Rezygnacja z usługi

• Autor wątku Autor wątku Scandic Food
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Scandic Food

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

jestem tutaj nową osobą, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Otóż został zamówiony program komputerowy dla jednego z pracowników, który potem odszedł i nie powiadomił nas o prenumeracie tego programu. Po paru miesiącach otrzymaliśmy fakturę oraz aktualizację programu. Napisane zostało do tego wydawnictwa pismo, że była to prenumerata jednego z pracowników, który już nie pracuje i że nie potrzebny jest nam ten program oraz że chcemy z tego zrezygnować. Otrzymaliśmy pismo zwrotne z informacją, że można zrezygnować tylko wtedy kiedy wszystkie należności są uregulowane, a w naszym przypadku trzeba jeszcze opłacić tą ostatnią fakturę za aktualizację. Napisano nam też, że jesteśmy podmiotem prawnym a nie fizycznym i że to nie na byłego pracownika była wystawiona ta prenumerata, tylko na firmę. Proszę o pomoc, czy istnieją jakieś przepisy o ochronie konsumenta albo inne, które mogłyby pozwolić nam na anulowanie tej usługi bez płacenia za program, którego nie potrzebujemy i który nigdy nie był używany???

Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Miałem podobny przypadek, zażądałem okazania zamówienia z pieczątką firmy i podpisem właściciela. Zagroziłem, że potraktuję żądanie zapłaty jako próbę wyłudzenia.

Panie Januszu,

tak jak napisałam wcześniej, jestem tutaj osobą nową, kompletnie nie zaznajomioną z tematyką prawniczą, dlatego też umieściłam ten post w tym miejscu - nie byłam pewna gdzie powinien był trafić.

Byłabym wdzięczna, gdyby odpowiedział mi Pan odrobinę szerzej jak poradził Pan sobie z tą sprawą.

Pozdrawiam serdecznie.

Powrót