Rezygnacja z usług hostingowych

• Autor wątku Autor wątku marchewa123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marchewa123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Chciałem zrezygnować z wykupionego serwera na biznes-host, lecz po wystosowaniu maila w którym napisałem, że robię to na podstawie ustawy o zawieraniu umów na odległość - otrzymałem odpowiedź.
"Zgodnie z regulaminem zaakceptowanym przy zakupie usługi rezygnacja z usługi nie wiąże się ze zwrotem opłaty za nią."

Czy mają oni do tego prawo ?
Czy nie jest to przypadkiem nielegalny podpunkt regulaminu ?

dziękuję i pozdrawiam

a) status stron (obydwu)
- Konsument - jeśli nabywał towar/usługę niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową od Przedsiębiorcy!

b) odstąpienie od umowy na podstawie zwrotu bez podania przyczyny .

d) wskazać daty
Zakup : 14.03.2015
Zawiadomienie o rezygnacji : 14.03.2015

e) serwer VPS

f).
Chciałem zrezygnować z wykupionego serwera na biznes-host, lecz po wystosowaniu maila w którym napisałem, że robię to na podstawie ustawy o zawieraniu umów na odległość - otrzymałem odpowiedź.
"Zgodnie z regulaminem zaakceptowanym przy zakupie usługi rezygnacja z usługi nie wiąże się ze zwrotem opłaty za nią."

Mimo negatywnej odpowiedzi chciałem im pójść na rękę i spytałem się o migracje na serwer z dodatkową opcją :
"Interesował mnie vps z direct adminem - w takim razie jak poleca Pan to załatwić ?"

dostałem odpowiedź : "Zamówienie zmodyfikowane na serwer VPS z DirectAdmin."

Następnie ja : "Ale co oznacza zmodyfikowana ? w jaki sposób mam teraz dopłacić ? normalnie zapłaciłbym 355 zł.
Mam jakoś dopłacić tą różnicę ?
pozdrawiam"

odpowiedź : "Witam,

różnica między vps z directadmin a zamówionym to 1 PLN, więc zmiana bezpłatna.

Pozdrawiam"

Teraz otrzymałem informację od nich, po 2 dniach wodzenia mnie za nos, że niby pisaliśmy o innym serwerze i nie obejmuję mnie to. ? Kompletnie nie rozumiem postępowanie tego serwisu.

Chcę odzyskać swoje pieniądze i zrezygnować z ich usług.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ps.

W regulaminie widnieje zapis :
§ 11 Odstąpienie od umowy

Zgodnie z ustawią z dnia 30 maja 2014 roku "o prawach konsumenta"
Zgodnie z Art. 38. Ustawy o prawach konsumenta - użytkwnik ma prawo odstąpić od umowy w terminie 14 dni bez podania przyczyny. Odstąpienie od umowy winno nastąpić w formie pisemnej (email/ticket/list) przed rozpoczęciem świadczenia usługi.

Dokonując zamówień usług, gdzie usługi realizowane są w sposób automatyczny (rejestracja domen, aktywacja serwerów VPS i serwerów wirtualnych, aktywacja certyfikatów SSL) użytkownik utraci prawo do odstąpienia od umowy z chwilą realizacji usługi przez system (w zgodzie z punktem 1 Art 38 Ustawy o prawach konsumenta) - czy to jest zgodne z ustawą ?

Ogólnie pytanie jest proste : czy muszą mi oddać pieniądze zgodnie z ustawą czy nie ?

Ostatnia edycja:
Powrót