Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam ten sam problem czytałem poprzednie posty i postanowiłem nie płacić ale także nie ignorować napisałem im parę e-maili myślę że usuną konto oto jeden z nich:

Nawiązując do moich poprzednich wiadomośći o prośbie o usunięci ekonta chcę także uświdomić państwu że jestem nie pełnoletni i nie mogę zapłacić pańśtwu tych pieniędzy oraz przypominam o usunięciu mojego konta zarejestrowanego na ten e-mail z pańśtwa serwisu

Nie wiem czy to wystarczy mam nadzieję że tak.

Witam .
Mam podobny problem tylko z małą różnicą.
Mój małżonek zalogował się na pobieraczku w 2009 roku oczywiście przyszło od nich na emaila wezwanie do zapłaty (tez chyba tka po 10-11 dniach) . W odpowiedzi mąż napisał że rezygnuje itp. Nie pamiętam czy przyszło coś w odezwie ... chyba tylko powtórne wezwanie do zapłaty. Potem nastała cisza. Wczoraj jakie było moje zdumienie gdy listownei przez naszą polską pocztę przyszło pismo od pobieraczka po tylu latach o uiszczenie opłaty 94.80 gr.
I co ja mam z tym teraz zrobić?
Męża jeszcze z 3 miesiące nie będzie a nie chce mu takimi pierdołami głowy zawracać.
Proszę o jakąś szybką radę .. np. zapłacić czy nie... postraszyć sądem , jakieś pismo napisać??

P.S
ponoć mam 7 dni na uiszczenie opłaty.

kuncia napisał:
Proszę o jakąś szybką radę .. np. zapłacić czy nie... postraszyć sądem , jakieś pismo napisać??
Przeczytać ten temat.

Właśnie czytam i juz widzę że niepotrzebnie zawracałm wam głowę
niestety nie bardzo miałam czas przeglądnąć to wcześniej a i teraz nie wiem ile uda mi się doczytać niestety przy niemowlaku nigdy nie wiadomo kiedy się obudzi ;)

kuncia - zapewniam Cię - masz dużo czasu na czytanie ponieważ te terminy zapłaty to jest fikcja. To ma spowodować że osoba spanikuje - wszak wizja jakiś konsekwencji już za parę dni - i szybciutko pójdzie zrobić przelew.
Mijają tygodnie , miesiące i lata i jakoś nikt nikogo nie oskarża - dlatego spokojnie poczytaj sobie to forum by podjąć jedynie słuszną decyzję - NIE PŁACIĆ !!:ok:

Ja tez dostałam jak to nazwali przedsądowe wezwanie do zapłaty ostateczny termin w ciagu 3 dni mam zapłacic.Ja juz ignoruje te wezwania w sumie w ciągu miesiąca to juz trzecie pismo od nich , ja mailowo odstapiłam od umowy ale nic to nie dało i dalej mi trują ciagle to samo.Najpierw mi to dzwigało cisnienie teraz juz chłodniej do tego podchodzę .jedno mnie tylko dziwi dostali karę okrzyknieto ich oszustami dlaczego ten cały pobieraczek dalej istnieje dlaczego oni dalej nabieraja ludzi ,sąd zasadził dla nich kare a pozwolił dalej działac na portalu pobieraczek ?

Uważajcie na tę stronę : http://www.diverbli.opole.pl

przez przypadek kliknęłam i coś zaczeło mi się pobierać, szybko z tego wyszłam, bo pod spodem były loga pobieraczka....to jakaś masakra, wszedzie pobieraczek....wyszłam z tego i przeczytałam ich regulamin: Regulamin

....ostatnio mam wrażenie, że pobieraczek jest wszędzie.....:mad:

od razu pojawia się taki link http://www.diverbli.opole.pl/rejestracja/

jakis obłęd

Ostatnia edycja:
Nessie11 napisał:
Uważajcie na tę stronę : Challenges 3 module 7 download

przez przypadek kliknęłam i coś zaczeło mi się pobierać, szybko z tego wyszłam, bo pod spodem były loga pobieraczka....to jakaś masakra, wszedzie pobieraczek....wyszłam z tego i przeczytałam ich regulamin: Regulamin

....ostatnio mam wrażenie, że pobieraczek jest wszędzie.....:mad:

od razu pojawia się taki link http://www.diverbli.opole.pl/rejestracja/

jakis obłęd

dobre : D właśnie dlatego Pobieraczek nikogo nie poda do sądu - sam stosuje "triki" nie do końca poważne : ]

Pobieraczek.pl złamał prawo
< poprzedni | następny > 07.04.2010

10 dni pobierania za darmo – to jedno z haseł reklamowych portalu pobieraczek.pl, który umożliwiał jedynie płatne pobieranie plików. Prezes UOKiK uznała, że spółka wprowadziła internautów w błąd, dlatego nałożyła na nią karę finansową i nakazała natychmiastową zmianę praktyki

Każdy poszkodowany przez portal konsument będzie mógł dochodzić swoich praw indywidualnie. Decyzja Prezes UOKiK nakazuje przedsiębiorcy zmianę praktyki niezgodnej z prawem, nie rozwiąże natomiast automatycznie problemów internautów, którzy zawarli umowy z portalem. Informujemy, że w przypadku kłopotów z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość pomocy należy szukać u miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów
Co czwarty Polak sprawdza codziennie pocztę elektroniczną, co trzeci słucha radia w sieci, co piąty przyznaje, że ściągał programy, muzykę czy filmy*. Bez względu na to jak spędzamy czas w Internecie, powinniśmy znać swoje prawa, a przedsiębiorcy muszą je respektować. Oznacza to, że konsument powinien za każdym razem zapoznać się z regulaminem usługi, a sprzedawca rzetelnie informować m.in. o jej cenie. Nie w każdym przypadku obowiązki te są przestrzegane.

Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydała właśnie decyzję, w której zakwestionowała praktyki portalu pobieraczek.pl, umożliwiającego pobieranie różnych plików. Postępowanie przeciwko właścicielom serwisu – spółce Eller Service z Gdańska – zostało wszczęte w październiku 2009 roku. Podstawą były liczne skargi konsumentów, którzy skorzystali z usług serwisu skuszeni hasłami sugerującymi, że usługa nic nie kosztuje: 10 dni pobierania za darmo; Tak, chcę testować przez 10 dni. Z informacji, które zebrał Urząd w trakcie postępowania wynika, że internauta, który chciał pobrać pliki musiał najpierw zarejestrować się na portalu, podając imię, nazwisko, adres zamieszkania, datę urodzenia, e-mail. Warunkiem była również akceptacja regulaminu. W toku postępowania okazało się, że dzień rejestracji był jednocześnie pierwszym dniem obowiązywania odpłatnej umowy, która zawierana była nawet na rok. Ponadto opłata naliczana była już od pierwszego dnia, a nie jak sugerowały hasła reklamowe dopiero po 10 dniach.

Prezes UOKiK uznała, że właściciele portalu – spółka Eller Service – naruszyli zbiorowe interesy konsumentów i nałożyła na nich karę w wysokości 239 140 zł
Zdaniem Urzędu taka praktyka jest nieuczciwa i wprowadza konsumentów w błąd. Wielu z nich na podstawie haseł reklamowych i informacji na stronie internetowej portalu mogło sądzić, że usługa jest bezpłatna w ciągu 10 dni od zawarcia umowy. W związku z tym konsumenci mogli zdecydować się na usługę, czego nie zrobiliby, gdyby nie zostali wprowadzeni w błąd. Prezes UOKiK uznała, że właściciele portalu – spółka Eller Service – naruszyli zbiorowe interesy konsumentów i nałożyła na nich karę w wysokości 239 140 zł. Spółka musi zmienić zakwestionowany sposób informowania o usługach oraz publikować przez 6 miesięcy na swoim portalu treść decyzji. Ponadto, zdaniem UOKiK, by skutecznie w tym wypadku chronić konsumentów niezbędne było nadanie niektórym punktom decyzji rygoru natychmiastowej wykonalności. Oznacza to, że spółka musi zmienić praktykę oraz poinformować o tym konsumentów zaraz po otrzymaniu decyzji, nawet jeśli skorzysta z drogi odwoławczej. (Od każdej decyzji Prezes UOKiK przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów).

Jednocześnie podkreślamy, że każdy poszkodowany przez portal konsument będzie mógł dochodzić swoich praw indywidualnie. Decyzja Prezes UOKiK nakazuje przedsiębiorcy zmianę praktyki niezgodnej z prawem, nie rozwiąże natomiast automatycznie problemów internautów, którzy zawarli umowy z portalem. Informujemy, że w przypadku kłopotów z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość pomocy należy szukać u miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów.

Ponadto każdy konsument, który został wprowadzony w błąd może skorzystać z dochodzenia swoich roszczeń na drodze sądowej. W takim przypadku to przedsiębiorca musi udowodnić, że udzielił jasnej i rzetelnej informacji. Zgodnie z prawem, każdy konsument będzie mógł zażądać od przedsiębiorcy: zaniechania praktyki, usunięcia jej skutków oraz naprawienia wyrządzonej szkody – w szczególności żądania unieważnienia umowy.

Korzystając z Internetu należy pamiętać, że zazwyczaj rejestracja w serwisie jest równoznaczna z zawarciem umowy z przedsiębiorcą, np. na dostarczanie usług. Internauto, UOKiK przypomina, co zrobić w sytuacji, gdy:

zawarłeś umowę, ale nie zacząłeś ściągać plików – jeżeli przed zawarciem umowy przedsiębiorca poinformował cię o prawie do odstąpienia od niej, możesz to zrobić bez podawania powodu w ciągu 10 dni od momentu jej zawarcia. Powinieneś wysłać przedsiębiorcy oświadczenie na piśmie, w którym informujesz o odstąpieniu od umowy. Najlepiej zrobić to listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Nie trzeba przy tym podawać powodu. Pamiętajmy, że przedsiębiorca nie ma prawa pobierać od nas opłat za odstąpienie od umowy;
zawarłeś umowę, której warunki nie zostały potwierdzone na piśmie i nie ściągałeś plików – prawo do odstąpienia od umowy wydłuża się wówczas do trzech miesięcy;
zawarłeś umowę, ale na podstawie nieprawdziwych informacji, np. reklamy czy danych na stronie internetowej przedsiębiorcy – na podstawie kodeksu cywilnego możesz uchylić się od skutków złożonego pod wpływem błędu oświadczenia woli bez konsekwencji w ciągu 12 miesięcy. W takim przypadku należy wysłać taką informację, powołując się na to, że umowa została zawarta na podstawie wprowadzających w błąd informacji;
jesteś niepełnoletni i rejestrując się skłamałeś co do swojego wieku, a sprzedawca żąda zapłaty za produkt lub usługę – jeżeli twój rodzic lub opiekun nie wyraził zgody na transakcję, z tak zawartej umowy powinien zrezygnować, o czym należy niezwłocznie powiadomić przedsiębiorcę;
pamiętaj, w przypadku poniesienia szkody przez przedsiębiorcę w związku z np. podaniem nieprawdziwych informacji czy pobieraniem plików może on wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym do sądu przeciwko użytkownikowi, osobom niepełnoletnim lub ich opiekunom.
Pomoc prawna dla konsumentów:

Federacja Konsumentów
Miejscy lub powiatowi rzecznicy konsumentów

Dodatkowe informacje dla mediów:
Małgorzata Cieloch, Rzecznik prasowy UOKiK
Departament Współpracy z Zagranicą i Komunikacji Społecznej
Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa
Tel. (22) 827 28 92, 55 60 106, 55 60 430
Fax (22) 826 11 86
E-mail: malgorzata.cieloch@uokik.gov.pl

Dodatkowe Informacje:
Delegatura UOKiK we Wrocławiu
ul. Walońska 3-5, 50-413 Wrocław
Tel. (71) 340-59-20
E-mail: wroclaw@uokik.gov.pl

*CBOS „Polacy w sieci”, 2008 rok

Tagi: Internet, Pobieraczek.pl, Ochrona Konsumentów, konsumenci, umowa, reklama, reklamy, kara pieniężna, sąd, naruszenie zbiorowych interesów konsumentów
Pliki do pobrania
Komunikat prasowy (2010.04.07)
Decyzja nr RWR-6/2010
Praktyczne wskazówki dla konsumentó

Witam!
Dzisiaj dostałam wezwanie do zapłaty. Przejęłam się tym ale jak przeczytałam posty na temat tego pobieraczka to teraz jestem w zakłopotaniu. Bo mam na zapłatę 7 dni jeśli nie to sprawa pójdzie droga sadowa i będę wtedy większe koszty. A ja mam tylko 16 lat i nie mówiłam jeszcze nic rodzicom bop się boje:(

Czy mam im zapłacić?
A co jeśli nie zapłacę i to wszystko pójdzie do sadu?
Boję się...

kamila000 napisał:
Witam!
Dzisiaj dostałam wezwanie do zapłaty. Przejęłam się tym ale jak przeczytałam posty na temat tego pobieraczka to teraz jestem w zakłopotaniu. Bo mam na zapłatę 7 dni jeśli nie to sprawa pójdzie droga sadowa i będę wtedy większe koszty. A ja mam tylko 16 lat i nie mówiłam jeszcze nic rodzicom bop się boje:(

Czy mam im zapłacić?
A co jeśli nie zapłacę i to wszystko pójdzie do sadu?
Boję się...

głupota kosztuje... czyt. jak masz za dużo pieniędzy to płać

Uuu, a co się stało z naszymi postami ?

A skoro już piszę to się przypomnę.Moje pytanie brzmiało, po jakim okresie taki dług prawnie się przedawni (i czy w ogóle) ?

Ostatnia edycja:
prucek24 napisał:
głupota kosztuje... czyt. jak masz za dużo pieniędzy to płać

Nie płać! Sprawa jeszcze nigdy nie trafiła do sądu. Oni tylko straszą. Jeśli chcesz się uspokoić, wejdź na youtube.pl i wyszukaj tam reportażu o pobieraczku, który kiedyś leciał w tv. Oni są oszustami, nie płać im. Nic Ci nie zrobią, bo oni sami łamią prawo.

Kamila000 - Czy podałaś im, że jesteś pełnoletnia przy rejestracji? Jeśli tak, to możesz wysłam im na maila pismo, które znajdziesz na innych stronach tego forum, w którym znajdują się informacje, że masz 3 m-ce na odstąpienie od umowy itp. Jeśli napisałaś im już, że jesteś nieletnia, to niestety, znowu Cię oleją. Ja mam to samo. Niepotrzebnie napisałam im, że jestem nieletnia i potem tego pisma nie przyjęli bo to opiekun za mnie odpowiada. Koszmar.

Seth112 napisał:
Uuu, a co się stało z naszymi postami ?

A skoro już piszę to się przypomnę.Moje pytanie brzmiało, po jakim okresie taki dług prawnie się przedawni (i czy w ogóle) ?

No właśnie, nie ma mojego postu z wczoraj. Zniknęły i nie mogę sprawdzić ewentualnych odpowiedzi:(

Pytacie po raz setny o to samo i będę posty usuwane. 66 stron, na każdej podobne pytania i podobne odpowiedzi. Nie przesadziejcie. W pierwszych 30 stronach macie opisane wszystko.

Dzisiaj przyszło do mnie pismo( a może raczej kilka łącznie) w którym pobieraczek wzywa mnie do zapłaty i jeśli w ciągu 7 dni nie zapłacę sprawa trafi do sądu.Pobieraczek w magiczny sposób przypomniał sobie o mnie po 2 latach i mam o tyle gorszą sytuację ,że podałem dane brata i się wydało.

Jeżeli termin spłaty minął więcej niż 2 lata temu, a w ciągu tego czasu nie wnieśli sprawy do sądu, to ten dług już się przedawnił( raczej na pewno są to 2 lata, chociaż niektórzy pisali, że 3). Gdyby Cię dalej nękali, możesz ich o tym powiadomić :D Pzdr

witam pobieraczkow,
mam kilka pytan - moze nie nowych ale chcialbym konkretnie rozwjac swe watpliwosci ...
moja 'ukochana' dostala dzis (29.07.2011) pismo (list - NIE polecony) z wezwaniem do tej pobieraczkowej oplaty (ze cos tam gdzies tam w 2009-08-18 o godzinie 19:44 :D zamowila usluge ... unset bla bla bla) sprawa troche 'stara' ... no i owy list wzywa ja do uiszczenia tej oplaty (standard 94.80 PLN) w terminie 7 dni od otrzymania pisma (list nie jest polecony wiec skad beda wiedziec kiedy i czy wogole on dotarl ... mogla sie wyprowadzic - ale to na boku), poniewaz jest tam zalaczona druga kartka z logiem KRD (krajowy rejestr dlugow :-x) podpisanym przez Pana M.Kulczyńskiego - biuro windykacji prawnej - ale w przypadku pytan adres windykacja@pobieraczek.pl Sa tam przedstawione koszyt postepowania sadowego / egzekucyjnego / odsetki i oplaty dla pomiagierow.
Wedlug mnie jest to zastraszanie i zerowanie na ludzkiej, ale ona sie martwi i pyta mnie czy ma zaplacic bo jak ja wezwa do sadu ...
CO DALEJ ... PLACIC I MIEC SPOKOJ CZY OLAC ICH I MIEC SPOKOJ ... ? A NAJCHETNIEJ TO POSTRASZYL BYM ICH W PRZYCIEMNIONYM MIEJSCU NA PUSTYM PARKINGU ... ALE TO JEST FORUM PRAWNE WIEC NIE WYPADA :confused: ZARCIK
a moze poprosu podac ich o nekanie i probe wyludzenia w lokalnym urzedzie ochrony konsumenta ...
tyle reportazy a sprawa nadal w toku ... aha i czy ten dlug ulega przedwanieniu czy co ?
dzieki pozdrawiam pobieraczkow !!!

Albo nie reagujcie(a pewnie pisma przyjdą ze 3) albo podajcie do sądu o próbę wyłudzenia. Oni będą zastraszać sądem i w ogóle, ale nic jej nie zrobią, bo już raz przegrali.Ja tez dostałam pismo, ale przecież podpisy, pieczątki to wszystko drukowane. Nie trzeba potwierdzać odbioru. Trochę niedopracowany maja plan...;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót