Rezygnacja z stażu z PUP

• Autor wątku Autor wątku pauleta21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pauleta21

Użytkownik
Odpowiedzi
80
witam obecnie wraz zona jesteśmy na 6 miesięcznym stażu z gwarancja zatrudnienia na 3 mieisące na pół etatu kończymy staż końcem marca ale wcześniej chcemy zrezygnowac ponieważ mamy możliwość wyjazdu z zagranice dokładnie jeszcze niewiemy kiedy ale napewno w kwietniu dlatego nie chcemy zawierać umowy z pracodawcami rozmawialiśmy z pracodawcami nie będę nam robić problemu tylko problem tkwi z PUP konsekwencje będą takie że zostaniemy wyrejestrowani na 3 mięsiace , w przyszłym tygodniu planujemy pójść na rozmowę do dyrektora PUP w sprawie żeby uzasadnić przyczyny rezygnacji powód jest taki że mam cięzko chorą mamę która ma 2 nowotwory i leczenie jest bardzo kosztowne dlatego musimy wyjechać za granicę i chciałbymy aby nas nie wyrejestrowano do momentu wyjazdu za granice , czy jest taka opcja oraz nasi pracodawcy muszą znaleśc na naszę miejsce osoby żeby zatrudnić na te 3 miesiące , proszę o poradę jak to rozegrać

dociągnijcie do końca tego stażu do końca marca, przecież dopiero w kwietniu macie wyjechac. Potem zostaniecie zatrudnieni przez pracodawcę i PUP nie ma nic do rzeczy. Złożycie wymówienie zgodne z KP. To chyba 2 tygodnie
A jak pracodawca nie robi problemów, to można z dnia na dzień za porozumieniem stron

ale dokładnie niewiem bo wyjazd może trafić się w przed swiętami i co wtedy

wtedy trzeba rozważyć, co bardziej boli

jesli przedstawie konkretne powody wyjazdu za granice to jest mozliwosc nie utracenia statusu bezrobotnego

A w ogole to po co komu status bezrobotnego w Polsce, skoro pracuje za granicą

mam mamę chorą na nowotwora oraz na inne choroby przewlekłe misieczne leczenie jest bardzo kosztowne lekarstwa oraz wizyty w klinikach onkologicznych nie stać nas z stazu na pomoc

pauleta21 napisał:
mam mamę chorą na nowotwora oraz na inne choroby przewlekłe misieczne leczenie jest bardzo kosztowne lekarstwa oraz wizyty w klinikach onkologicznych nie stać nas z stazu na pomoc
I w tej sytuacji możecie sobie Państwo pozwolić na kilkutygodniową przerwę w pracy?
Przepraszam, ale w tej sytuacji rezygnacja z podjęcia pracy tym bardziej nie jest uzasadniona. Zwłaszcza, że jak Pan sam napisał - pracodawcy nie będą robić problemów przy rezygnacji z pracy, zatem zanim trafi się wyjazd można popracować i zarobić na leczenie mamy.
Moim zdaniem, PUP nie uwzględni takiego tłumaczenia, bo jest ono po prostu niewiarygodne - nie w sytuacji kiedy pracodawcy skłonni są rozwiązać stosunek pracy praktycznie z dnia na dzień.

Dlaczego to jest nie wiarygodne praca za granica da nam mozliwosc zarobienia wiekszych pieniedzy na leczenie jamy

witam dzis byłe w pup w sprawie swojej i żony stażu chciałem się dowiedzieć żeby tą sprawę wyjaśnić dokładnie niewiem kiedy pojade czy przed świetami czy po świętach to zaproponowano mi kilka rozwiązan , np skrócenie stażu do 15marca i 16marca bym został wyrejstrowany , lub dokonczyc staz do konca marca i odmówić ztrudnienia tylko nie zrozumiałem wtedy czy zostane wyrejestrowany czy hest taka możliwość np gdy wczesniej zrezygnuje jeśli podam konkretna argumentacjy nie stracic ubezpieczenia o to mi chodzi

moje pytanie jest następujące za kilka dni mam możliwość podpisania umowy o dzieło na kilka dni , a staż koncze 30marca moje pytanie jest takie czy musze skladac rezygnacje z stażu w celu podjęcia pracy umowy o dzieło , i czy mam dostarczyć tą umowę o dzieło do PUP w w tym celu żeby niemieć problemów wiem że mnie wyrejestrują ale po zakonczenoi tej pracy na umowę o dzieło będę mógł ponownie się zajestrować

Powrót