Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
slawek301 - nie prawda , przysługuje Ci prawo do 3- miesięcznego okresu wypowiedzenia jeśli jakaś umowa jest zawarta. To nie pobieraczek stanowi prawo - NIE WAŻNE CO MÓWI ICH REGULAMIN - ważne co mówią zapisy prawne . Gdyby przyznali że macie prawo do tych 3 miesięcy - TO NIKOGO JUŻ BY NIE OSZUKALI - bo każdy poczyta fora i jeśli uzna za stosowne - wyśle im wypowiedzenie a jeśli nie - po prostu to zignoruje.

Ale mały cytacik:
Czyniąc te kroki wywiązaliśmy się z naszej części umowy i prosimy o to samo

Bardzo ciekawe - " umowa" / raczej regulamin / mówi o świadczeniu usługi - a mimo tego że niektórzy im płacą tej usługi nie mają świadczonej. Więc - jak to jest z tym wywiązywaniem się z zapisów umowy :?:

slawek301 napisał:
Ciągle się upierają, że przysługiwało mi prawo tylko do 10-cio dniowego wypowiedzenia umowy.
Po raz enty: odstąpienie od umowy jest czynnością jednostronną. Nie wymaga zgody drugiej strony umowy. To nie cyrograf!

prawnik2011 napisał:
Bardzo ciekawe - " umowa" / raczej regulamin / mówi o świadczeniu usługi - a mimo tego że niektórzy im płacą tej usługi nie mają świadczonej. Więc - jak to jest z tym wywiązywaniem się z zapisów umowy :?:
Brak wywiązywania się z umowy nie oznacza automatycznie nieważności umowy.

Nie mam zamiaru im płacić, ale też mnie zastanawia w jaki to sposób wywiązali się ze swej części z umowy???
Wiem ten temat był już wałkowany, ale chciałbym się upewnić na 100% - z punktu prawnego istnieje z nimi jakaś umowa czy nie? W związku z tym mam wysłać pocztą wypowiedzenie czy też po prostu ich olać

Byłbym wdzięczny za odpowiedź, choć niektórzy będą zirytowani ponieważ to już ponad dwa lata ciągnie się dyskusja o pobieraczku.pl. Mam nadzieję, że wreszcie zamkną im tak dochodową działalność:smile:

slawek301 napisał:
Wiem ten temat był już wałkowany, ale chciałbym się upewnić na 100% - z punktu prawnego istnieje z nimi jakaś umowa czy nie? W związku z tym mam wysłać pocztą wypowiedzenie czy też po prostu ich olać
Tak.
O ile zarejestrowałeś się na swoje rzeczywiste dane.

Ripper - napisałeś :

Brak wywiązywania się z umowy nie oznacza automatycznie nieważności umowy.

Zgoda i ja nie twierdzę że jak ktoś nie wywiązuje się z umowy to jej nie ma czy jest nieważna - ja mówię że niewywiązywanie się z umowy jest podstawą do tego by nie płacić . A że nie wywiązują się - mówią o tym wszyscy którzy im zapłacili więc są podstawy by sądzić że tak jest w każdym przypadku.

slawek301 - już im coś pisałeś - papier ma znaczenie czysto dowodowe.
Napiszę Ci szczerze NIC IM NIE PISZ - umowa w świetle prawa istnieje gdy można jej zawarcie komuś udowodnić . Każdy może mówić że coś zawarł , może mówić że rejestrując się przez internet ktoś wyraził wolę zawarcia umowy / jak tutaj / - ALE CZY MA MOŻLIWOŚĆ KOMUŚ TO UDOWODNIĆ ???
Polecam do poczytania ostatnie wpisy / szczególnie ten - acko / 87.105.115.* / 2011-08-24 11:40 ze strony :

POBIERACZEK.PL - ZAAKCEPTOWANIE REGULAMINU=PODPISANIE UMOWY? - Forum Money.pl

Zrób tak , nic nie pisz - nie ma to sensu . Dopóki nie napiszesz do nich listownie - nie wiedzą kim jesteś - więc po co masz im podawać swoje dane??? Po co Ci kolejne brednie - tym razem listownie ?
A swoją drogą - zawierają umowy nie wiedząc z kim - ciekawe - prawda ?

Ostatnia edycja:
A no właśnie, zawierają "umowy" nie wiedzą z kim i czy taka osoba istnieje. Równie dobrze listy IP z mailami krążą po internecie, które to mogą wykorzystywać do straszenia. Sam nie wiem czy taka np. nk.pl czy też facebook gdzieś nie upublicznia danych użytkowników (razem z ip i mailem).

Macie racje nie ma sensu pisać, choć jak każdy zareagowałem na ich maile, ale pocztą nic nie wysłałem. Podałem prawdziwe dane, ale czy to ma jakieś znaczenie? Przecież mogłem się zarejestrować np - na komputerze w kafejce internetowej albo w uczelni...i co będą ścigać wszystkich studentów:)

Zresztą nawet IP na który niby się zarejestrowałem nie pochodzi z mego komputera

Dzieki przeczytałem wpis acko i napisał prawdę "pobie-sraczka" Jeszcze ten cytat - nie przejmować się tym że podają właściwy wasz adres IP - zgodnie z ustawą provider może podać państwa dane po IP tylko wówczas jeśli zgłosi się prokuratura bądź
policja. Wszystko jasne:)

slawek301 - zadałeś ciekawe pytanie :

Podałem prawdziwe dane, ale czy to ma jakieś znaczenie?

Więc Ci odpowiadam - nie ma żadnego znaczenia.
Ktoś się oburzy - podał prawdziwe dane więc ta niby umowa tak jakby istnieje.
A ja się pytam - czym różni się sytuacja tych co podają prawdziwe dane od tych podających fałszywe ?? Otóż - NICZYM . O tym że ktoś podał dane prawdziwe wie tylko ten co tam się na takowe zarejestrował . Więc - dlaczego mówią Wam - piszcie wypowiedzenia ?? Przecież - to jest bez sensu . Wystarczy powiedzieć - ja nigdzie się nie rejestrowałem i jesteście dokładnie w takim samym punkcie jak ci co podają dane fałszywe. Bo by Wam coś udowodnić musieli by uruchomić całą prawną machinę - jak w przypadku danych nieprawdziwych !! Dokładnie - takie same czynności. Wiec - po co coś słać skoro te dwie sytuacje są takie same - a przecież tym na dane fałszywe już nie mówią by coś słali . Mało tego - mówią że nie ma możliwości by ustalić kto się rejestrował. Nie ma możliwości - mam na myśli Waszą sytuację - czyli brak znamion przestępstwa . Więc - dlaczego macie słać wypowiedzenia Wy - ci " prawdziwi " ???

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich!
Dostałem dziś ku mojemu zaskoczeniu list od powszechnie wspominanego tu "usługodawcy" firmy Pobieraczek.pl
W skrócie informują tam o tym że 2 lata temu prawie założyłem u nich konto(chociaż średnio to pamiętam być może tak było ale to nie działało z tego co pamiętam więc olałem stonę poszedłem do innych) no ale do rzeczy. Podają tam kilka wspaniałych nazwisk poruszanych już na necie pan Dariusz jakiś Mikołaj jakiś tam no i ogólnie cała masa gróźb. No i oczywiście informacja o wspominanej już należności 94 ... zł. Dostał ktoś coś takiego i ma podobną sytuację w sensie o czas od przyjścia listu do rejestracji. Głupio to zabrzmi ale co zrobić w tejże sytuacji? Pozdrawiam wszystkich.

Tydzień temu Mąż dostał od nich list z druczkami do zapłaty.Ani razu nie korzystaliśmy z usług Pobieraczka.pl
Co więc napisać w odstąpieniu od umowy?Na co się powołać?POMOCY.Co jeśli dana osoba nie uiści zapłaty?

ja już postanowiłem olewam listem zwykłym nie wysyła się takiej korespondencji
firma potrzebuje po prostu pieniędzy na proces to się wzięła
zastanawiam się tylko na kontakcie z prawnikiem w sprawie gróźb
list nigdy do mnie nie dotarł a to pech ;)

madalenadelamur napisał:
Tydzień temu Mąż dostał od nich list z druczkami do zapłaty.Ani razu nie korzystaliśmy z usług Pobieraczka.pl
Co więc napisać w odstąpieniu od umowy?Na co się powołać?POMOCY.Co jeśli dana osoba nie uiści zapłaty?

Nie korzystaliście, ale czy rejestrowaliście się? Jeśli nie to ktoś mógł wpisać wasze dane. Pobieraczek w momencie zawierania umowy nie ma żadnej możliwości weryfikacji poprawności danych - zwłaszcza jeśli ktoś poda cudze.

ja dostałem dzis list lecz nie polecony a zwykły z

druczkami do zapłaty
przed sądowym wezwaniem do zapłaty
wykazem kosztów rozprawy sadowej
i zawiadomieniem

Wypisali moje Ip i inne dane
na listach jest nadruk biura windykacji prawnej Michał Kulczyński

Gdyby to była prawda to wysłali by to poleconym???

