Rezygnacja z rozdzielności majątkowej w separacji

• Autor wątku Autor wątku chmiel901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chmiel901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Proszę o podpowiedź (informację) w temacie związanym z separacją. Wiem, że konsekwencją separacji jest rozdzielność majątkowa. Jednak pomimo separacji, doszliśmy do wniosku, że chcemy zachować wspólność majątkową (kwestia kredytów itp. - wolimy to "ogarniać" jednak razem). Czy jest taka możliwość, żeby sąd np. na wspólny wniosek zawyrokował pozostanie wspólnoty majątkowej. Jeżeli jest to obligo nie podlegające negocjacjom, czy jest możliwość innego rozstrzygnięcia w takiej sytuacji?
Będę bardzo zobowiązany za pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Andrzej

Chcecie nowe kredyty ogarniać wspólnie?
Bo stare pozostają wspólne pomimo separacji.

chmiel901 napisał:
Czy jest taka możliwość, żeby sąd np. na wspólny wniosek zawyrokował pozostanie wspólnoty majątkowej.
Nie ma takiej możliwości, rozdzielność następuje z dniem uprawomocnienia wyroku w sprawie o separację. Zniesienie separacji przez sąd przywraca wspólnotę majątkową, chyba że małżonkowie chcą pozostać przy rozdzielności. Słusznie podnosi @mokul, że na umowy zawarte dotychczas zasadniczo rozdzielność nie wpływa.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teraz przynajmniej mam jasny pogląd na sytuację. Odnośnie nowych kredytów ... nie, nie zamierzamy brać ich wspólnie, a stare i tak trzeba spłacić i o tym wiem.

Powrót