Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szakull - masz rację , to jest zastraszanie i żerowanie na ludzkiej albo niewiedzy albo głupocie . I na pewno nie przyjdą żadne trzy pisma - to jest bzdura bo ileż razy można kogoś wzywać do czegoś przedsądownie ?? A skoro już słali takie coś mailem - to co to było warte skoro teraz ślą listownie ??? Co było warte - a ludzie mimo tego płacili ???
Absolutnie nic im nie płaćcie - to pisemko dostało wiele osób ale procedury wymagają by był to list POLECONY z WŁASNORĘCZNYM PODPISEM a nie komputerowym . Wyrzućcie to do kosza - to nie ma żadnych mocy prawnych i JEST TYLKO STRASZAKIEM - jak wszystko co śle pobieraczek .
Ludzie - nie dajmy się zwariować - jest usługa to jest zapłata i tak mówią zapisy prawne . A Wy ciągle że coś zawarliście ale nie wiecie co i czy macie za to płacić !!! No a póżniej obraza jak ktoś napisze że " kroją frajerów " . Tak - kroją i to jak , aż wióry lecą - mimo że to dawno zostało opisane nadal te same pytania od ponad dwóch lat - ale sami o to się prosicie nie czytając postów albo uważając że Wasza sprawa jest inna . NIE - KAŻDA SPRAWA JEST TAKA SAMA - więc czytajcie co do Was kiedyś napisano i nie dajcie by z Was zrobiono właśnie frajerów - którzy dadzą się na własną prośbę " okroić " czyli okraść .:beer:

Ostatnia edycja:
Zgodnie z Art.*12.* Kodeksu Cywilnego nie mają zdolności do czynności prawnych osoby, które nie ukończyły lat trzynastu, oraz osoby ubezwłasnowolnione całkowicie.
oraz zgodnie z

Art.*14.* §*1.*Czynność prawna dokonana przez osobę, która nie ma zdolności do czynności prawnych, jest nieważna.
§*2.*Jednakże gdy osoba niezdolna do czynności prawnych zawarła umowę należącą do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego, umowa taka staje się ważna z chwilą jej wykonania, chyba że pociąga za sobą rażące pokrzywdzenie osoby niezdolnej do czynności prawnych.

Art.*15.*Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.

Art.*18.* §*1.*Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
§*2.*Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może sama potwierdzić umowę po uzyskaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.
§*3.*Strona, która zawarła umowę z osobą ograniczoną w zdolności do czynności prawnych, nie może powoływać się na brak zgody jej przedstawiciela ustawowego. Może jednak wyznaczyć temu przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu.

Art.*19.*Jeżeli osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych dokonała sama jednostronnej czynności prawnej, do której ustawa wymaga zgody przedstawiciela ustawowego, czynność jest nieważna.
Rozumiem, iż tych artykułów nie muszę Wam interpretować, ponieważ są bardzo oczywiste.
W związku z powyższym umowa nie ma skutku prawnego ponieważ czynność prawna z mocy samego praw jest nieważna

A na pożegnanie pragnę nadmienić, iż zgodnie z Kodeks Karny Art. 191 § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.*

Czynności prawne[1] dokonywane przez podmioty prawa nie zawsze wywołują przewidziane skutki prawne. W doktrynie prawa wyróżnia się kilka rodzajów wad i konsekwencji wadliwości czynności prawnych. Przy ogólnym podziale możemy wyróżnić nieważność oraz bezskuteczność czynności prawnej. Instytucje te funkcjonują w prawie polskim od dawna, a problem ważności i skuteczności stał się poważny wraz z pojawieniem się czynności prawnych.

Ważność lub nieważność oraz skuteczność i bezskuteczność w doktrynie prawa związana jest z oceną prawidłowości dokonania czynności prawnej. Przyjęcie w Kodeksie Cywilnym[2] koncepcji wadliwości ma na celu ochronę uzasadnionych interesów podmiotów prawa. Nieważność stanowi rodzaj wady czynności prawnej, polegającej na braku wywoływania zamierzonych skutków prawnych związanych z jej dokonaniem. Istnieją dwa rodzaje nieważności tj.: nieważność bezwzględna i nieważność względna.

Celem instytucji nieważności jest wywołanie określonego w dyspozycji danej czynności konwencjonalnej sposobu zachowania się jej adresata.[3] Zdecydowana większość autorów prac z zakresu prawa cywilnego traktują nieważność jako konsekwencję dokonania czynności prawnej niezgodnie z dyspozycją normy prawnej oraz uważana jest jako szczególnego rodzaju „sankcja”.[4] Do takiej nieważności dochodzi w sytuacjach:

- kiedy czynność prawna zostaje dokonana przez osobę pozbawioną zdolności do czynności prawnych (art. 14 KC),

- gdy dokonano czynności prawnej sprzecznej z prawem, zasadami współżycia społecznego lub w celu obejścia prawa[5] (art. 58 KC),

- w przypadku zawarcia umowy o świadczenie niemożliwe do spełnienia[6] (art. 387 § l KC),

- gdy przy składaniu oświadczenia woli nastąpił brak świadomości lub swobody (art. 82 KC),

- jeśli czynność prawna została dokonana dla pozoru (art. 83 KC),

- jeśli dokonano danej czynności bez zachowania formy szczególnej przewidzianej przez prawo pod rygorem nieważności ( art. 73 § 2 KC).

W związku z tymi uregulowaniami zawarcie umowy z osobą niepełnoletnia jest nieważna ponieważ sama czynność prawna jest nieważna.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zwroccie uwage ze nie wszyscy tutaj sa niepelnoletni, masa osob pelnoletnich dala sie wpuscic w maliny i trzesie teraz portkami (m.in. ja) ale! faktycznie wysylanie listami zwyklymi wezwan jest co najmniej naciagane - widze tutaj tez chec oszczednosci: jak wiemy duzy procent ludzi podalo nieprawdziwe adresy a przy wyslaniu listu poleconego na taki adres i zwroceniu go do nadawcy to wlasnie nadawca placi za jego droge powrotna, jesli list zwykly wroci (lub nie) jest to bez oplat. Jak juz zwertyfikuja (z grubsza bo nie zawsze listy zwykle docieraja do adresata) kto podal dane prawdziwe to wtedy BYC MOZE pojda dalej. z tym, ze takie ustalanie moze im zajac lata! no i do tego wiele osob zaplaci ze strachu, wiec zanim trafia do tych bardziej cwanych to dawno bedzie juz "po zawodach".

A dlaczego list polecony - wie ktoś z Was ????:what:

List polecony, ponieważ piszą że jest tyle i tyle dni na zapłate od otrzymania. Jak nie podpiszesz z datą że list otrzymałeś to niby skąd to będą wiedzieć? Zresztą takie pisma jak wezwania do zapłaty muszą być listem poleconym wysyłane i podpisywane własnoręcznie. Tu nie ma czegoś takiego...

strobisie napisał:
zwroccie uwage ze nie wszyscy tutaj sa niepelnoletni, masa osob pelnoletnich dala sie wpuscic w maliny i trzesie teraz portkami (m.in. ja) ale! faktycznie wysylanie listami zwyklymi wezwan jest co najmniej naciagane - widze tutaj tez chec oszczednosci: jak wiemy duzy procent ludzi podalo nieprawdziwe adresy a przy wyslaniu listu poleconego na taki adres i zwroceniu go do nadawcy to wlasnie nadawca placi za jego droge powrotna, jesli list zwykly wroci (lub nie) jest to bez oplat. Jak juz zwertyfikuja (z grubsza bo nie zawsze listy zwykle docieraja do adresata) kto podal dane prawdziwe to wtedy BYC MOZE pojda dalej. z tym, ze takie ustalanie moze im zajac lata! no i do tego wiele osob zaplaci ze strachu, wiec zanim trafia do tych bardziej cwanych to dawno bedzie juz "po zawodach".

Ja myślę, że oni nikogo nie będą szukać;) Chodzi o to, żeby jak najwięcej osób zapałciło "dobrowolnie", czyli ze strachu przed konsekwencjami wymienionymi w "wezwaniach", które nigdy nie zostaną spełnione

muflonowa - masz trochę racji ale nie do końca. Zapisy mówią o SKUTECZNYM POINFORMOWANIU o czymś i w świetle prawa samo NADANIE LISTU POLECONEGO wystarcza jako działanie mówiące że chcieliśmy kogoś o czymś poinformować . Dlatego zwykła poczta NIE WYSTARCZA bo każdy może powiedzieć - nic nie otrzymałem . Tak może również powiedzieć ktoś co poleconym otrzyma - ale wówczas można prześledzić całą drogę listu / wszak ktoś kwituje odbiór / - a nadawcy wystarczy ów kwitek by powiedzieć - ja swoje zrobiłem i poinformować usiłowałem .
Dlatego - wyrzućcie te listy do kosza - tyle są warte . :)

Witam.
Przeczytałam cały temat wzdłuż i wszerz, ale jedna rzecz jest dla mnie wciąż niejasna, otóz sa osoby ktore radzą wysłac maila z rezygnacja, bo mamy prawo do 3 mies itd., a są takie które wręcz odradzają, bo wtedy pobieraczek dostaje jakby potwierdzenie, że dostalismy maila itp. a nawet pani rzecznik zaleca nie odpisywać i ignorować. To jak to w końcu jest? mam wysłać tego maila z odstąpieniem od umowy, czy nie odpisywac nic i poprostu usuwać maile?

Nic nie odpisywać, żadnych rezygnacji. Chyba, że ktoś z Was faktycznie jakieś umowy z Pobieraczkiem zawierał : )

...Witam ja dzisiaj tez dostałam takiego maila i nie powiem byłam bardzo zdziwiona co prawda nie podałam swoich prawdziwych danych osobowych bo powiedzcie mi kto tak robi...wydaje mi się ze mail jest wystarczający...jeszcze nie wiem co z tym zrobię na pewno nie zapłacę bo niby za co? za rejestrację?
napisałam jak zwykły człowiek ze chcę odstąpić od umowy nie podpierałam się żadnymi artykułami prawnymi bo zwykli ludzie nie mają kodeksu w głowie ;) nie będe im też wysyłać żadnego listu poleconego itp rzeczy bo to głupota.... jeżeli nie przestaną mnie nękać pofatyguje sie do Rzecznika konsumenta...bo ja jak wchodze do mięsnego to płace za kiełbasę a nie za to ze sobie na nią popatrzę :mad:

magskon napisał:
...Witam ja dzisiaj tez dostałam takiego maila i nie powiem byłam bardzo zdziwiona co prawda nie podałam swoich prawdziwych danych osobowych bo powiedzcie mi kto tak robi...wydaje mi się ze mail jest wystarczający...jeszcze nie wiem co z tym zrobię na pewno nie zapłacę bo niby za co? za rejestrację?
napisałam jak zwykły człowiek ze chcę odstąpić od umowy nie podpierałam się żadnymi artykułami prawnymi bo zwykli ludzie nie mają kodeksu w głowie ;) nie będe im też wysyłać żadnego listu poleconego itp rzeczy bo to głupota.... jeżeli nie przestaną mnie nękać pofatyguje sie do Rzecznika konsumenta...bo ja jak wchodze do mięsnego to płace za kiełbasę a nie za to ze sobie na nią popatrzę :mad:

głupotą jest wysyłanie "odstąpienia od umowy", bo oni i tak odpiszą że odstąpić nie możesz : ) i mają racje. Z tym, że z nikt z nas żadnej umowy z nimi nie zawierał, Ty również nie. Więc jakie odstąpienie od umowy? Od jakiej umowy?

Racja, nie zawieraliśmy żadnej umowy, więc od czego odstępować :) W takim razie od dzisiaj ich ignoruję, lecz przyznaję, że gdy dostalam wezwanie do zaplaty byłam nieźle przerażona :) Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Ktoś powie - zawarłeś umowę i jeśli poczytacie wcześniejsze wpisy tam jest na ten temat dyskusja . Zgoda - może i ktoś coś zawarł bo ktoś tak powiedział . Najważniejszą cechą umowy jest - MOŻLIWOŚĆ UDOWODNIENIA KTO JĄ ZAWARŁ . Cały czas starałem się Wam udowodnić że - różne są umowy - nawet takie szeptane na ucho to też są umowy - tak , ale czy jesteś w stanie to udowodnić ??? A W ŚWIETLE PRAWA NIE MA INNYCH UMÓW - tylko takie które są MOŻLIWE DO UDOWODNIENIA - i takie które są realizowane. Bo tak mówią zapisy prawne - NIE MOŻNA UZALEŻNIAĆ ZAPŁATY OD URUCHOMIENIA USŁUGI - innymi słowy nie można żądać kasy przed wykonaniem usługi.
Marto - spoko - nie przejmuj się tym że ktoś coś powiedział - nic Ci nie dał za co byś musiała zapłacić - i na tym polega cała zabawa - NIC NIE OTRZYMALIŚCIE - więc za co chcecie płacić - niektórzy ???:o

Pobieraczek żąda opłacenia abonamentu odpowiadającego limitowi 5GB transferu.
Jesli siegnąć głębiej, umowa przez Was zawarta jest na limit 1GB.
Jeliby nawet rozpatrzyc adekwatnie okres próbny do limitu, nie ma na pobieraczku żadnego pakietu podobnego do wykorzystanego limitu.
Zatem jesli umowa obejmuje 1 GB transferu to wydaje mi się bezpodstawne żądanie opłaty za 5-krotnie wyzszy.

prawnik2011 napisał:
Ktoś powie - zawarłeś umowę i jeśli poczytacie wcześniejsze wpisy tam jest na ten temat dyskusja . Zgoda - może i ktoś coś zawarł bo ktoś tak powiedział . Najważniejszą cechą umowy jest - MOŻLIWOŚĆ UDOWODNIENIA KTO JĄ ZAWARŁ . Cały czas starałem się Wam udowodnić że - różne są umowy - nawet takie szeptane na ucho to też są umowy - tak , ale czy jesteś w stanie to udowodnić ??? A W ŚWIETLE PRAWA NIE MA INNYCH UMÓW - tylko takie które są MOŻLIWE DO UDOWODNIENIA - i takie które są realizowane. Bo tak mówią zapisy prawne - NIE MOŻNA UZALEŻNIAĆ ZAPŁATY OD URUCHOMIENIA USŁUGI - innymi słowy nie można żądać kasy przed wykonaniem usługi.
Marto - spoko - nie przejmuj się tym że ktoś coś powiedział - nic Ci nie dał za co byś musiała zapłacić - i na tym polega cała zabawa - NIC NIE OTRZYMALIŚCIE - więc za co chcecie płacić - niektórzy ???:o

Odpowiedź chyba prosta :) - za swięty spokój. Tacy już są polacy-pare pogróżek, paragrafów,straszenie sądami, KRD, i... wolą zapłacić i mieć z głowy. Na szczęście nie wszyscy podjęli tak pochopne decyzje :) Nie rozumiem tylko, jakim cudem nie słyszałam wcześniej całej historii i afery Pobieraczkowej. To jest dla mnie nie do pojęcia, zwłaszcza, że internet "odwiedzam" codziennie, a tu taka klapa. No nic, zostaje mi tylko ostrzegać znajomych :)

Witam dzis dostałem od windykatora email ze albo w płace te 95 zł a jak nie to sąd i będę bulił 465 zł nikt się ze mną nie kontaktował przez 2lata a wiec nie mogę teraz odstąpić od umowy Proszę o POMOC.

Seba 78 napisał:
Witam dzis dostałem od windykatora email ze albo w płace te 95 zł a jak nie to sąd i będę bulił 465 zł nikt się ze mną nie kontaktował przez 2lata a wiec nie mogę teraz odstąpić od umowy Proszę o POMOC.

Nie od żadnego windykatora tylko od pobieraczka :) Podają się za windykatorów. Nie płać im, nie odpisuj, a ich maile ignoruj :)

martaa11 - tak ??? To dlaczego nie wierzysz że ten co nic im nie odpisze ma ten święty spokój ?? Tak jest - wiem bo to przeszedłem . Zapłacić za coś co ma się za darmo - nie jest to zbyt mądre . Oddać stówę - prawie - by żyć w poczuciu że - nie wiem - oszust o nic mnie nie oskarży ???? Naprawdę aż tak ten naród jest ograniczony ???? I nie obrażaj się - tu nie o to chodzi ale trochę logiki i zdrowego rozsądku . Każdy człowiek myślący zada sobie pytanie - za co mam zapłacić - ZA CO ????? Co dostałem , co otrzymałem bym musiał za to płacić ??? Więc - cóż takiego dostałaś - co takiego otrzymałaś byś czuła się zobowiązana do zapłaty ???? Powiedz jasno i wyrażnie wszystkim .
Wiem że nie zapłaciłaś - napisałaś to ale nie można myśleć takimi kategoriami . Jeśli tak będziemy myśleć - to dlaczego się dziwicie że oni istnieją ???Skoro - zawsze znajdą się ci płacący za jakiś święty spokój - to po co te pytania - dlaczego istnieją ?? Dlatego że znajdują się tacy co im zapłacą - DLATEGO .:!:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót