Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuję za odpowiedź, a czy w kontekście maili wysyłanych przez podmiot mają zastosowanie przepisy art. 13 par. 1 kk w zw. z art. 286 par. 1 kk p-ko właścicielom podmiotu i z art. 18 par. 3 kk w zw. z art. 286 par. 1 kk p-ko pracownikom, którzy ułatwiają takie praktyki?

Zależy od sytuacji i stanu faktycznego, ustalenie karnej odpowiedzialności proszę zostawić organom ścigania. Umowa jest ważna, co do zasady... problem powstaje jak mimo odstąpienia skutecznego próbują wyłudzić jeszcze opłaty.

Witam.
Pół roku temu zarejestrowałem się na stronie pobieraczek.pl
Mam 12 lat.
Chciałem wypróbować serwis na pewien czas, jednak po 2 dniach dostałem e-maila że mam im zapłacić.
Tego jednak nie zrobiłem z paru powodów.
1.10 dni próbnych za darmo.
2.Niczego nie ściągnełem.
Odpisałem im wiadomością że chce się wypisać z ich serwisu przez 2 miesiące zapychali mi co chwila skrzynkę.
Uznałem że mam ich gdzieś.
Dodałem ich e-mail do spamu.
Od pewnego czasu nie przesyłają mi wiadomości (sprawdzałem w wiadomościach spamowych).
Sprawdziłem czy na serio już się wypisałem z pobieraczka.pl okazało się ,że tak(a mojego adresu ip i tak by nie złapali bo mam zewnętrzny czy wewnętrzny wiem tylko że któryś z nich to przywatny tylko nie pamiętam już który). :D :D :D :D

W takim wypadku nie ma w ogóle mowy o zawarciu umowy, nie został potwierdzony link aktywacyjny jak rozumiem. Proszę olać to żądanie. Ew. odpisać na podany mail, że nie został aktywowany link i nie życzy Pan sobie aby spamowali Pani na skrzynkę :)

Do tych co próbują coś pisać, bez czytania tematu...

/EDIT

Odpowiedzi na Wasze pytania już padły, posty takie będą usuwane. Można też przeczytać o tym np. http://www.prawont.pl/2010/11/pobieraczek_29.html

Nie pozwolę aby ciągle były pytania o to samo... przez to temat ma już 32 strony

Posty z pytaniami które się powtarzają zostaną usunięte bez powiadomienia!

edit

Ostatnia edycja:
Witam dostałem przed sądowne wezwanie to jego fragment:
"Pozew przeciwko Panu zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Pana podczas zawierania umowy adres:

Tomasz erefa
43-432 sgff
eweafr4ew 34 "

Z tego co czytałem wcześniej to jeżeli kwota nie przekracza 250 zł to nie jest możliwe wszczęcie wobec mnie postępowania jedynie na podstawie IP
W związku z tym mogę sobie to po prostu olać? :)

Z tego co czytałem wcześniej to jeżeli kwota nie przekracza 250 zł to nie jest możliwe wszczęcie wobec mnie postępowania jedynie na podstawie IP
Bzdura. Kwota tu nie ma znaczenia, co zostało wykazane już w tym temacie. Bodajże @Ripper do tego się odnosił w tym temacie.

gdy sie logowałam na tej stronie użyłam skrótu nazwy ulicy i nie podałam nr mieszkania czy to mozna zaliczyć do podania prawdziwych danych, bo sie zastanawiam czy wysłać im tą rezygnacje mailem czy listem poleconym z potwierdzeniem ale w tedy bede musiała naspisac swój pełny adres na kopercie
czy przez to mogą nie uznac mojej rezygnacji z "umowy"
Pomocy

Wyślij rezygnację mailem, podając dane z rejestracji

Przypominam: posty z pytaniami powtarzającymi się USUWAM bez ostrzeżenia. Tak więc jeśli napisałeś (użytkowniku) posta w tym temacie i go nie ma... to znasz już powód.

Mnie również dziś przeraziła wiadomość od nich. Właśnie wysłałem maila z rezygnacją.Teraz czekać na odpowiedź,że tego nie zatwierdzają, a później już olewać ich ?

Ile razy pisać mam to samo? Tak...

Wam się nie chce czytać tematu, a nam ciągle tego samego pisać.

Żadnych odpowiedzi od nich nie musi być, oni nie muszą powiadamiać czy się godzą na odstąpienie czy nie... Odstępujesz i tyle, więcej nie interesuje konsumenta.

/EDIT

Odpowiedzi na Wasze pytania już padły, posty takie będą usuwane. Można też przeczytać o tym np. http://www.prawont.pl/2010/11/pobieraczek_29.html

Nie pozwolę aby ciągle były pytania o to samo... przez to temat ma już 33 strony

Posty z pytaniami które się powtarzają zostaną usunięte bez powiadomienia!

Ostatnia edycja:
Nieznajomość prawa szkodzi, niektórym nawet bardzo.

Istnieje możliwość skutecznego odstąpienia od umowy z pobieraczkiem w okresie 12 miesięcy od jej podpisania.
Prezes UOKIK nałożyła na pobieraczka 240 tys zł kary i nakaz publikowania decyzji przez 6 miesięcy na ich stornie internetowej. Całkiem ciekawa lektura.
Gorąco polecam fragment na stronie 29 o wprowadzeniu w błąd.

Umowę można rozwiązać na podstawie art 84 k.c.
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Zainteresowanym mogę wysłać gotowca.
Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt

Przecież w powyższym linkowanym przeze mnie artykule wspominałem o tym... jest tylko jedno ALE na które nie zwrócił Pan uwagi. Po decyzji Prezesa, Pobieraczek zmienił regulamin oraz w pewnym stopniu zmodyfikował reklamy na stronie głównej. Tak więc jest inny stan faktyczny, nie mniej w mojej ocenie w błąd nadal może wprowadzać.

Nadal wprowadza w błąd. Na czy w normalnym świecie ( świecie ludzi robiących interesy w sieci) polega testowanie usługi. Zdarzyło mi się kilka razy testować serwery. Przez okres 10-14 dni testuję usługę za darmo. Po tym okresie jest ona automatycznie wyłączona. Jeżeli chcę z niej korzystać muszę zapłacić wiem ile i wiem za co. W Pobieraczku jest zupełnie odwrotnie.
Ich Regulamin jest .... słabiutki.
Znajduję się tam m.in. zapis,
spory mogące wyniknąć z niniejszych warunków rozpozna sąd właściwy dla siedziby usługodawcy.
No i wtopa bo takie zapisy znajdują się w rejestrze klauzul zabronionych i nie wolno ich stosować.

Trochę przypomina mi scenę z filmu "Kiler"
Od tej pory Ryba masz mieć w d..pie regulaminy.

Poza tym polecam znakomity artykuł ( 385 k.c.)

§ 1. W razie sprzeczności treści umowy z wzorcem umowy strony są związane umową.

§ 2. Wzorzec umowy powinien być sformułowany jednoznacznie i w sposób zrozumiały. Postanowienia niejednoznaczne tłumaczy się na korzyść konsumenta.

Witam,
czy odstąpienie od umowy z pobieraczkiem muszę wysłać w imieniu zarejestrowanej, która jest niepełnoletnia czy w imieniu prawnego opiekuna?
tj. czy pisemnie ma się podpisać osoba z która jest zawarta umowa czy opiekun:).
Oczywiście 10 dniowy okres wypowiedzenia minął, ale z tego co wyczytałem mam 3 miesiące na to, tak?
Przepraszam jak powtarzam pytania ale jest trochę jest informacji na ten temat w necie więc już się gubię;D

tomborlew napisał:
Zainteresowanym mogę wysłać gotowca.
tomborlew poproszę o przesłanie danego gotowca rozwiązania umowy.

Życzę Wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt.
Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Witaj;)
Ja mam ten sam problem;)
Nic nie ściągałam od tych naciągaczy. Mam zamiar wysłać do nich e-mail z rezygnacją. Szczegóły tutaj: ***mod***
Jak wyśle to już nic nie będę z tym robić, ponieważ to co oni robią jest niezgodne z prawem. I tyle na ten temat.
Pozdrawiam;)
Emila

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pisze taka rezygnacje jaK COS;

witam

Powołując się na art. 10 ust. 2 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, niniejszym odstępuję od umowy o świadczenie usług Usenet, zawartej z Eller Service S. C., dnia 10 12 2010r. z komputera o adresie IP.....................

Pragnę przypomnieć, iż w związku z brakiem pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust.1 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, termin, w którym przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy Eller Service S.C. (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych).

Z poważaniem

................

Oświadczam, iż odstępuję od umowy z dnia 10.12.2010 powołanej w Państwa korespondencji, a która została rzekomo zawarta za pośrednictwem adresu mailowego ..................Żądam usunięcia wszelkich danych osobowych, jakie mogły zostać Państwu przekazane za pośrednictwem adresu mailowego ............... od dnia 10.12.2010 w szczególności samego adresu mailowego.....................

MOZE BYC??????????????? a wy sprawdzialiście swoje IP?czy sie zgadza.

Colder napisał:
Przypominam, że poważające się informację będę usuwał...

Na początku proszę przeczytać niniejszy temat - odpowiedź już zapewne padła.

Szarpnąłem się do napisania artykułu o Pobieraczku właśnie, aby uniknąć podobnych postów na forum, mam nadzieje, że się przyda - Prawo Nowych Technologii: O Pobieraczku słów kilka.... O pobieraczku za dużo jest spamu, za mało rzetelnej treści.

Dla tych którzy nie czytali wszystkiego... W tym poście jest odnośnik który wyjaśnia dlaczego działania serwisu pobieraczek i ich groźby nie mają podstaw...
Colder nareszcie ktoś to porządnie wyjaśnił...Thx

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Temat na znów został oczyszczony i będę to robił cały czas dopóki nie zaczniecie czytać i wyciągać wnioski. Wszystko już zostało powiedziane i "wasz" przypadek wcale nie jest odosobniony.

Colder, usunąłeś mojego posta, ok ale dlaczego?
Nie znalazłam na forum odpowiedzi na moje pytanie. Co mam zrobić, jeśli o pogróżkach i mailach od tej firmy dowiedziałam się po PONAD ROKU, a więc nie obejmuje mnie możliwość skorzystania z odstapienia od umowy do 3 miesięcy, lub 12 miesiącach [bo PONAD ROK ma więcej niż 12 miesięcy].

To chyba powinnam się bać? Jeśli podałam do tego niekompletne dane osobowe?
No ale uznałeś, że mój post się powtarza, a ja dalej nie wiem.

A i właściwie to po przemysleniu, nigdzie nie pisało tam w 2009 roku, jak rzekomo zawierałam umowę z firmą, że podaję swoje prawdziwe dane, więc mogłam tam wpisać nawet Felek Morelek. Ale to tak na marginesie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót