nie mam pojawiać się poniedziałek, bo muszą poczekać aż kadrowa właśnie 1.09 wróci z urlopu, żeby mogła zdecydować czy mogą pozwolić sobie na osobę z niepełnosprawnością, i że dopiero wtedy będą dzwonić. Czyli to ewidentne "zlewanie", żeby nie powiedzieć nie tuż po tym, jak uzyskali informację, że mam orzeczenie... Czy to nie wygląda na dyskryminację?

Powrót