Rezygnacja z ulgi dla klasy średniej - kiedy

• Autor wątku Autor wątku eraeste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eraeste

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Witam,

Na wstępie jeżeli w złym miejscu pisze posta proszę o przeniesienie.

Chciałbym zapytać i zrozumieć:

1. Kto powinien zrezygnować z ulgi dla kasy średniej;
- osoby które nie zarabiają więcej niż 5701 brutto i osoby, które przekraczają 11141 brutto?
- co jeżeli nie dokona się rezygnacji?

2. Jeżeli jestem w przedziale 5701-11141 brutto:
- nic nie robię i ulga automatycznie mi przysługuje?

3. Jezeli rozliczam PIT wspólnie z żona;
- gdzie jedna osoba mieści sie w przedziale ulgi a druga już nie ma to jakieś znaczenie?

Dziekuje

Ostatnia edycja:
1. O rezygnacji z ulgi decyduje pracownik, zakład pracy ma ustawowy obowiązek naliczania ulgi jeśli wysokość wynagrodzenia miesięcznego będzie mieściła się w przedziale 5.701 do 11.141. Jeśli pracownik złoży rezygnację to pomimo uzyskiwania zarobków z przedziału 5701-11141 ulga nie będzie naliczana. Będzie można ją uzyskać w zeznaniu rocznym - jeśli będzie przysługiwała.

2. Tak, pracodawca jest obowiązany zastosować ulgę

3. Tak, ma znaczenie. Wtedy przychody małżonków z wynagrodzenia za pracę i dochody z działalności gospodarczej opodatkowanej na zasadach ogólnych sumują się i dzielą przez 2. Jeśli nie zmieszczą się w przedziale 68.412 - 133.692 to ulga się nie należy. Jeśli była odliczana, to będzie do zwrotu do US.

Ostatnia edycja:
parasoll.ka napisał:
3. Tak, ma znaczenie. Wtedy przychody małżonków z wynagrodzenia za pracę i dochody z działalności gospodarczej opodatkowanej na zasadach ogólnych sumują się i dzielą przez 2. Jeśli nie zmieszczą się w przedziale 68.412 - 133.692 to ulga się nie należy. Jeśli była odliczana, to będzie do zwrotu do US.
były w tym zakresie wyjaśnienia MF?

parasoll.ka napisał:
1. O rezygnacji z ulgi decyduje pracownik, zakład pracy ma ustawowy obowiązek naliczania ulgi jeśli wysokość wynagrodzenia miesięcznego będzie mieściła się w przedziale 5.701 do 11.141. Jeśli pracownik złoży rezygnację to pomimo uzyskiwania zarobków z przedziału 5701-11141 ulga nie będzie naliczana. Będzie można ją uzyskać w zeznaniu rocznym - jeśli będzie przysługiwała.

2. Tak, pracodawca jest obowiązany zastosować ulgę

Jakie jest najlepsze rozwiazanie gdy pracownik nie lapie sie do tego przedzialu 68.412 - 133.692? Warto wtedy wypowiedziec ulge? Czy osoba zarabiajaca mniej niz 68.412 rocznie ma jakies "benefity" w zwiazku z tym?

dziekuję, czytam też odmienne stanowiska ekspertów podatkowych

dołączę się do tematu...
nie złożyłem tego PIT2
zarabiam mniej niż 5700 brutto
zyskam, stracę czy jak to wygąda ? a co w przypadku jak w którymś miesiącu zarobię więcej niż 5700 ?

Witam wszystkich pisze w tym watku zeby nie dublowac pytan mam pytanie odnosnie tego nieszczesnego polskiego (nie)ladu...

Z pitu z tamtego roku wychodzilo mi ponad 80tys.brutto wiec lapalbym bym sie na ta ulge dla klasy sredniej ale zona nie pacuje nie ma zadnego dochodu a rozliczamy sie wspolnie wiec z tego co zrozumialem w pierwszym poscie moj dochod brutto jest dzielony na pol miedzy mnie a zone?

Na jednej stronie znalazlem takie cos.

"Ulga dla klasy średniej a wspólne rozliczenie małożonków
Od stycznia 2022 r. zacznie obowiązywać nowa ulga podatkowa - ulga dla klasy średniej. Z preferencji tej będą mogli skorzystać podatnicy uzyskujący przychody ze stosunku pracy i działalności gospodarczej opodatkowanej wg skali podatkowej w roku podatkowym w wysokości pomiędzy 68.412 zł a 133.692 zł. Ulga będzie naliczana oddzielnie dla każdego z małżonków. Oznacza to, że przed zsumowaniem przychodów uwzględnia się ulgę dla klasy średniej, a dopiero potem przychody sumuje. Stąd w sytuacji kiedy jeden z małżonków uzyska przychody poniżej 68 412 zł nie skorzysta z ulgi dla klasy średniej. Tylko od przychodu małżonka który zmieści się w powyższym przedziale zostanie odjęta ulga dla klasy średniej. W sytuacji kiedy np. żona uzyska w 2022 r. przychód w wysokości 110 000 zł a mąż 55 000 zł to dla wspólnego opodatkowania łączny przychód małżonków zostanie wyliczony następująco:

Przychód żony 110 000 zł minus ulga dla klasy średniej (10 258,82) plus przychód męża 55 000 zł = przychód do opodatkowania = 154 741,18 zł"

wiec jesli dobrze rozumiem jesli zona nie ma zadnego dochodu to mi przy (80tys brutto) ulga nie przusluguje?

Witam, dołączę do tematu. Na umowie mam 4500 brutto, ale mam comiesięczną premię w wysokości 1400 brutto. Razem wychodzi ponad te 5700. Czy to tak się sumuję? Jak to wygląda w moim przypadku? Mam rezygnować z tej ulgi czy nie? co jest dla mnie korzystniejsze? I następnie, jeśli ja się łapię, a moja żona nie, to mamy się rozliczać razem? Ktoś mi to może wytłumaczyć?

No i mamy klops. Przy wspólnym rozliczeniu małżonków logika nakazuje zsumować dochód, podzielić przez 2 i wtedy stosować wszystkie ulgi, doliczenia, naliczenia.... tak jak było do tej pory, ale ..... poczekajmy na kolejne rozporządzenie ...
Przepraszam za sarkazm.

Sięgając do ustawy:
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art 26.
4c. W przypadku wyboru przez małżonków sposobu opodatkowania, o którym mowa w art. 6 ust. 2 lub art. 6a, każdy z małżonków może odliczyć ulgę dla pracowników lub podatników osiągających przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej obliczoną według wzoru, o którym mowa w ust. 4a, od połowy sumy łącznych przychodów uzyskanych przez małżonków w roku podatkowym obliczonej zgodnie z ust. 4a, przy czym przepisy ust. 4b i art. 6 ust. 3 stosuje się odpowiednio.

Ostatnia edycja:
parasoll.ka ja się zastanawiam czy ktoś kto złożyl rezygację z ulgi ma jeszcze złozyć oświadczenie że nie chce przedłużenia terminu pobrania zaliczki ( zwiazku z rozporządzeniem z 7.01). zaliczka będzie większa niż w 2021 i otrzyma mniejsze wynagrodzenia

Moim zdaniem tak, bo dotyczy to dwóch różnych "spraw", ale teraz już niczego nie można być pewnym. Ja bym składała 2 różne oświadczenia.

też mi się tak wydaje, że wszyscy co wycofali PIT 2 i złożyli rózne rezygnację muszą to potwierdzić oświadczeniem z rozporządzenia

Powrót