Ostatnia edycja:
abckarol - tak - gdyby to była prawda - TO BYŁBY LIST POLECONY.
Ale - nie tylko. Są i inne oznaki mówiące że to pisze nie jakaś kancelaria ale pobieraczek . Więc zauważ - twierdzą że są na prawie a podszywają się pod jakąś kancelarię . Więc - czy tak postępuje uczciwa firma??

dostalam to kilka dni temu czt mozna usunac swoje konto z pobieraczka i co mam robic

Szanowny Panie =

Dnia 07.08.2011 z komputera o adresie zamówił Pan na stronie Pobieraczek.pl naszą usługę i do dnia dzisiejszego jeszcze nie została ona należycie opłacona.

Z uwagi na to, że poprzez rejestrację na stronie zawarł Pan z nami umowę o świadczenie usług Usenet na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204), doręczamy Panu niniejsze wezwanie do zapłaty.

Jednocześnie informujemy, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty może spowodować poważne konsekwencje prawne. Następstwem wszczęcia przez nas przeciwko Panu stosownych czynności prawnych mających na celu wyegzekwowanie należności wraz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego za każdy dzień opóźnienia - będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie komorniczego.

W stosunku do osób uchylających się od terminowej zapłaty możliwe są następujące kroki prawne:
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,
- postępowanie sądowe,
- komornicza egzekucja należności,
- Wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który wiązać się może m.in. z odmową udzielenia kredytu lub leasingu a nawet całkowitą utratą wiarygodności w kontaktach handlowych.

Jednocześnie pragniemy przypomnieć, iż świadczenie Usług Usenet w ramach Bezpłatnego Testowania powoduje obciążenie zasobów wykorzystywanych, w szczególności infrastruktury dostawcy sieci Usenet. Nieuzasadnione obciążenie Zasobów Angażowanych, w szczególności poprzez niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania stanowi szkodę wyrządzoną Usługodawcy i podlega karze umownej w wysokości stanowiącej wyrażoną w złotych polskich, równowartość 100 dolarów amerykańskich, wraz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.

W związku z tym wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty należnej kwoty w wysokości 94,80 PLN w ciągu 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:

1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 19 1750 1325 0000 0000 1305 6811
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - bashaj1@wp.pl
Gotowy blankiet wpłaty możecie Państwo wygenerować pod adresem http://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=i5NsizitIOh9MPHaqQ==

W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem bok@pobieraczek.pl

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl

ja zarejestrowałem sie w 2009 czy teraz tez mogę jakoś to anulować czy to jest tylko na rok???

Nie mogę się temu oprzeć i dlatego to napiszę - ludzie - czy Wy jesteście aż tak ograniczeni ?? Czy po prostu nawet nie chce się Wam poczytać to co zostało napisane dosłownie parę dni temu ? Skoro sami nie chcecie sobie pomóc - to nikt Wam nie pomoże.
myszka2009 - to dostają wszyscy albo prawie wszyscy. Czy czytałaś to tak ze zrozumieniem ??? Zobacz - nie dość że to jest stek bzdur to jeszcze - jak napisane. Jak - czyli jak ma wpłynąć na Twoją psychikę .
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,

Więc - czy istnieje nieprofesjonalna firma windykacyjna lub nieprofesjonalna kancelaria prawna ?? To kto w nieprofesjonalnej kancelarii siedzi - no , chyba że pracownicy UOKiK - tu zgoda - to są po prostu matoły. Ale - przecież w każdej prawniczej kancelarii siedzi PRAWNIK - nie jakiś lump czy inny menel ale prawnik . Przekazują te sprawy grubo ponad dwa lata i przekazać nie mogą - a Wy ciągle nie możecie pojąć że - NIGDY NIE PRZEKAŻĄ - bo to byłby koniec ich procederu.

abckarol - chłopie , daj sobie spokój - zobacz na jesieni 2009 roku było 30 tys. skarg na pobieraczka - NIE ZAREJESTROWANYCH OSÓB - ale skarg do UOKiK . Ile było zarejestrowanych - duuużo więcej , dziś pewno są setki tysięcy jak nie więcej i akurat Ciebie będą ścigać - nie te tysiące czy setki tysięcy ale Ciebie :!: Wiesz - jesteś szczęściarzem - może pora zagrać w totka.
Piszę ironicznie ale - ludziska , obudżcie się - czas najwyższy. :x

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót