Rezygnacja z usługi zawartej za pośrednictwem allegro

• Autor wątku Autor wątku sszymon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sszymon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Zamówiłem na allegro pakiet "1000 Wizytówki foliowane + PROJEKT = 199 zł FV". W opisie akcji sprzedawca podał następującą informację: "Druk 149zł + wyjątkowy projekt 50zł = 199zł".

Po przesłaniu projektu okazało się, że nie spełnia moich oczekiwań ("wyjątkowy projekt" okazał się stosunkowo słaby).

Poprosiłem więc sprzedawcę o zwrot kosztów związanych z samym drukiem (do którego jeszcze nie doszło) - uznałem, że tak będzie uczciwie. W odpowiedzi otrzymałem informację:
"rezygnacja z zamówienia po przygotowaniu projektu nie jest możliwa."

Dodam, że w regulaminie aukcji nie znajduje się żaden zapis z powyższym zastrzeżeniem. Sprzedawca występuje jako firma, ja jako osoba prywatna.

Proszę o poradę - czy mogę liczyć na zwrot pieniędzy a jeśli tak to na co mogę się powołać?

Pozdrawiam,
Szymon

Witam
Skorzystałbym tu a przepisów dotyczących umowy o dzieło. Na podstawie art 644 KC przysługuje Panu możliwość odstąpienia od umowy dopóki dzieło nie zostało ukończone. Obowiązuje Pana wypłacenie umownego wynagrodzenia pomniejszonego o kwotę jaka przyjmujący zamówienie oszczędził, w tym wypadku to wg. mnie owe 149 zł. Dlatego słuszna i zgodna z prawem była Pana propozycja o uiszczeniu wykonawcy opłaty za wykonanie projektu po odstąpieniu od umowy.

pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.

Nie jestem tylko pewien czy w tym konkretnym przypadku (ja jestem osobą fizyczną a sprzedający posiada firmę) można mówić o zawarciu umowy o dzieło.

Powrót