Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziś otrzymałem kolejny list od Pobieraczka.
Dodam, że dane podałem fałszywe.
Czy nadal mam nie reagować na ich korespondencję?

Od: Pobieraczek <noreply@pobieraczek.pl>
Data: 30 sierpnia 2011 04:00
Temat: Przedsądowe wezwanie do zapłaty za usługę Pobieraczek5
Do: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Szanowny Panie XXXXXXXXXXX,

Ze względu na nie wywiązanie się przez Pana do dzisiaj z zawartej z nami umowy z dnia 01.08.2011 będziemy zmuszeni wystąpić przeciwko Panu na drogę sądową w celu wyegzekwowania przysługujących nam wymagalnych należności. Na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy.

Pozew przeciwko Panu zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Pana podczas zawierania umowy adres:

XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX
XX-XXX XXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXX XX

Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. Jeżeli podczas rejestracji podali nam Państwo fałszywe dane osobowe (otrzymamy wtedy zwrot listu z pozwem) o popełnionym przestępstwie niezwłocznie zawiadomimy właściwe organy ścigania. Do identyfikacji posłuży nam adres IP, z którego nastąpiło zawarcie umowy oraz jej dokładny czas i data. Polscy usługodawcy internetowi mają obowiązek zapisywania, który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP, właśnie na wypadek ewentualnych przestępstw lub wyłudzeń dokonanych przez klientów.

Pana adres IP użyty podczas zawierania z nami umowy z dnia 01.08.2011 to XXX.XXX.XXX.XXX. W związku z powyższym zastrzegamy sobie prawo do wykorzystania zgromadzonych o Panu danych w celu wyegzekwowania należności wynikającej z zawartej umowy oraz ewentualnego przekazania ich właściwym organom ścigania w przypadku podania fałszywych danych.

Niniejszym pragniemy poinformować, że wyznaczamy Panu ostateczny termin na dobrowolną spłatę zaległości. Jeżeli usługa Pobieraczek5 nie zostanie opłacona w przeciągu 3 dni od dnia otrzymania tej wiadomości, wówczas zainicjujemy czynności prawne opisane wyżej, co wiązać się będzie dla Pana z dodatkowymi kosztami (sądowymi i windykacyjnymi) oraz w wypadku podania fałszywych danych zawiadomieniem właściwych organów ścigania i poniesieniem związanych z tym konsekwencji.

Raz jeszcze przypominamy, iż zgodnie z zawartą Umową, przysługuje nam kara umowna w wysokości stanowiącej wyrażoną w złotych polskich, równowartość 100 dolarów amerykańskich wraz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego – jako naprawienie szkody wyrządzonej wskutek nieuzasadnionego obciążenia infrastruktury i zasobów wykorzystywanych do świadczenia Usługi Usenet.

Zaległą kwotę w wysokości 94,80 PLN należy zapłacić w ciągu 3 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Istnieją dwa sposoby opłacenia należności:

1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 19 1750 1325 0000 0000 1305 6811
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - XXXXXX@gmail.com
Gotowy blankiet wpłaty możecie Państwo wygenerować pod adresem http://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=g51nhiuoI5tKJ7LLrGKvZTkH

W razie pytań prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta pod adresem bok@pobieraczek.pl

Z poważaniem,
Zespół Pobieraczek.pl

Napisali 3 dni od otrzymania tej wiadomości. Czyli od kiedy ? Przecież ten mail wcale nie musiał dojść. Niby mamy coraz to lepsze systemy, serwery itd., a zdarza się często że maile nie dochodzą. Dlatego radzę Ci zluzować i olać.

Dziś otrzymałem kolejny list od Pobieraczka.
Dodam, że dane podałem fałszywe.
Czy nadal mam nie reagować na ich korespondencję?

Temat: Przedsądowe wezwanie do zapłaty za usługę Pobieraczek5
Do: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Ludzie, czytam to forum od dłuższego czasu i coraz bardziej z was nie mogę. Proszę was o odrobinę rozsądku bo bez takowego pobierak będzie dalej grasował i miał się dobrze. Oto kolega Dawid1987Gumis pisze że otrzymał list mimo iż podał fałszywe dane. Czytająca ten post osoba myśli że coś może być nie tak bo może oni jakoś szpiegują że jednak ten adres wyciągnęli. Następnie poniżej czytamy skopiowaną treść maila o czym dobitnie świadczy
. Nasuwa się pytanie czy do wysłania maila na podany przy rejestracji adres (musiał być prawdziwy ze względu na link aktywacyjny ) potrzebne są inne dane jak np. imię czy adres? Nie. Każdy kto się zarejestrował niezależnie na podane inne dane dostaje od pobieraczka wiadomości ( nie listy ) na maila. Nie jest to żaden powód do zmiany stanowiska po 1, 2 czy 3 wiadomości dlatego, iż jak o słusznie zauważył zonku opłatę należy uiścić w okresie 7, 5, lub 3 dni od otrzymania wiadomości, a tego czy i ewentualnie kiedy ona do nas doszła pobieraczek nie jest w żaden sposób wstanie zweryfikować. Co za tym idzie nie mogą stwierdzić iż przekroczyliśmy termin wymieniony w wezwaniu do zapłaty. Resztę co do konieczności i ewentualnego reagowania niech każdy obie sam dopowie

Nie jest to żaden powód do zmiany stanowiska po 1, 2 czy 3 wiadomości dlatego, iż jak o słusznie zauważył zonku opłatę należy uiścić w okresie 7, 5, lub 3 dni od otrzymania wiadomości
Nie oznacza to oczywiście że zalecam uiszczenie opłaty. Usiłuję wam ukazać, iż z zgodnie z faktycznym stanem rzeczy pobieraczek nie jest w stanie udowodnić kiedy owe 7 dni minęło ( jeśli nie zareagowaliście, jeśli tak to ma wasze odniesienie do wezwania w postaci maila i dowód że je odebraliście ), a z tego wynika, iż w razie jakichkolwiek problemów nie wykazałby że okres ten minął i odmówiliście zapłaty.

Witam
Ja natomiast zalożyłem te xxxx konto na prawdziwym adresie (nie moim, ale takim który kiedyś zapamiętałem), :/
I na taką osobę, która tam nie mieszka i chyba w ogóle nie istnieje
Czy osoba z tym adresem może mieć z tego jakieś nieprzyjemności ?

Witam

Zarejestrowalem sie kiedys na tym pieprzonym pobieraczku i przyslali mi wiadomosc ze mam zaplacic.Poczytalem na roznych stronach ze w zwiazku ze jestem maloletni umowa jest nie wazna wiec im to napisalem.A oni mi to odpisali

Szanowny Panie,

Zarejestrowanie się w serwisie Pobieraczek.pl wymaga od użytkownika
podania danych osobowych, w tym również wieku osoby rejestrującej się.
System informatyczny, dokonujący rejestracji, automatycznie odrzuca
zgłoszenia pochodzące od osób niepełnoletnich. W związku z Pana
stwierdzeniem, iż jest Pan osobą małoletnią oraz w związku z faktem,
że rejestracja została skutecznie dokonana, należy stwierdzić, iż w
trakcie rejestracji zostały podane fałszywe dane osobowe.

Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu
wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa
zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. W przypadku
braku dalszego opłacenia usługi, zaistniałą sytuację uznamy jako
próbę wyłudzenia usługi. Konsekwencją tego będzie złożenie
doniesienia właściwym organom ścigania oraz powiadomienie o całej
sprawie Sądu rodzinnego i opiekuńczego.

Dodatkowo przypominamy, iż zgodnie z art. 427 w związku z art. 415
kodeksu cywilnego, odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez osobę
małoletnią ponosi jej opiekun prawny.

Adresy IP, z którego nastąpiło złożenie zamówienia oraz prowadzona
była korespondencja zostały zapisane razem z dokładnym czasem tych
czynności. Usługodawcy internetowi mają obowiązek protokołowania,
który z klientów o danej porze korzystał z danego adresu IP.

Sprawa, więc zostanie w trybie przyspieszonym wyjaśniona, a sprawcy
pociągnięci do odpowiedzialności karnej.

Dziękujemy za współpracę.

Z pozdrowieniami,
Zespół Pobieraczek.pl
jak ktos by mogl mi pomoc to naprawde bardzo prosze.

Witam! wszystkich użytkowników forum.
Wczoraj otrzymałam list od Spółki Eller Service s.c.. W środku koperty znajdowało się zawiadomienie blankiet z płatnością, przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Do pobieraczka trafiłam w listopadzie 2009 r. najpierw pisali do mnie e-maile. Minęły prawie dwa lata a im się przypomniało i wysłali pisemka.
Nie wiem jak mam rozwiązać tę sprawę. Po tamtym incydencie nigdy już nie wchodziłam na ich stronę, a nawet nic nie pobierałam.

Arekkowalczyk99 - i dlaczego się dziwisz że coś Ci odpisali skoro sam się o to prosiłeś wysyłając im jakiegoś maila z informacją że jesteś nieletni ?? W ogóle po co coś im pisałeś skoro wszem i wobec wiadomo że to są oszuści ?

Zobacz co napisali :

W związku z Pana
stwierdzeniem, iż jest Pan osobą małoletnią oraz w związku z faktem,
że rejestracja została skutecznie dokonana, należy stwierdzić, iż w
trakcie rejestracji zostały podane fałszywe dane osobowe.

Widzisz to co oczywiste? Ponieważ osoba nieletnia NIE MOŻE ZAWIERAĆ UMÓW to takim jak Ty piszą że :
rejestracja została skutecznie dokonana

a od kiedy podanie nieprawdziwych danych podczas REJESTRACJI jest jakimś przestępstwem ???? Przecież - gdziekolwiek rejestrujesz się na dane jakie chcesz i jest to zgodne z prawem . To już NIE ZAWARŁEŚ UMOWY tylko się ZAREJESTROWAŁEŚ - a od kiedy rejestracja zobowiązuje - do czegokolwiek a tym bardziej do płacenia ??
Widzicie ten idiotyzm ??? Same brednie tylko by Wam wcisnąć ciemnotę .
I te stwierdzenia :

Przypominamy, że podawanie fałszywych danych osobowych mających na celu
wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy stanowi przestępstwo oszustwa
zagrożone karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.
Dodatkowo przypominamy, iż zgodnie z art. 427 w związku z art. 415
kodeksu cywilnego, odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez osobę
małoletnią ponosi jej opiekun prawny.

A jak mogą o tym PRZYPOMINAĆ osobom nieletnim skoro takowe nie znają - z racji wieku - zapisów prawnych dlatego nie mają albo maja ograniczoną zdolność do czynności prawnych - innymi słowy - NIE SA PARTNERAMI DO POLEMIKI CZY SĄ UMOWY CZY NIE MA oraz o jakiejś odpowiedzialności karnej ? Taka dyskusja - to tylko z prawnym opiekunem nieletniego.
Dlatego - jutro zaczyna się rok szkolny - to jest najważniejsze a nie jakiś pobieraczek.

darekrud - nie przejmuj się - dlatego poprzez rejestrację nie można zawierać umów by nie było takiej sytuacji jak u Ciebie .

madziak30 - parę dni wcześniej komentowane było takie pisemko - wysil się trochę i poczytaj wcześniejsze wpisy . a tak w skrócie - wyrzuć to do kosza - dobrze Ci radzę.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje i tylko takie pytanie czy moge poniesc odpowiedzialnosc karna czy nie ?

Ja jako administrator pewnego forum, nie wyobrażam sobie żeby umieścić w regulaminie, tekst stwierdzający że ludzie rejestrujący się mają mi cokolwiek płacić. To byłoby moje cyfrowe samobójstwo i koniec tego mojego forum. A już na pewno skończyłbym w sądzie jako oskarżony.

Skoro pobierak chce być taki prawy i sprawiedliwy, dlaczego nie ich umowy nie są zawierane w oparciu o PESEL i nr. dowodu tożsamości. ? Do tego gdzie jest weryfikacja danych ? Skoro tak fantują się o te ich "zużywanie zasobów", to mogli dać coś od siebie i zweryfikować wszystkich. Ale nie, najlepiej iść po łatwiźnie i potem straszyć wszystkich.

właśnie próbuję się dodzwonić do tego biura ale bezskutecznie

Arekkowalczyk99 - skoro piszą że dokonaleś REJESTRACJI to o ile mi wiadomo rejestracja nie jest przestępstwem i nie podlega odpowiedzialności karnej. Mało tego - do 17-go roku życia osoba nieletnia nie ponosi odpowiedzialności karnej wynikającej z KK.
To - o rejestracji - tyczy się WSZYSTKICH bez wyjątku . Osobom pełnoletnim piszą - zawarłeś umowę . Osobom nieletnim gdy do tego się przyznają piszą już że nie zawarli umowy a dokonali REJESTRACJI - a tak naprawdę to WSZYSCY TYLKO SIĘ ZAREJESTROWALI .

Ja mam z nimi ten sam problem. Tylko przyznam, że już się trochę boję, bo dostałam pismo z windykacji, że jeśli nie zapłacę, to skierują sprawę do sądu i zamiast 100zł będę płacić 600zł. Przerzucałam się z nimi najpierw mailami ponad rok. Co teraz zrobić?

witam, zadzwoniłam dzisiaj do rzecznika praw konsumenta w sprawie nieszczesnego pobieraczka i niestety rozczarowałam się... firma działa legalnie, regulamin zamieszczony na stronie (po procesie i wyroku w 2009 roku został zmieniony)i w obecnej formie jest zgodny z prawem. Wszystkie informacje zarówno o opłacie za korzystanie jak i mozliwości odstąpienia od umowy są w nim zawarte). Rzecznik powiedział, ze są dwie opcje: albo mówiąc kolokwialnie można to olac, licząc że koszty wytoczenia procesu nijak się mają do tych 100 zl i poprostu dadzą sobie spokoj, albo zaplacic i korzystac z usługi przez rok. Dodał, ze jesli ktoś czuje sie oszukany przez te firmę to moze zgłosic fakt ten na policję lub do prokuratury....ale postępowanie owej firmy jest zgodne z obowiązującym prawem...a gdy okaze się ze firma zacznie wytaczac procesy to będzie na wygranej pozycji...
Co do zerwania umowy to jesli nie zrobiło się tego do 10 dni to oczywiscie mozna zrobic to w każdym innym momencie, ale po uiszczeniu oplaty zgodnej z umową... więc wariant ten jest bezsensowny

Ostatnia edycja:
Ale moja sprawa zaczęła się przed wyrokiem, w 2009 roku, wtedy w regulaminie nie było ani słowa o opłacie, a dostałam ostateczne wezwanie z informacją, że sprawa będzie przekazana do sądu.

jeśli faktycznie było to przed procesem to myślę, że nie ma Pani czym się martwic...

W regulaminie nic się nie zmieniło po wyroku, przeczytajcie to forum-chociażby kilka stron wcześniej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót